Feltöltés dátuma: 2014.12.17.

Mákos és diós bejgli

Illusztráció
10 dkg mákos bejgli tápértékadatai:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
360 kcal 14,2 g 20,4 g 24,7 g
10 dkg diós bejgli tápértékadatai:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
387 kcal 14,1 g 24,2 g 24,5 g

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz,
  • 1 db tojás,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 dl langyos tej,
  • 1 tk. fruktóz,
  • 1 csapott ek. tejföl,
  • 25 dkg vaj,
  • 5 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • csipet só,
  • fél citrom reszelt héja,
  • 2 db tojássárgája a kenéshez

Diós töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg dió,
  • 10 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
  • 1/2 dl tej,
  • 5dkg mazsola,
  • rum,
  • fél citrom reszelt héja

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 15 dkg mák,
  • 15 dkg eritritol vagy nyírfacukor,
  • 1/2 dl tej,
  • 5 dkg mazsola,
  • fél citrom reszelt héja

A tésztához a hozzávalókat kimérjük, majd kovászt készítünk az élesztővel, a langyos tejjel, a teáskanál fruktózzal és annyi lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből), hogy sűrűbb kovászt kapjunk. Míg felfut az élesztő, a lisztkeveréket a vajjal, a csipet sóval, az eritritollal és citromhéjjal összemorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló és a felfuttatott élesztő. Közepes keménységű, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. Egy órát pihentetjük letakarva hideg helyen. Míg pihen a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat a diós töltelékhez összekeverjük, majd közepes lángon felfőzzük, és kihűtjük. A mákos töltelék hozzávalóit is összekeverjük, felfőzzük, majd kihűtjük. A tésztát pihentetés után kettéosztjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagra, majd rákenjük az egyikre a mákos, a másikra a diós tölteléket. A megkent tészta két szélét kicsit behajtjuk, majd szorosan feltekerjük. Ha készen vagyunk mindkettővel, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a tojássárgákkal megkenjük a bejgliket, majd fél óráig hideg helyen pihentetjük. Mielőtt betennénk a sütőbe, megszurkáljuk a tetejét, hogy ne repedjen szét. 180 °C-os sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.

A recept alapján 1-1 rúd diós és mákos bejgli készül.

Zellei Tündi
További információk és receptek:
www.zelleitundi.hu

Megjelent a diabetes2013/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!