Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Mi az a HbA1c?

Ha Ön inzulinnal kezelt cukorbeteg, HbA1c-értéke kulcsszerepet játszik a kezelésében: a cukorbeteg-gondozás során ennek a vizsgálatnak az értéke jelzi, hogy milyen állapotban van az anyagcseréje, és segíti az orvost, hogy meghatározza milyen típusú inzulinterápiát kapjon. Szakorvosa az eredmény alapján követni tudja az Ön vércukorszintjének változását is.

Illusztráció

Egy kis tudomány…

A vér egyik alkotóeleme a vörösvértest, amely számos hemoglobin-molekulát tartalmaz. A vérben levő cukor hozzákötődik ehhez a molekulához, és egy új molekulát, hemoglobin A1c-t hoz létre, ezt rövidítik HbA1c-nek. Minél több cukor van a vérben, annál több HbA1c képződik. Egy vörösvértest körülbelül 8–12 hétig él, ezért a vérben levő HbA1c mértéke pontos információt ad a vérvételt megelőző 6–8 hét átlagos vércukorszintjéről.

A HbA1c értéke szerint:

  • 6 százalék alatt a cukoranyagcsere állapota az egészségesek szintjét elérő,
  • 6–6,5 százalék közötti eredmény a cukorbetegség kiváló beállítására utal,
  • 6,5–7 százalék között elfogadható az érték,
  • 7 százalék felett már az aktuális kezelés módosítása indokolt lehet,
  • 8 százalék felett valamilyen terápiamódosítás szükséges, mert a kis- és nagyér-betegségek kockázata egyaránt fokozott.

A HbA1c értéke inzulinkezelés esetén

A cukorbetegség szövődményeinek elkerülésére inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a szakemberek átlagosan 7 százalék alatti HbA1c-értéket tartanak jónak. 7–7,5 százalék között a szénhidrát-anyagcsere egyensúlya még bizonyos esetekben elfogadható, de 8 százalék feletti érték esetén a kezelés és a beteg életmódjának felülvizsgálata szükséges. 10 százalék feletti HbA1c-érték nagyon rossz anyagcsere-állapotot jelez, ilyenkor a szövődmények gyors előrehaladására lehet számítani.

Mérés háromhavonta

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a HbA1c-mérést évente négy alkalommal támogatja. A HbA1c-mérés nem teszi feleslegessé a rendszeres vércukor-ellenőrzést, hiszen a HbA1c mérése csak átlagosan 3 havonta történik, a beteg és kezelőorvosa számára pedig gyakoribb – intenzív inzulinkezelés mellett naponta többszöri (minimum 4-6 mérés) – visszajelzés szükséges a cukoranyagcsere aktuális helyzetéről.

Mégis mennyi a cukrom?

A HbA1c-százalék az átlagos vércukorszintre utal. A táblázat tájékoztató adataiból kikeresheti, hogy Önnél megközelítőleg milyen értéket tükrözhet a mért HbA1c-érték.

A HbA1c és az átlagos vércukorszint összefüggése (az Amerikai Diabetes Társaság útmutatójának táblázata alapján)

HbA1c (%)

Átlagos vércukorszint (mmol/l)

12

16,5

11

14,9

10

13,4

9

11,8

8

10,2

7

8,6

6

7

5

5

HbA1c és az étkezés

A cukorbetegség bármely formájában a kezelés alapját és legfontosabb elemét a helyes táplálkozás, azaz az orvos és dietetikus által javasolt diéta jelenti. A HbA1c értékét elsősorban étkezésünk befolyásolja, hiszen minden, ami a vércukorszintet emeli, a HbA1c-százalék emelkedéséhez is vezet. Érdemes odafigyelni az étkezés mennyiségi és minőségi összetételére, mert ez segítheti a jó anyagcsere-beállítást. A kalóriabevitel megszorításával maga a fogyás is eredményezhet csökkenést az értékekben, hiszen kisebb testsúly mellett jobban hathat az inzulin.

HbA1c és a fizikai aktivitás

A rendszeres és egyénre szabott mozgás hosszú távon javíthatja az inzulinkezelés hatékonyságát. A mozgás elősegíti a sejtek glukózfelvételét, így csökkenti a vércukorszintet, ezáltal a HbA1c-érték is javulhat.

HbA1c és amin nem tudunk változtatni

A hormonális változások (pl. serdülőkor, menstruációs ciklus), egyes fertőzések, betegségek is megemelhetik a vércukorszintet, és ezzel a HbA1c-százalék is emelkedik. Ezek a változások többnyire átmeneti jellegűek. Kezelőorvosával megbeszélheti az Önt érintő változásokhoz szükséges terápiás módosításokat.

Sokat veszíthet!

A magas HbA1c-szintnek (azaz a tartósan magas vércukorszintnek!) több oka is lehet, alattomosan kialakuló következményeivel azonban a kiváltó októl függetlenül mindenkinek számolnia kell. A gyakran magas vércukorszint folyamatosan rombolja a szervezetet, és idővel egyre súlyosabb szövődményeket okoz. Nemcsak a modern inzulin(analóg)ok támogatását veszítheti el a magas HbA1c-értékekkel, hanem akár látását is, ezért ha magasak az értékei, mindenképpen tegyen ellene.

Már 1 százalékos csökkenéssel is lényegesen javulhat az állapota!

Egyszázalékos HbA1c-csökkenéssel

  • 37 százalékkal csökken a kisér-szövődmények, mint például a vesebetegségek és a vakság kockázata;
  • 14 százalékkal csökken a szívinfarktus kockázata;
  • 43 százalékkal csökken az amputációk és a súlyos vérellátási zavarok kockázata;
  • 12 százalékkal csökken a stroke kockázata;
  • 21 százalékkal csökken a cukorbetegséghez köthető halálozás kockázata.

És amit Ön tehet ezért: mozogjon többet és ügyeljen étkezésére!

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!