Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2012.11.29.

Felírási szabályok

Egy kedves olvasónk az inzulinadagoló penekhez való tű és az egyszer használatos fecskendő felírási szabályozásáról érdeklődött.

Az inzulinkezelés típusától függetlenül penenként (inzulinadagoló tollanként) 3 hónapra normatív támogatással 50 pen-tűt lehet felírni. Erre az egy pent használók (napi egyszeri inzulinadás, napi kétszeri keverékinzulin-adás) is jogosultak. A kettő pent vagy kétfajta pent használó, napi négyszer vagy többször inzulint adók, vagyis az intenzifikált kezelésben részesülők részére tehát 3 hónapra 100 db pen-tű felírása engedélyezett. Mivel sem az 50, sem a 100 nem osztható maradék nélkül 3-mal, az egy hónapra felírható mennyiség pontosan nem meghatározható. Egy pen esetén két hónapig 16 db, 2 pen esetén 33 db lehet az egy hónapos adag, majd a harmadik hónapban, hogy kijöjjön az 50, illetve a 100 db, 18, illetve 34 db-ot lehetne felírni. A legegyszerűbb megoldás az, ha a beteg nem megy bele ilyenfajta számháborúba, és felíratja egyszerre a 3 hónapra penenként járó 50 pen-tűt.

A pen-tűt belgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász vagy endokrinológus írhatja fel, valamint a szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa is rendelheti addig, amíg a beteg az inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslattal rendelkezik, ennek maximális érvényességi időtartama 12 hónap.

Tűvel egybeépített, holttér nélküli, egyszer használatos fecskendőt napi kétszeri inzulinadás esetén lehet felírni normatív támogatással. Ezt belgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász vagy endokrinológus írhatja fel, valamint a szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa is rendelheti addig, amíg a beteg az inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslattal rendelkezik, ennek maximális érvényességi időtartama 12 hónap. A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint 3 hónapra 60 db írható fel, napi kétszeri inzulinadás esetén tehát havonta 20 db.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2012/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!