Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
594 kcal | 32 g | 29 g | 46 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 kg savanyú káposzta,
- 10 dkg (1 fej) vöröshagyma,
- 3 dkg (fél db) zöld erős paprika,
- 10 dkg szalonna,
- 2 dkg zsír,
- 6 dl natúr almalé,
- 50 dkg birsalma (két nagyobb darab),
- 1 pohár 20%-os tejföl,
- fél kk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös),
- friss lestyán,
- tárkonylevél,
- kakukkfű,
- borsikafű,
- só
A gombócokhoz:
- 70 dkg darált mangalicacomb,
- 1 ek. mangalicazsír,
- 15 dkg póréhagyma (zöld és fehér része vegyesen),
- 10 dkg rizottó rizs (kerek szemű),
- 1 l zöldség alaplé,
- 1 dl fehérbor,
- 5 cm friss gyömbér,
- 1 db tojás,
- só,
- fél tk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös)
Először a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, majd enyhén megfonnyasztjuk benne a felkarikázott póréhagymát: én felerészt a zöld, felerészt a fehér részét használtam, mivel az íze és erőssége is különböző. Felöntjük a fehérborral, majd kevergetve addig melegítjük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Beletesszük a rizst, alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-fehérboros massza bevonja a rizsszemeket. Merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a langyos alaplét, és egy félkész rizottót főzünk: alacsony lángon, minden merőkanál alaplé után átkeverjük a rizst, majd hagyjuk elpárologni a folyadékot, majd ezt folytatjuk addig, míg a rizsszemek félkemények lesznek (kb. 6 perc). Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha szükséges, sózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük a darált hússal.
Belereszeljük a friss gyömbért, majd egy tojással alaposan kikeverjük a masszát, amit rövid időre beteszünk a hűtőbe, hogy könnyen formázható legyen. Míg hűl a húsmassza, egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk benne a kockára vágott vöröshagymát. Közben a savanyú káposztát kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a pirított hagymához, belekeverjük a felkarikázott erős paprikát is a borssal, a kakukkfűvel és a borsikafűvel együtt, majd szükséges mértékben sózzuk. A birsalmákat megmossuk, félbevágva kimagozzuk, gerezdekre vágjuk, melyeket a káposzta tetejére rétegezünk. A húsmasszából evőkanálnyi adagokat szedünk, melyekből gombócokat formázunk – ezek a birsalma tetejére kerülnek. Felöntjük az almalével, és lefedve, lassú tűzön 60 percig főzzük.
Tálaláshoz a tejfölt kikeverjük az apróra vágott lestyán- és tárkonylevéllel, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, ropogósra kisütjük, és a pörcöket használjuk fel, a kisült zsírt nem (én ehhez hasaalja szalonnát használtam).
Bezselics Ildikó Két cica konyhája
Fotó: Tóth Milán / Px7 Digital Studio