Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2014.01.28.

Olvasónk kérdezte: Jogosítvány és diabétesz

A jogosítvány hosszabbításához a diabetológusnak mit kell figyelembe vennie? Milyen jogszabály alapján történik mindez? Egyáltalán, kell-e a javaslat a tablettás betegnek? Mit kell vinni a szakorvosi javaslat beszerzéséhez? A jogosítványhosszabbítással kapcsolatban az orvos kényszerítheti-e a beteget kezelésének megváltoztatására, esetleg inzulinkezelés bevezetésére? (P. Sné)

2014.05.09-én az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója az előbbiekkel ellentétes állásfoglalást küldött valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak, és jelezte a korábbi, 4923-67-69/3/2011 számú állásfoglalása hatályon kívül helyezését. Az új állásfoglalás lényege a következő: „…a gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat, illetve az ahhoz kapcsolódó vagy annak érdekében végzett további vizsgálatok, szakorvosi vélemények az Egészségbiztosítási Alap terhére nem vehetőek igénybe, így azok elvégzéséért, illetve kiállításáért az egészségügyi szolgáltató térítési díjat kérhet.” Tehát jelenleg a helyzet a következő: az ilyen vizsgálatok elvégzéséért az ország egyik felében kérnek díjat, a másik felében nem.

Jogszabályi háttér

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet intézkedik. Ez a rendelet megfelel a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelveknek, tehát Európában mindenütt ugyanolyan feltételekkel bírálják el a járművezetői alkalmasságot. A hatályos jogszabály a „CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjtemény”-ében olvasható az interneten, az alábbi címen: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200013.NM#lbj44param.

A gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság véleményezésére első fokon a háziorvos, illetve meghatározott feltételek fennállásakor a foglalkozás-egészségügyi szakorvos jogosult, aki egyes esetekben, a rendelet előírásai szerint szakorvosi véleményt köteles kérni.

Minden gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegnek szakorvosi javaslat kell!

A rendelet szerint minden tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg gépjárművezetői alkalmassága, csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg. A rendelet nem határozza meg, hogy milyen típusú szakorvosi vélemény kell, nem tesz említést sem diabetológusról, sem diabetológiai szakellátóhelyről. Tehát elméletileg a szakvéleményt bármelyik belgyógyászati járóbeteg-szakrendelés kiadhatná, de a mindennapi gyakorlat az, hogy az ilyen kérések szinte teljes mértékben a diabetológiai szakellátóhelyeket terhelik.

A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának minimumkövetelményeit és az egészségi alkalmasság elbírálásának szempontjait a cukorbetegségre vonatkozóan a rendelet 1. számú mellékletének 5. pontja tartalmazza, ezt a félreértések elkerülése végett szó szerint idézem:

5.2. Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások (A vagy B kategória):
5.2.1. Cukorbetegségben szenvedő kérelmező esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek mellett állapítható meg legfeljebb 5 év időtartamra.
5.2.1.1. Egészségi alkalmasság csak akkor állapítható meg, ha a cukorbetegségben szenvedő tisztában van a hipoglikémia kockázataival és állapotát megfelelően kontrollálni tudja.
5.2.1.2. Olyan kérelmező részére, aki tablettás vagy inzulinkezelés (az 5. pont alkalmazásában, a továbbiakban együtt: gyógyszeres kezelés) alatt áll, az egészségi alkalmasság csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg, és egészségi alkalmasságát legalább ötévenként felül kell vizsgálni.
5.2.2. Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani azon kérelmező esetében, akinél ismétlődő súlyos hipoglikémia áll fenn.
5.3. A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások (C vagy D kategória):
5.3.1. Hipoglikémia kialakulásának kockázatát hordozó gyógyszeres kezelés esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg legfeljebb 3 év időtartamra,
a) a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia,
b) a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel,
c) az inzulinkezelésre szoruló kérelmező rendszeresen – legalább naponta kétszer vagy a vezetést közvetlenül megelőzően – végzett vércukorszintméréssel megfelelően kontrollálja állapotát,
d) a kérelmező teljes mértékben tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és
e) a cukorbetegséggel összefüggésben nem áll fenn egyéb kizáró szövődmény.

