Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

És mi a helyzet a gyerekekkel?

Kivételek az inzulin-támogatási rendeletben

Magyarországon becsült adatok szerint körülbelül 3000 18 év alatti gyermek vagy fiatal cukorbeteg él, 95 százalékuk inzulinos kezelést kap. Jelentős növekedés figyelhető meg számukban: az elmúlt évtizedekben a 18 év alattiak körében majdnem háromszorosára emelkedett az új diabéteszes esetek előfordulása, és sajnos a legfiatalabb, 4 év alatti korosztályban figyelhető meg a legnagyobb növekedés.

Illusztráció

Prof. dr. Barkai Lászlót, a Magyar Diabetes Társaság elnökét ennek okairól kérdeztük, valamint arról, hogy az inzulinnal kezelt gyermek és fiatal cukorbetegeket hogyan érinti az inzulinok támogatását szabályzó új rendelet:

– A tudomány jelenlegi állása szerint még nem ismerjük részletesen azokat a folyamatokat, amelyek ilyen mértékben felgyorsíthatták a betegség terjedését ebben a korcsoportban – tájékoztatott Barkai professzor –, de legtöbbször környezeti tényezőkre, a táplálkozásra vagy éppen vírusos fertőzésekre gyanakszunk.

– A cukorbetegek kezelése során a HbA1c-célértékei a felnőtteknél egységesek. Mi a helyzet a gyerekekkel? A szakemberek a kezelés során milyen értékeket tartanak jónak?

– Gyermekek esetében, különösen a serdülőkor során, a hormonális, emocionális változások miatt romlik a szénhidrát-anyagcsere, ezért e korban rosszabbak a HbA1c-értékek. A kisgyerekeknél is lehet emelkedett az érték, mivel az ő kezelésük körülményesebb, nehezebben beállítható. Óvodáskorban lényeges lehet, hogy elkerüljük a hipoglikémiát, ezért azoknál, akik hajlamosak erre, nagyobb HbA1c-értéket szoktunk megengedni, hogy elkerüljük a kórosan alacsony vércukorszintet.

– Hogyan érinti a nemrég elfogadott rendelkezés a gyerekeket?

– A rendelkezés különbséget tesz a felnőtt és a 18 éven aluli cukorbetegek között. Felnőtteknél a terápia sikerességének meghatározója a két alkalommal 8 százalék alatti HbA1c-érték. Ha ezt a beteg nem éri el, nem kaphatja tovább 100 százalékos támogatással inzulinanalógját. 18 alatt van egy olyan kitétel, hogy az inzulinnal kezelt cukorbeteg akkor is kaphatja 100 százalékos támogatással kezelését, ha nem sikerül 8 százalék alatti HbA1c-értéket elérnie, de a csökkenés legalább 2 százalékpont. Tehát ha valakinek inzulinanalóg-kezeléssel 11-ről 9-re javul a HbA1c-értéke, továbbra is 100 százalékos támogatással kaphatja inzulinját annak ellenére, hogy a mért érték 8 százalék felett van. Azok, akiknél már előfordult súlyos hipoglikémiás esemény, továbbra is korlátozások nélkül kaphatnak inzulinanalógot.

– Mi történik azokkal a gyerekekkel és fiatalokkal, akiknek esetleg át kell majd állniuk analógról hagyományos humán inzulinra?

– Azok, akiknél fennáll ennek a veszélye, a diétás és életmódi tanácsok betartásával, a szakorvosokkal, szakápolókkal való rendszeres kapcsolattartással sokat tehetnek azért, hogy javuljon anyagcseréjük. Ha váltani kell, az átállás során mi szakemberek is segítjük majd a gyerekeket és szüleiket annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudják folytatni a kezelést.

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!