Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Új klub alakult

Berettyóújfalui Diabétesz Klub

Örömmel tudatom a Diabetes lap olvasóival, hogy 2010. január 7-én megalakult a Berettyóújfalui Diabétesz Klub − 20 fővel. Jót beszélgettünk, kicsit szórakoztunk, citerazenét, nótákat, verseket hallgattunk. A klub alakuló ülésén jelen volt Papp Sándor, az 1993-ban alakult Bihari Diabétesz Egyesület elnöke, dr. Nagy Bertalan főorvos úr, aki szakmai segítője az egyesületnek, valamint Nagy Judit dietetikusunk. Harmadik, márciusi összejövetelünkön – amelyen a Jázmin virágbolt segítségével a férfiak egy-egy szál virággal köszöntötték hölgytagjainkat –, már 34 tagot számlált klubunk.

Programjainkra minden alkalommal hívunk orvost, előadásaik után beszélgetünk, tesztlapokat töltünk ki, amelyeket dietetikusunk készít, és nagyon hasznosak. Legutóbbi találkozónkon egyik tagunk felállt és elmondta, hogy ő már 10 éve cukorbeteg és azt hitte mindent tud a betegségéről. Most szembesült vele, hogy ez bizony nem így van. Köszönetünket ezúton is továbbítjuk dr. Pap Anikó főorvosnőnek és dr. Nagy Bertalan főorvos úrnak nagyon értékes, számunkra is érthető eladásaikért. Jönnek a visszajelzések, hogy sokat tanultunk. Külön megköszönjük Nagy Judit dietetikusunknak az igencsak minden kérdést átölelő feladatlapok elkészítését.

Szívesen szervezem ezeket a napokat, ám ami nekem gondot jelent, hogy nagyon sok cukorbeteg él településünkön, ehhez képest nagyon kevesen jönnek el. Ezúton is kérem berettyóújfalui sorstársaimat, ne maradjanak otthon, szeretettel és sok ismerettel várunk mindenkit. Családokat is, hiszen ha egy érintett van a családban, az csak jó, ha a családtagok is tudják, mit kell tenni egy-egy esetben. A sok értékes ismeret mellett szórakoztató programokat is tervezünk.

Kedves cukorbeteg sorstársaim, akik már régóta klubot, egyesületet vezettek, hozzátok is szólnék. Hogyan csináljátok, hogy mindenki ott van?

Bíró Antalné Magdi Tel.: (20) 221-9621

Válasz érkezett szerkesztőségünkbe.

Tisztelt Elnök Asszony!

Nagy örömmel olvastam, hogy egy új klub alakult. Én ötödik éve vagyok elnöke egyesületünknek, némi tapasztalatra már szert tettem az elmúlt évek során. Váci Mihály versének sorai jutnak eszembe, amelyek útmutatást adnak a vezetést vállalók számára: „Nem elég megborzongni, / De lelkesedni kell! / Nem elég fellobogni, / De mindig égni kell!”

Egy vezetőnek, aki manapság arra vállalkozik, hogy egyesületet, klubot alakítson és vezessen, megszállottnak kell lennie. Minden adódó lehetőséget ki kell használni (rádió, tv, újságok…) annak érdekében, hogy halljanak rólunk az emberek. Sok esetben ez is kevés. Nem hátrány az sem, ha a vezető szerteágazó kapcsolatokkal rendelkezik.

Egyetlen kezdő vezetőt sem szeretnék elkeseríteni, de nem jellemző, hogy minden érintett részt vegyen a foglalkozásokon. Sokan saját magukért sem hajlandók egy lépést tenni annak érdekében, hogy megtanuljanak együtt élni betegségükkel. A legtöbb közösségben egy idő után kialakul egy kemény mag, amely élteti, előreviszi a közösséget.

A Berettyóújfalui Diabétesz Klub szerencsés helyzetben van, hiszen 1993 óta ebben a városban működik a Bihari Diabétesz Egyesület, amelynek Papp Sándor elnök úr a vezetője. Tapasztalataival biztosan szívesen segít az új diabétesz-klubnak.

Sok sikert kívánok a jövőben, sorstársi tisztelettel!

Rubóczky János a Cukorbetegek Nyíregyházi Egyesületének elnöke

Megjelent a diabetes2010/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!