Feltöltés dátuma: 2015.11.21.

Lábszárfekély – az orvos válaszol

T. Professzor Úr! T. Doktor Úr!

A lábamon már több mint 6 éve nem gyógyul be egy seb. Azt szeretném megtudni, hogy lábszárfekélyre milyen kezelés kell? Milyen gyógyszert kell rá szedni, ha gennyes? Milyen kenőcs kell rá, ha kell? Milyen kötszerrel kössem be? Probléma-e, ha nincs bekötve és nem szedek rá semmilyen gyógyszert? Hogyan lehet meggyógyítani egy ilyen betegséget? Meg lehet gyógyítani a lábszárfekélyt, vagy az úgyis rendszeresen kiújul?

Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

K. Béláné

A fenti levelet egy betegtől kaptam. E-mailben küldte, így feltételezhető volt, hogy nem teljesen járatlan az internet világában. Mivel levelet írt, egyértelmű volt, hogy hitelesebbnek ítéli, ha a kérdéseire egy orvostól kap választ, mintha az internetről innen-onnan, „divatosan” a keresőszavak használatával összevadászható információk alapján tájékozódna betegségéről. az is világossá vált számomra, hogy mennyire nagy szükség van a krónikus sebek kezelésének legfontosabb alapelveit ismertető szakmai anyagok megjelentetésére, amelyek mind a betegek, mind a hozzátartozók számára érthetők.

A beteg levelét olvasva nagy vonalakban kirajzolódott előttem az állapota is. Feltételezhető volt, hogy betegsége 6 éve alatt már több kudarcot megélt, és megtapasztalta a javulások-rosszabbodások váltakozó élményét is. Kérdései nyomán bennem is kérdések merültek fel. az eltelt 6 év alatt hogyan kezelték a beteg lábán lévő sebet? Háziorvosa kezelte, vagy gondozása az „ulcusgondozóban” történt? Esetleg titkolva betegségét saját maga, otthon próbálta meg begyógyítani a sebét? Hogy lehet az, hogy ilyen hosszú idő alatt nem kapott senkitől kielégítő választ ezekre az alapvető kérdésekre? Vagy csak egy új orvos véleményére volt kíváncsi? Válaszaim nem lehettek automatikusak, hiszen minden kórtörténet kicsit más.

Javasoltam teljes kivizsgálását, és csak azt követően kezdhettük meg a célirányos kezelést. Először is megbeszéltük, hogy a láb elhanyagolt vénás állapotából eredő rossz keringést gyógyszeres kezeléssel és kompressziós pólyázással tudjuk javítani. Mivel a gennyesedés mindig kóros állapotot jelez, a seb feltisztítása a legfontosabb feladat. Elmondtam azt is, hogy Neomagnol vagy Hyperol tablettákból soha ne készítsen lábáztatás céljából oldatokat, mert roncsoló hatásuk miatt ezek a készítmények a sebgyógyulást késleltethetik, és a bizonytalan koncentráció miatt akár súlyos károkat is okozhatnak.

Mivel az otthoni kötözések esetében általában nincsenek meg a steril eszközök használatának a feltételei, a kenőcsök, porok alkalmazását kerülje el! Javasolt a hydrogélalapú sebkezelés. Minden kötözés alkalmával használja a cink-hyaluronát tartalmú gélt, mivel a cink összetevő fertőtlenítő hatású, a hyaluronát pedig a rugalmas szöveti felépülés alapanyaga. Arra is felhívtam betegem figyelmét, hogy mindig tartsa be a higiéniai követelményeket. Milyen kötszert használjon? Mindig a seb aktuális gyógyulási fázisának megfelelőt, mely mind méretben, mind minőségben egyaránt igazodik a sebhez. Azonban a megfelelő kötszer kiválasztása a kezelőorvos feladata!

A „mit kell csinálni az ilyen betegséggel?” kérdésére kicsit csalafinta módon azt a választ adtam, hogy legegyszerűbb megelőzni vagy legalábbis a nagyobb bajok kialakulását elkerülni, mert a prevenció a leghatékonyabb állapotvédelem, a leggazdaságosabb terápia. De ha ezt elmulasztottuk, és a seb már kialakult, akkor minden erőnkkel a seb begyógyítására kell koncentrálnunk, és minden eszközt be kell vetnünk, hogy el is érjük a teljes gyógyulást. a fekély kiújulásának megelőzésére is hatékonyan alkalmazható a cink-hyaluronát-tartalmú gél, mivel rendszeres használatával elérhető, hogy megfelelő legyen a bőr minősége a begyógyult területen.

Néhány hónapos kezelést követően betegemtől újabb, ezúttal köszönő hangvételű levelet kaptam: „Kedves Főorvos Úr! Lábszárfekélyem állapota az Ön odaadó munkájának köszönhetően mindvégig folyamatosan, látványosan javult, mostanra teljesen meggyógyult. Szeretném megköszönni Önnek, hogy a kötözések alkalmával türelmesen elmagyarázta betegségem lényegét, megtanított arra, hogy otthon is megfelelően tudjuk bekötözni a sebet. Köszönöm, hogy megszabadított a korábban 6 évig nem gyógyuló fekélyemmel járó rengeteg szenvedéstől!”

dr. Rozsos István

Megjelent a diabetes2008/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!