Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Változások az inzulinkezelés támogatásában

2012. július elsejével módosították a cukorbetegség kezelésére használt inzulinok támogatási rendszerét. A megszokott rendszert átalakították, ami az Ön kezelését is befolyásolhatja. Fontos tudni, hogy továbbra is hozzájuthat inzulinjához, de meglehet, hogy más feltételekkel. Ha ezek nem felelnek meg Önnek, orvosa felajánlhatja, hogy más inzulinra állítja be. Kérjük, olvassa át figyelmesen az alábbi információkat, amelyek egyszerűsítve magyarázzák el az új támogatási rendszert.

Hagyományos (humán) inzulin

Ha Ön jelenleg nem intenzív (kevesebb mint napi háromszori), hagyományos (humán)inzulin-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.

Ha Ön jelenleg intenzív (napi legalább háromszori), hagyományos (humán)inzulin-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.

Modern inzulin(analóg)

Ha Ön jelenleg nem intenzív (kevesebb mint napi háromszori) modern inzulin(analóg)-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik. A tablettás kezelés mellet adott napi egyszeri hosszú hatású modern inzulin(analóg)ok továbbra is 50 százalékos, a napi kétszeri modern (analóg)keverékek továbbra is 90 százalékos térítéssel rendelhetők.

Ha Ön jelenleg intenzív (napi legalább háromszori) modern inzulin(analóg)-kezelést kap:

 • Ha Önnél még kevesebb mint egy éve kezdték meg a modern intenzív inzulin(analóg)-terápiát, a támogatás mértéke nem változik. Ön az 1 éves időtartam végéig 100 százalékos támogatással kapja az inzulinanalóg gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie. Ezt követően HbA1c-értékeitől függően kap támogatást inzulinjára.
 • Ha Önnél több mint egy éve kezdték meg a modern intenzív inzulin(analóg)-terápiát, akkor a rendelet az inzulinkészítmények egy éven túli támogatását a fél éven belül mért 2 HbA1c-értéktől teszi függővé. Ez a határszám a 8,0 százalék, ami mindkét eredményre vonatkozik.
 • Ha a fél éven belül mért mindkét HbA1c-érték 8,0 százalék alatti, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja az inzulinanalóg gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.
 • Ha a fél éven belül mért egyik vagy mindkét HbA1c-értéke 8,0 százalék vagy e feletti, de volt legalább egy súlyos, külső segítséget igénylő hipoglikémiás eseménye (hipója), ami szerepel orvosi dokumentációjában, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja inzulinanalóg gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.
 • Ha a fél éven belül mért egyik vagy mindkét HbA1c-értéke 8,0 százalék vagy e feletti, változik a támogatás mértéke. Ha folytatni kívánja a megszokott kezelését, akkor az eddigi ingyenesség helyett 50 százalékos térítési díj ellenében juthat hozzá korábbi inzulinanalógjaihoz. Ha az új feltételekkel nem vállalja korábbi inzulinanalóg-kezelése folytatását, orvosa átállíthatja hagyományos humáninzulin-kezelésre is. Ezt 100 százalékos támogatással, ingyenesen kaphatja, de természetesen itt is kell dobozdíjat fizetnie. Ha az átállítás mellett dönt, változtatnia kell a korábbi megszokott életmódján, étkezési és inzulin-beadási szokásain. Ennek okairól és módjáról ebben a kiadványban is olvashat, de mindenképpen kérje szakorvosa vagy szakápolója, edukátor tanácsát is.

Fontos tudni: Egy év után felülvizsgálják kezelését és eredményességét, ami alapján újra értékelhetik az Ön számára szükséges inzulinterápiát, illetve annak támogatását. Ekkor

 • Ha korábban Ön a csökkentett támogatású modern inzulin(analóg)ok használata mellett döntött, és
 • a fél éven belül mért HbA1c-értékei közül mindkettő 8,0 százalék alatti, újra 100 százalékos támogatással kaphatja modern inzulin(analóg)jait, csupán a dobozdíjat kell fizetnie.
 • a fél éven belül mért HbA1c-értékek közül akár csak az egyik 8,0 százalék feletti, Ön továbbra is 50 százalékos térítési díj ellenében juthat hozzá modern inzulin(analóg)jaihoz.
 • Ha korábban Ön a humáninzulin-terápiára való átállás mellett döntött
 • és az új humáninzulin-kezeléssel nem érhető el a 8,0 százalékos HbA1c-érték, újra 100%-os támogatással kaphat egy évig modern inzulin(analóg)okat;
 • és havonta legalább 3 hipoglikémiás esemény fordult elő igazoltan, akkor újra 100%-os támogatással kaphat egy évig modern inzulin(analóg)okat;
 • vagy ha havonta legalább 4 alkalommal 10 mmol/l fölé emelkedett az étkezés utáni vércukorszintje, akkor újra 100%-os támogatással kaphat egy évig modern étkezési, gyors hatású inzulin(analóg)okat.

Abban az esetben, ha a hagyományos inzulinokkal eléri a 8,0 százalék alatti HbA1c-értéket és a kezelés problémamentesen folytatható, orvosa továbbra is a humán inzulinokat írhatja fel 100 százalékos támogatással.

Kivételek a rendelkezés alól

A nemrég érvénybe lépett rendelet tartalmaz kivételeket is. Modern inzulin(analóg) továbbra is korlátozás és feltételek nélkül írható fel, ha a beteg

 • 18 év alatti és a HbA1c-értékek nagyok (8,0 százalék felettiek), de javuló tendenciát mutatnak, vagy
 • a betegnek volt legalább egy – orvosi dokumentációban szereplő – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő hipoglikémiás eseménye. Ez azt jelenti, hogy a beteget vagy orvos látta el, vagy az eseményt követően közvetlenül orvoshoz (ügyeletre, kórházba) került, és erről rendelkezik megfelelő, orvosi pecséttel és aláírással ellátott dokumentummal.

A gyermek cukorbetegek különleges helyzetéről és a rendelet értelmezéséről prof. dr. Barkai Lászlóval, a Magyar Diabetes Társaság elnökével készített interjúnkban itt olvashat.

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!