Feltöltés dátuma: 2013.02.28.

Adókedvezmény

Havi 4650 forint adókedvezmény a betegeknek

Sokan elfelejtik igényelni a súlyos betegségük után járó adókedvezményt. Pedig a pénz járna, de ha valaki nem kéri, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal önmagától nem adja.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az összevont adóalap adóját csökkenti az adókedvezmény. A 2012-es évről a 1253-as számú bevallásban kell számot adni a NAV felé a tavalyi évben megszerzett jövedelmeinkről, valamint az adókedvezmények érvényesítéséről is ugyanezen nyomtatvány 1253-B lapjának 34. sorában kell rendelkezni.

Az adókedvezményt csak abban az esetben tudjuk érvényesíteni, ha az adóévben volt adózás alá eső jövedelmünk. Ebben az esetben az adókedvezmény 4650 forint/hó lehet, ami éves szinten 55800 forintot jelenthet. A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját, összevonás alá eső jövedelme utáni adóból.

A súlyos fogyatékosságról szóló ideiglenes igazolást évente szükséges kiállítani. Ha a fogyatékosság véglegessége került megállapításra, akkor a végleges igazolást nem kell évente újra kérni. Akinek a végleges súlyos fogyatékosságát 2010. január 1-je előtt igazolták, annak sem kell új igazolást kérnie.

Ha a megállapítás olyan 2-es típusú diabéteszes betegség alapján történt, amelyet a 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet mellékletében nem nevesít, akkor új igazolást kell kérni a 2010. január 1-jét megelőzően megállapított végleges súlyos fogyatékosságról.

A 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet melléklete az alábbi 2-es típusú diabéteszes betegségeket nevesíti (a betegség BNO kódja, majd a betegség megnevezése):

  • E11 Nem inzulin-dependens cukorbetegség;
  • E110 Nem inzulin-dependens cukorbetegség kómával;
  • E111 Nem inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidózissal;
  • E112 Nem inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel;
  • E113 Nem inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel;
  • E114 Nem inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel;
  • E115 Nem inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel;
  • E116 Nem inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel;
  • E117 Nem inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni. Orvosi igazolás nélkül igényelheti a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül. Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, hanem az adóbevallás saját példányával együtt meg kell őrizni 2018. december 31-ig.

Fontos: az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek az igazolás tartalmáról adatot kell szolgáltatnia a NAV felé az adóévet követő év február 15-ig. Ez azt jelenti, hogy a bevallás beérkezésekor az adóhatóság már rendelkezni fog információval arról, hogy a kedvezmény jóváírása a bevallásban jogos volt-e vagy sem! Amennyiben a jogalap nélkül igénybe vett adókedvezmény összege az adóbevallás alapján a 10000 forintot meghaladja, úgy a befizetési különbözet 12 százalékát úgynevezett különbözeti bírságként kell megfizetni!

Melleklet_49_2009._EuM_rendelethez.pdf

Megjelent a diabetes 2013/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!