A rendelet szerint a meghatározott időnél korábban, soron kívül, egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni a gépjárművezető, ha eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, illetve esetében súlyos hipoglikémia fordult elő.

Mit kell vinni a szakorvosi javaslat megszerzéséhez?

A diabetológiai szakellátóhelyen gondozott cukorbetegektől nem kérünk semmi „extrát”, csak azt, amit egyébként is szokásos kontrolljukra hoznának. Azon betegeknek viszont, akik még nem jártak a javaslatot adó szakrendelőben, beutaló szükséges, amelynek tartalmaznia kell

  • a cukorbetegség kezdetét,
  • a jelenlegi gyógyszeres kezelést,
  • az esetleg fennálló szövődményeket,
  • a cukorbetegségre és szövődményeire vonatkozó laborvizsgálati eredményeket (HbA1c + „nagylabor” + vizeletvizsgálat),
  • a szemfenékvizsgálat eredményét, valamint
  • a háziorvos nyilatkozatát arról, hogy volt-e a megelőző 12 hónap folyamán súlyos hipoglikémiája.

Korrekt szakorvosi javaslat csak az előbbiek birtokában adható ki olyan betegnek, akit korábban soha nem láttak az adott szakrendelőben.

Mik lehetnek a buktatók?

Egyértelmű kizáró ok

  • a súlyos hipoglikémia, vagy
  • ha a beteg nem tudja állapotát megfelelően kontrollálni, vagy
  • ha súlyos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmény áll fenn, ami veszélyezteti a járművezetés biztonságosságát (például szemészeti okok, idegkárosodás),
  • néha a kritikusan rossz szénhidrát-anyagcsere is lehet kizáró ok.

A jogosítványhosszabbítással kapcsolatos szakorvosi vélemény egyrészt nyilatkozik a cukorbeteg gépjárművezetői alkalmasságáról, másrészt javaslatot adhat a háziorvosnak a beteg kezelésének módosítására is. Ez utóbbi betartása természetesen nem kötelező érvényű, de úgy hiszem, ez mindig a beteg javát kívánja szolgálni. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy jogosítványhosszabbítás kapcsán olyan elhanyagolt állapotú, igen magas vércukorértékkel rendelkező cukorbeteggel találkozunk, akinek azonnali inzulinkezelést javaslunk, és ennek beállításáig ideiglenesen alkalmatlannak nyilvánítjuk a gépjárművezetésre. Ilyen esetekben a rendkívül magas vércukor már nem csak a közlekedés biztonságát, de a beteg életét is veszélyeztetheti.

Kedves olvasónk kérdésére válaszolva: természetesen az orvos nem „kényszerítheti” a beteget inzulinkezelés bevezetésére, erről mindig kellő felvilágosítás után maga a beteg dönt.

Az időszakos egészségi alkalmassági vizsgálatkor az e célra szervezett szakértői bizottság előtt is meg kell jelennie az olyan a közúti járművezetőnek, aki csak meghatározott típusú vagy a számára szükséges módon átalakított, illetőleg segédberendezéssel ellátott közúti járművel lehet alkalmas közúti járművezetésre (például művégtaggal élők, alsó végtagi amputáltak).

A szakorvosi vélemény ingyenes!

A gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatot a háziorvos, illetve meghatározott feltételek esetén a foglalkozás-egészségügyi szakorvos végzi, tehát őket illeti meg a gépjárművezető (-jelölt) által fizetett, jogszabályban előírt díjazás.

Az OEP főigazgatójának 2011. 01. 21-i, a Magyar Diabetes Társaság kérdéseire írt válaszlevele alapján a jogosítványhoz szükséges szakorvosi javaslat kiadására a szakellátás igénybevételére és finanszírozására vonatkozó általános szabályok az irányadók. A szakrendelés szakorvosi véleményt ad, nem pedig orvos szakértői vizsgálatot végez. Ilyen módon a szakorvosi véleményt adó szakellátói díjra nem jogosult.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2014/1. számában

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!