Feltöltés dátuma: 2013.12.18.

A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát

Brüsszel, 2013. december 10. – A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.

Illusztráció

Az EFSA tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára.

Az EFSA kijelenti: „Az Élelmiszer-adalékanyagokkal és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottságunk minden rendelkezésre álló adatot megvizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztása a jelenleg érvényben lévő megengedhető napi beviteli érték mellett biztonságos.” Az EFSA-vélemény arra is rámutatott, hogy „az aszpartám bomlástermékei természetes módon megtalálhatók más táplálékokban is, például a gyümölcsökben és zöldségekben”.

Andrew Renwick OBE, a Southamptoni Orvosi Egyetem nyugalmazott professzora a következőket mondja az EFSA-állásponttal kapcsolatosan: „Az élelmiszeripar nagyon szigorúan szabályozott szektor. Az EFSA Élelmiszer-adalékanyag és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottsága a legkülönbözőbb tudományágak kitűnő szakembereiből áll, akik az összes rendelkezésre álló adatot elemezték és értékelték. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgált adatok aktuálisak és az EFSA véleménye tudományos tényeken alapul. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, két aminosavból és egy metil-csoportból áll, ezek mind előfordulnak a természetes étrendben, és más táplálékforrásból nagyobb mennyiséget is fogyasztunk belőlük.”

Az európai előírásoknak megfelelően az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy 2020-ig vizsgálja újra az összes élelmiszer-adalékanyagot; az aszpartám felülvizsgálata ennek az eljárásnak volt a része.

Az aszpartám biztonságos fogyasztását több mint harmincéves erre vonatkozó tapasztalat támasztja alá.

Az EFSA-n kívül az Élelmiszer-adalékanyagok Közös Szakértői Bizottsága (JECFA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, valamint több mint 100 ország szabályozó hatósága – köztük az Európai Unió államai – is vizsgálták már az aszpartámot, és mind egyetértettek abban, hogy az aszpartám biztonságos.

Az aszpartám egy jóízű édesítőszer, amit bárki fogyaszthat, aki a kalóriabevitelére ügyelve szeretné élvezni az édes ízt. Az olyan alacsony energiatartalmú édesítők, mint az aszpartám, segíthetnek az elhízás elleni küzdelemben és az energia-egyensúly megtartásában. A cukorbetegeknek olyan alternatívát jelenthet, amellyel bővíthető az általuk fogyasztható ételek köre. További előnye, hogy nem árt a fogaknak.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetségről:

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy, a belga törvények szerint bejegyzett, az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviselő non-profit szervezet. Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet, nem kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a nemzetközi élelmiszerügyi szabványokat megállapító Codex Alimentarius Bizottságban.

További információ:
Simon Brooks, 44 (0)20 3219 8754, simon.brooks@mslgroup.com
Mallika Basu, +44 (0)20 3219 8754, ISA@mslgroup.com

Megjelent a diabetes2014/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!