Szerző: Madácsy Tamás Feltöltés dátuma: 2011.08.12.

Ryan megtornáztatna, de előbb sétáljunk

A második Civil Fórumon egy fiatalember, Ryan Phillips megtornáztatta a résztvevőket, ámbár sokan visszafogottan mozogtak, hiszen nem sportruhában érkeztek a találkozóra. A hétköznapokban viszont érdemes tréningruhába öltözni, és mozgás, mozgás! Ennek fontosságáról beszélt a Magyarországon élő angol fitnesztanár lapunk olvasóinak.

Illusztráció
Mr. Ryan Phillips
Mr. Ryan Phillips

– Cukorbetegeknek különösen fontos, hogy leadjanak súlyukból. Ugyanakkor a már eleve túlsúlyos embereknek néha a minimális mozgás is megterhelő, nemhogy egy komoly edzés.

– Valóban, már néhány pluszkilóval is az emberek nehezen veszik rá magukat egy edzésprogramra. Ennek legtöbbször a fáradtság, a lustaság és az ebből adódó energiahiány az oka. Első lépésben tisztázzák magukban, mit és mikor szeretnének elérni: „20 kilót akarok leadni augusztus elsejéig, mert akkor majd újra csinos ruhákat hordhatok, fittebbnek, boldogabbnak és magabiztosabbnak érzem magam”. Ezzel máris megadták maguknak a kezdő lökést ahhoz, hogy rossz étkezési és életmódbeli szokásaikat jobbakkal váltsák fel. A következő lépésben kezdjenek napról napra többet mozogni, ugyanis nem kell rögtön edzőtermi bérletet vásárolni! Kezdetben már az is segít, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, a munkahelyünktől távolabb parkolunk, egy megállóval előbb szállunk le a buszról. Ezeknek az egyszerű gyakorlatoknak tovább fokozhatjuk a hatékonyságát, ha két buszmegállónyi távolságot sétálunk, és igyekszünk azt is egyre gyorsabban megtenni. Úgy négy hét múltán készen fogunk állni arra, hogy belekezdjünk egy kidolgozott edzésprogramba. Akár úgy, hogy beiratkozunk egy edzőterembe és személyi edzőt fogadunk, akár úgy, hogy csatlakozunk egy olyan csoporthoz, mint amilyen az általam vezetett Boot Camp fitneszprogram, ami szabadtéren végzett edzéseket jelent.

A Boot Camp (csoportos sportfoglalkozás) programot kifejezetten a fogyni vágyó emberek számára fejlesztette, akik szeretnének zsírt égetni hasról, combról, karról stb., valamint általános kondíciójukat javítani, csökkenteni a vércukorszintjüket és megnövelni inzulinérzékenységüket. A diabetes.hu szerkesztőségéből már csatlakoztak, a rekord 18 hét alatt –16 kg.

– Valóban annyira fontos a „zsírégetés”?

– Az egészségünk szempontjából – különösen a túlsúlyos embereknél – a zsírégetés jelentősége abban van, hogy ezáltal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és egy sor további krónikus megbetegedés kialakulásának a veszélye. Ha egy cukorbeteg fogyni tud, kevesebb gyógyszerrel, inzulinnal is jobbak lesznek a vércukorértékei.

A zsírégetéssel javíthatunk megjelenésünkön is, ami magabiztosságot nyújt. A testzsír csökkentése hozzájárul egyes hormonok szintjének normalizáláshoz is. Ugyanakkor csupán az, hogy csökkentsük a mérlegen mért súlyunkat – például egy nagyon szigorú diétát követően –, nem annyira fontos, mint a testzsír csökkentése. A diétázás nemegyszer éppen az izmokat építi le, pedig nekünk az izmok megtartására, sőt növelésére kell törekednünk, máskülönben az izomzatunk csökkenésével arányosan az anyagcsereszintünk is csökkenni fog, aminek eredményeként testünk – egyfajta védekezésként – a zsír megtartására fog törekedni. Nem kell túlzottan csökkenteni az élelmiszer-bevitelt, inkább tornagyakorlatokat kell végeznünk. Így izmaink megőrzésével és növelésével egyidejűleg a testzsírunkból fogunk leadni kilókat.

– Hogyan növelhető állóképességünk, fittségünk?

– Ezt a heti mozgásmennyiség fokozatos növelésével érhetjük el. A már említett buszmegállós példánál maradva: a távolságok hétről hétre való növelésével. Fontos, figyeljünk testünk reakcióira a terhelés során, ugyanis a fejlődési képesség egyénenként eltérő. Ezért javaslom, hogy a terhelés mértéke ne haladja meg a heti 5 százalékos növelést. Tartsuk szem előtt ezt a mértéket mind a távolság, mind az idő szempontjából!

– Milyen gyakran kell hetente edzeni ahhoz, hogy egy idő után izmosodjunk?

– Kérdés, hogy mit akarunk elérni. Ha a célunk az, hogy versenyképes testépítők legyünk, akkor hetente 5-6 alkalommal szükséges edzenünk. Ha pedig az, hogy izmaink fejlesztésével formásítsuk testünket, és megszabaduljunk testzsírunktól, akkor hetente 2-3 alkalom elegendő.

Madácsy Tamás

Megjelent a diabetes2011/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!