Feltöltés dátuma: 2012.09.13.

Biztos, hogy megfelelően táplálkozik?

A cukorbetegek étrendjét, az étkezések gyakoriságát és szénhidráttartalmát, valamint a napi javasolt kalóriamennyiséget mindig orvosa határozza meg, ez egyénenként eltérő lehet. Nem mindegy, hogy a beteg ülőmunkát vagy fizikai munkát végez, szükséges-e fogynia, vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy minden cukorbetegnek kerülnie kell az „üres” kalóriákat: ezek a cukros üdítők, sütemények, édességek. Törekedjünk a nagyobb rosttartalmú (barna, teljes kiőrlésű) lisztet tartalmazó élelmiszerek fogyasztására, és vigyázzunk a magas cukortartalmú gyümölcsökkel is.

Illusztráció

Milyen gyakori hibákat követnek el a cukorbetegek étkezésük során?

Azt hisszük, kevesebbet eszünk, mint mások

Pedig egyáltalán nem. Sőt, sokan nincsenek tisztában az adagok valódi méretével, és gyakran akár másfélszeres adagokat is elfogyasztanak. Tippünk: cserélje le a nagytányért kistányérra. Kevesebbet fog enni – persze csak akkor, ha egyszer szed. A tányér negyedén legyen szénhidrát, másik negyedén fehérje, a maradék félen pedig zöldség.

Túl sok készételt fogyasztunk

A készételek energia-, szénhidrát- és zsírtartalma általában jóval nagyobb a magunk által készítettnél, emellett gyakran adalékanyagokat tartalmaznak. Ha nincs lehetősége főzni, figyelje az étel címkéjén feltüntetett adatokat, ha pedig ételt rendel, érdeklődjön annak tápanyagtartalmáról!

Fizikai aktivitás után túlesszük magunkat

„Megérdemlem, jól kifáradtam…” – de mennyire is? 100 g tepertős pogácsa (364 kcal) „ledolgozásához” egy 70 kg-os felnőttnek másfél órát kell gyalogolnia. Biztos, hogy mozgott ennyit?

Lemondunk arról, amit igazán szeretünk

Már hetek óta krémessel álmodik, és szenved. Ne tegye. Illessze be kedvencét hetente legfeljebb egyszer az étrendjébe úgy, hogy annak szénhidráttartalmát beszámítja a napi előirányzott mennyiségbe.

„Csak egy salátát eszem”

Egy salátát és egy fél csokoládényi cukrot a salátaöntettel (dresszinggel). Használjon cukormentes dresszinget, és legyen óvatos: sok cukormentes öntet zsírtartalma nagy. Próbálja ki az olívaolajat egy kis citromlével: kiválóan ízesíti a salátát és jótékony olajokat tartalmaz.

„Egy kis sütemény/sör nem árt”

És igaz is, de nagyon nehéz mértéket tartani. Egy kis süteményből nagyon könnyen lesz kettő, egy pohár sörből egy korsó. Tartson mértéket, ne engedjen a kísértésnek!

Megjelent a diabetes2012/k1 számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!