Mákos és diós bejgli
10 dkg mákos bejgli tápértékadatai: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
360 kcal | 14,2 g | 20,4 g | 24,7 g |
10 dkg diós bejgli tápértékadatai: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
387 kcal | 14,1 g | 24,2 g | 24,5 g |
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz,
- 1 db tojás,
- 1 db tojássárgája,
- 1 dl langyos tej,
- 1 tk. fruktóz,
- 1 csapott ek. tejföl,
- 25 dkg vaj,
- 5 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
- 2 dkg élesztő,
- csipet só,
- fél citrom reszelt héja,
- 2 db tojássárgája a kenéshez
Diós töltelék hozzávalói:
- 15 dkg dió,
- 10 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
- 1/2 dl tej,
- 5dkg mazsola,
- rum,
- fél citrom reszelt héja
Mákos töltelék hozzávalói:
- 15 dkg mák,
- 15 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
- 1/2 dl tej,
- 5 dkg mazsola,
- fél citrom reszelt héja
A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel, a langyos tejjel, a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből), hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő, a lisztkeveréket a vajjal, a csipet sóval, az eritritollal és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük, majd közepes lángon felfőzzük, és kihűtjük. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük, felfőzzük, majd kihűtjük. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha készen vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tojássárgákkal megkenjük a bejgliket, majd fél óráig hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszurkáljuk a tetejét, hogy ne repedjen szét. 180 °C-os sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
A recept alapján 1-1 rúd diós és mákos bejgli készül.
Zellei Tündi
További információk és receptek:
www.zelleitundi.hu