Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Változások az inzulinkezelés támogatásában

2012. július elsejével módosították a cukorbetegség kezelésére használt inzulinok támogatási rendszerét. A megszokott rendszert átalakították, ami az Ön kezelését is befolyásolhatja. Fontos tudni, hogy továbbra is hozzájuthat inzulinjához, de meglehet, hogy más feltételekkel. Ha ezek nem felelnek meg Önnek, orvosa felajánlhatja, hogy más inzulinra állítja be. Kérjük, olvassa át figyelmesen az alábbi információkat, amelyek egyszerűsítve magyarázzák el az új támogatási rendszert.

Hagyományos (humán) inzulin

Ha Ön jelenleg nem intenzív (kevesebb mint napi háromszori), hagyományos (humán)inzulin-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.

Ha Ön jelenleg intenzív (napi legalább háromszori), hagyományos (humán)inzulin-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik, Ön továbbra is 100 százalékos támogatással kapja gyógyszerét, csupán a megszokott dobozdíjat kell fizetnie.

Modern inzulin(analóg)

Ha Ön jelenleg nem intenzív (kevesebb mint napi háromszori) modern inzulin(analóg)-kezelést kap, a támogatás mértéke nem változik. A tablettás kezelés mellet adott napi egyszeri hosszú hatású modern inzulin(analóg)ok továbbra is 50 százalékos, a napi kétszeri modern (analóg)keverékek továbbra is 90 százalékos térítéssel rendelhetők.

Ha Ön jelenleg intenzív (napi legalább háromszori) modern inzulin(analóg)-kezelést kap:

Fontos tudni: Egy év után felülvizsgálják kezelését és eredményességét, ami alapján újra értékelhetik az Ön számára szükséges inzulinterápiát, illetve annak támogatását. Ekkor

Abban az esetben, ha a hagyományos inzulinokkal eléri a 8,0 százalék alatti HbA1c-értéket és a kezelés problémamentesen folytatható, orvosa továbbra is a humán inzulinokat írhatja fel 100 százalékos támogatással.

Kivételek a rendelkezés alól

A nemrég érvénybe lépett rendelet tartalmaz kivételeket is. Modern inzulin(analóg) továbbra is korlátozás és feltételek nélkül írható fel, ha a beteg

A gyermek cukorbetegek különleges helyzetéről és a rendelet értelmezéséről prof. dr. Barkai Lászlóval, a Magyar Diabetes Társaság elnökével készített interjúnkban itt olvashat.

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!