Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

Étkezési rend analóg inzulinok adása esetén

Az alábbiakban néhány napi mintaétrendet és néhány különleges receptet találnak. A mintaétrend úgynevezett analóg inzulinnal kezelt betegek részére készült. Miután a napi szénhidrátbevitelt 3 főétkezésre és az esetek egy részében egy kisétkezésre kell elosztani, a főétkezések a „szokásosnál” nagyobb szénhidráttartalmúak.

Amennyiben a cukorbeteg az étkezés előtt gyors hatású analóg inzulint ad (ez az ún. bólusinzulin), bázisinzulinként bázisanalógot, az étkezésére az alábbiak szerint figyeljen.

A gyors hatású analógok felszívódása gyors, hamarabb jutnak a keringésbe, mint a humán gyors hatású inzulinok. Ezért a gyors hatású analóg inzulin beadása után elég néhány percet várni az étkezéssel, amennyiben a vércukorszint étkezés előtt 5-6 mmol/l között van. Azonban, ha az étkezés előtt a vércukorszint magasabb a kívánatosnál, 10-15 percet (de akár ennél is többet) kell várakozni az optimális vércukorcsökkentő hatás eléréséhez. 5 mmol/l alatti vércukorszintnél a lehetséges hipoglikémia kivédésére az étkezési inzulint közvetlenül az étkezés után, esetleg az étkezés közben kell beadni.

A gyors hatású inzulinanalógot rendszerint naponta három alkalommal adagolják a betegek, ebben az esetben napi három főétkezés javasolt, köztes étkezések (tízórai-uzsonna-pótvacsora) nem szükségesek. A betegek egy részénél délelőtt 10–11 óra között, az inzulinérzékenység növekedése miatt, 10 gramm szénhidrátbevitel (pl. gyümölcsök) megengedhető. Amennyiben a beteg nagyobb ételadagot (20 grammot vagy azt meghaladó mennyiségű szénhidrátot) szeretne enni a főétkezések között, azon étkezés előtt is szükséges étkezési inzulint adni a szénhidrátbevitel függvényében. Figyelni kell rá, hogy a két gyors hatású analóg inzulin beadása között lehetőség szerint (így a két étkezés között is) teljen el 2 óra, hogy az inzulinok hatása ne érjen össze, csökkentve így a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) kockázatát.

Szénhidráttartalmú kisétkezés csak abban az esetben jön szóba gyors hatású analóg inzulin adása nélkül, ha a beteg fizikai aktivitása azon napszakban nő (például fél-egyórás séta, kerti munka, úszás). Ekkor a hipoglikémiát elkerülendő 15-30 gramm szénhidrát fogyasztására van szükség étkezési inzulin beadása nélkül. A testedzés időpontját, ha lehetőség van rá, célszerű minden esetben úgy megválasztani, hogy legalább 2 óra teljen el az analóg gyors hatású inzulin beadása után.

A bazális inzulinadagot e kezelési rendszerben úgy határozzák meg, hogy a beteg szokásos életvitele esetén étkezés nélkül a vércukorszint a normáltartományban legyen.

Konyhasarok

Az elkészítés módjánál megadott mennyiségek 4 személy adagjára vonatkoznak. Az energiaérték (E.), a fehérjeérték (F.), a zsírérték (Zs.) és a szénhidrátérték (Sz.) egy személy adagjára vonatkozik. Az ettől eltérő mennyiségeket külön jelöljük. A receptek kiötlője Kicsák Marian dietetikus.

Marharagu burgonyagombóccal

A raguhoz:

A gombóchoz:

A lisztet, a sót és a borsot egy műanyag zacskóba szórjuk és összekeverjük. Beletesszük a húst, rázogatva összeforgatjuk, hogy a lisztes keverék mindenütt egyenletesen bevonja. A húst a hagymával egy nagy lábosba tesszük, és megpirítjuk az olajban. Felengedjük a vízzel meg az ecettel, beletesszük a leveskockát, a sárgarépát meg a fűszereket, és felforraljuk. Mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt 1 óra 30 percig csendesen főzzük, amíg a hús már csaknem megpuhul. A babérlevelet kidobjuk. Egy nagy tálban felverjük a tojást, beleszórjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet, a hagymát meg a fűszereket. Hozzáadjuk a burgonyát, az egészet jól összekeverjük. Belisztezett kézzel 4 cm-es gombócokat formálunk, majd behintjük liszttel. Felforraljuk a ragut, rátesszük a gombócokat. Lefedjük, és 30 percig csendesen főzzük (közben ne emeljük fel a fedőt). Azonnal tálaljuk.

