Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Szóval…

Mi sem mehetünk el szó nélkül az utóbbi hónapok történései mellett. Sokakat érint az a nemrég életbe lépett rendelkezés, amely a cukorbetegek gyógyszeres kezelését szabályozza. Az inzulinanalógok felírási gyakorlatának változása számos cukorbetegnek azt jelenti: változtatni kell. Lehet, hogy csak jobban oda kellene figyelni a diétára. Vagy többet kellene mozogni, vagy rendszeresebben mérni a vércukorszintet. De meglehet az is, hogy az eddig megszokott életvitelt kell feladni, és új szabályoknak megfelelően, új gyógyszerrel kell élnie. Tudjuk, hogy sokaknál a legnagyobb odafigyelés mellett sem érhető el a jelenleginél jobb anyagcserehelyzet. Hiszen a diéta, a mozgás, az önmenedzselés jobbítása ellenére vannak olyan élethelyzetek, lelki tényezők, amelyek labilissá teszik a cukorbetegséget vagy emelik a vércukorszintet. Avval is tisztában vagyunk, hogy az inzulinanalógok sokuknak jobb életminőséget és kevesebb hipoglikémiát hoztak.

Összeállításunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy pontosan megismerje a változások okát és azt, hogy mit is kell tennie – azért, hogy megtarthassa jelenlegi terápiáját, vagy éppen azért, hogy megkönnyítsük az átállást egy másik inzulintípusra.

Sajnos egyik sem lesz egyszerű. Cukorbetegként élni sem az. Már hozzászokhattunk a korlátokhoz, és most itt van egy újabb. De nincs egyedül: a szakorvosok és a szakápolók a megváltozott helyzet miatt most kiemelt figyelmet szentelnek azoknak a betegeknek, akiknél meg kellett vagy a jövőben meg kell változtatni a terápiát.

A magunk módján szeretnénk Önnek segíteni: ismertetjük a rendelkezés főbb pontjait, bemutatjuk az inzulinok fő típusait, azt, hogy mit is mérnek a HbA1c-értékkel, és mit tehet azért, hogy HbA1c-értékei javuljanak. Tanácsokat adunk arra az esetre is, ha inzulint kell váltania, és a gyermek cukorbetegekre vonatkozó információkat is összegyűjtöttük.

Mi szóval segítjük Önt, a tettek Önre várnak. Ha még nem tette meg, itt az ideje, hogy kézbe vegye egészségét és cukorbetegségét. Az önmenedzsment, a megfelelő életvezetés és a terápia követése mindig is fontos volt, de most talán még nagyobb az Ön felelőssége. Tegyen meg mindent, hogy szénhidrát-anyagcseréje megfelelő legyen és ne legyen szükség a törvényben előírt korlátozások alkalmazására. Mert az egészsége a tét, és sokat veszíthet. Már csak ezért is érdemes tovább olvasnia.

A szerkesztők

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!