A természetes multivitamin
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta a magyar konyhában népszerű és széles körben ismert. A belőle készült tradicionális fogások: a töltött, illetve székelykáposzta, a rakott káposzta szinte emblematikus ételeink, de diétásnak sajnos nem mondhatók. Az alábbi összeállításban olyan recepteket ajánlok, melyek nem állnak messze a hagyományos ízvilágtól, mégis jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe, és maximálisan kihasználják e kiváló, gyógyhatású alapanyag előnyös tulajdonságait

Mitől gyógyhatású a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta fejes káposztából készül, melyet sóval vagy sós vízzel és kovásszal erjesztenek 10–90 napig. Erjedésekor az anyagcsere számára jótékony, savtermelő baktériumok szaporodnak el benne, melyek kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi C-vitamin-tartalmát, ugyanakkor az ízesítéséhez használt fűszerek: babérlevél, bors, kapor, mustármag, torma, köménymag szintén jótékony hatással vannak az emésztőszervi megbetegedésekre. A C-vitaminon kívül tartalmaz például káliumot és kalciumot is.
- Recept: Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal
- Recept: Tárkonyos savanyúkáposzta-krémleves
- Recept: Orosz, falusi zöldségsaláta
Bezselics Ildikó Két cica konyhája
Fotó: Tóth Milán / Px7 Digital Studio