Viszonylag ritkán készítünk marhahúsos ételeket, pedig a jó minőségű marhahús beltartalmi értékei magas. Íme egy ötlet, amivel nemcsak családunkat, de vendégeinket is meglephetjük. (Elkészítés 10 perc, párolás 1 óra 50 perc)

E.: 495 kcal (2069 kJ) F.: 35 g Zs.: 14 g Sz.: 55 g

Grillezett sertésszelet

Hozzávalók

A tetejére:

Az olajat, a citromlevet, a fokhagymát, a citromhéjat, a sót, a borsot, a bazsalikomot, a petrezselymet meg a rozmaringot egy nagy visszazárható műanyag zacskóba tesszük, összekeverjük, majd a húst is beletesszük. Lezárjuk a zacskót, és többször megforgatjuk, hogy a páclé mindenütt érje a húst, majd 2 órára vagy egész éjszakára behűtjük. Leszűrjük a húsról a páclevet, és kiöntjük. A hússzeleteket 8-10 cm-re a hőforrástól oldalanként 5-6 percig grillezzük, vagy amíg szépen megbarnulnak. Készíthetjük nagy méretű teflon- vagy más tapadásmentes edényben a tűzhelyen is. Közben egy kis serpenyőben megpirítjuk a gombát a vajon, sózzuk, borsozzuk. Szűrőkanállal kiemeljük, és a grillezett hússzeletekre tesszük. Mindegyik szelet húsra egy-egy sajtszeletet fektetünk. Betesszük a grillsütőbe, és 1-2 percig grillezzük, amíg a sajt megolvad a tetején.

Különleges pácolásának köszönhetően igen élvezetes lesz elfogyasztani ezt a sertésszeletet. Bármilyen friss kevert salátát kínálhatunk mellé. (Előkészítés 15 perc + pácolás, grillezés 10 perc)

E.: 415 kcal (1735 kJ) F.: 39 g Zs.: 27 g Sz.: 3g

Barackos turmix

Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, lefedjük, és simára keverjük. Poharakba töltjük, és azonnal tálaljuk. Készíthetjük botmixerrel is.

Ezt az italt az őszibarack, a banán és a sárgabarack ízének zamatos elegye teszi üdítően simává. (Elkészítés 10 perc)

E.:97 kcal (404 kJ) F.:2,6 g Zs.:1,9 g Sz.:17 g

Csirkés-pestós tepsis pizza (8 szelet)

A pizzatésztát kigöngyöljük, és egy megfelelő méretű tepsibe tesszük. Elsimítjuk és kialakítunk hozzá egy kis peremet is. A tésztalapot villával több helyen megszurkáljuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 7 perc alatt világosbarnára sütjük. Közben egy lábasban a pestót addig hevítjük, amíg átforrósodik (ne forraljuk fel!). Hozzáadjuk a spenótot, a ricottát meg a hagymát, jól összekeverjük, és a pizza-alapra kenjük. Rátesszük a csirkehúst, a gombát, a paradicsomot meg a sajtokat. 200 °C-on 8-10 percig sütjük, vagy amíg a pizzatészta aranysárgára sül és a sajtok is megolvadnak. Ha időnk engedi, természetesen a tésztát házilag is elkészíthetjük, ebben az esetben az elkészítési idő valamivel hosszabb lesz.

Ehhez a csábító pizzához a hagyományos paradicsomszósz helyett konyhakész pestót használunk, de természetesen paradicsomszósszal is nagyon finom. (Elkészítés 30 perc)

E.:343 kcal (1459 kJ) F.:23 g Zs.:14 g Sz.:32 g

Mustáros tormakrém (10adag)

A joghurtot, a metélőhagymát, a majonézt, a kaprot, a tormát, a mustárt, a sót meg a borsot egy kis tálban összekeverjük, tálalásig behűtjük. Csinosra vágott sárgarépával, uborkával, zöldpaprikával, kaliforniai paprikával és egyéb zöldségekkel kínáljuk.

Ezt a sokoldalú zöldségkrémet sonkához és pulykás vagy marhasültes szendvicshez is adhatjuk. Azok számára, akik nem kedvelik a csípős ízeket, csökkentsük a torma mennyiségét 2 kiskanálra. Amennyiben energiaszegényebbé szeretnénk tenni, készítsük 0,1% zsírtartalmú joghurttal és light majonézzel. (Elkészítés 10 perc)

E.: 114 kcal (476 kJ) F.: 2,2 g Zs.: 9,6 g Sz.: 4,6 g

Egyszerű minestrone

A baconszalonnát egy lábasban, közepes hőfokon ropogósra sütjük. Szűrőkanállal kiemeljük. Kisült zsírjában 3 percig pirítjuk a kolbászdarabkákat, a hagymát meg a fokhagymát, majd a sárgarépát és a zellert is belekeverjük. Állandóan kevergetve még 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet, a cukkinit meg a fűszereket. Felforraljuk, beleszórjuk a száraztésztát, majd mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt 10 percig csendesen főzzük, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Belekeverjük a babot, végül átforrósítjuk. Rászórjuk a parmezán sajtot és a baconszalonnát.

