Feltöltés dátuma: 2012.05.16.

Forradalmi technológia a szemészeti szűrővizsgálatokban

Elsőként Veszprémben helyezték üzembe azt a legmodernebb műszert, mellyel néhány perc alatt optikában elvégezhető a cukorbetegek számára évente indokolt szűrővizsgálat. Az úgynevezett funduskamera néhány perc alatt több felvételt is készít a szemfenékről. A felvételeket a Semmelweis Egyetemen értékelik, majd tíz évig tárolják. Így a rendszeres vizsgálati eredmények a kezelőorvosok számára bármikor elérhető. A Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt. és a Szemorvostársaság országos szűrőhálózatot épített ki. Az országban összesen tíz helyen lesz elérhető a gyors és precíz vizsgálat az új műszerrel.

Vándorfi Győző, a Veszprém Megyei Diabétesz- és Anyagcsere Centrum főorvosa a Veszprémben tartott sajtótájékoztatón elmondta: 750 ezren cukorbetegről tudnak az országban, ugyanennyien diabéteszesek és nem tudnak róla, és még ugyanennyien vannak a cukorbetegség előszobájában. Arról nem is beszélve, hányan számítanak e tekintetben veszélyeztetettnek… A diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye a látás romlása – mondta a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház szemész főorvosa. Győri József elmondta, csak azon múlik, mennyire kezelhető ez a látásromlás, hogy mikor fedezik fel. Vagyis a cukorbetegek számára elengedhetetlen a az évenkénti szűrővizsgálat. A kórházakban azonban elég hosszú a várólista. A vizsgálat pedig kétségkívül kellemetlen, előtte a pupillát ki kell tágítani. Az új műszerrel mindez szükségtelen. Pupillatágítás nélkül néhány perc alatt elkészülnek a felvételek a szemfenékről, és az optikákban várólista sincs. Továbbá nagyon fontos, hogy mivel sokan szemészetre el sem mennek panaszaikkal, csak az optikushoz, az optikus jó ha felismeri, mi okozza a páciens látásának romlását. A cukorbetegség egyik tünete is lehet például a homályos látás – fogalmazott a főorvos. Az Első Magyar Optikus Zrt. vezérigazgatója, Verner Róbert arról az összefogásról beszélt, mely lehetővé tette az országos szűrővizsgálat kiépítését. Mint mondta, az országba tíz modern műszer érkezett. Az elsőt helyezték el a veszprémi Reider Optikában. Verner Róbert hatalmas eredménynek nevezte, hogy a diabéteszesek szemészeti szűrővizsgálatát mostantól az optikusok is elvégezhetik, erre eddig ugyanis csak a szemészeteken, orvos által volt lehetőség.

A veszprémi Rider Optikában egyelőre nem kell bejelentkezni a vizsgálatra. Amennyiben olyan sok lenne az érdeklődő, akár a nyitvatartási időn kívül is biztosítanak lehetőséget a szűrések elvégzésére.

Megjelent a diabetes2012/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!