Ezt a levest akkor is készíthetjük, ha kevés az időnk a főzésre, de akkor is, ha csak kis adagnyit szeretnénk készíteni, mert a hozzávalók egyszerűen felezhetők. Így remek kétszemélyes vacsora lehet belőle. (Előkészítés 15 perc, sütés 35 perc)

E.: 326 kcal (1363 kJ) F.:15 g Zs.: 17 g Sz.:27 g

Pikáns töltött gomba

Levágjuk a gomba szárát, felaprítjuk, a gombafejeket félretesszük. Egy nagy serpenyőben kevés vajon megpirítjuk a felaprított szárakat, zöldpaprikát és hagymát. Levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a kenyérkockát, a sót, a fokhagymát, a fekete és a Cayenne-borsot. A keveréket a gombafejek üregébe töltjük. A töltött gombákat főzőolajjal bepermetezett vagy kikent tűzálló tálba tesszük. 175 °C-on 15 percig sütjük, vagy amíg a töltelék kissé megpirul. Rászórjuk a reszelt sajtot, és még néhány percig sütjük, hogy a sajt ráolvadjon és kissé megpiruljon.

Ezt a kissé csípős finomságot kínálhatjuk különféle zöldfűszerekkel ízesített joghurtos öntetekkel vagy friss vegyes salátával is. (Elkészítés: 30 perc)

E.: 309 kcal (1292 kJ) F.: 18 g Zs.: 16 g Sz.: 24 g

Meleg brokkolis sajtkrém (10 adag)

A mascarponét a tejföllel meg a salátaöntet-porral simára keverjük. Beleforgatjuk a brokkolit és majdnem az egész reszelt sajtot. Egy lapos hőálló tálba kanalazzuk, amelyet előzőleg szórófejes flakonból főzőolajjal bepermeteztünk, vagy vékonyan kikentünk olajjal. 175 °C-on fedő nélkül 20 percig sütjük. Rászórjuk a maradék sajtot, és még 5 percig sütjük, amíg a sajt ráolvad. Tálalhatjuk nagyon vékonyra szeletelt, teljes kiőrlésű pirítós kenyérrel, esetleg sós keksszel, vagy extrudált kenyérrel körítve melegen, de friss, ropogós, vékonyra vágott sárgarépával, zölduborkával vagy pritaminpaprikával is kitűnő.

Ezt a receptet egészségesebb, vagyis zsírszegényebb változatban is elkészíthetjük, ha a tejtermékekből a soványabb változatokat használjuk: light mascarpone, 12%-os tejföl, fokhagymás sajt. (Előkészítés 15 perc, sütés 25 perc)

E.: 181 kcal (756 kJ) F.:8 g Zs.:15 g Sz.:3,8 g

Tésztasaláta marhahússal

A salátához:

A salátaöntethez:

A tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízben átöblítjük. Egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a marhasültet, a zöldpaprikát, a zellerszárat, a hagymát, a piros húsú paprikát, a savanyúságot és az újhagymát. Az öntethez a húsleveskockát feloldjuk a forrásban lévő vízben. Kihűtjük, hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a kaprot és a borsot, és jól összekeverjük. Összeforgatjuk a tésztás keverékkel, majd lefedjük, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Ezt a salátát egész évben bármikor elkészíthetjük, de egy forró nyári napon jól behűtve valódi csemege. Kínáljunk mellé csíkokra vágott jégsalátát. (Elkészítés 20 perc)

E.: 499 kcal (2084 kJ) F.: 12,5 g Zs.: 36 g Sz.: 31 g

Csirkesaláta

A csirkehúst, a sajtot egy nagy tálba tesszük. A majonézt, a petrezselymet meg a citromlevet egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a kaprot és a joghurtot, az egészet a csirkés keverékhez adjuk, és jól összeforgatjuk. A tányérokra terítjük a salátaleveleket, majd egyenletesen elosztva ráhalmozzuk a csirkesalátát.

Ennek az ínycsiklandó salátának az ementáli és a savanyú mártás adja jellegzetes ízét. Kivájt croissant-ba vagy bagettbe töltve önálló vacsora is lehet. (Elkészítés 15 perc)

E.: 470 kcal (1965 kJ) F.:32 g Zs.:36 g Sz.:4 g

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2011/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!