Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Diabéteszévfordulók szerte a világban

Laptársaink jubileumai

Diabetes Forecast (USA) – Diabetes Control (Chile) – Balance (UK)

Visszatekintés az előrejelzésre

Az amerikai cukorbetegek 1948 januárjában vehették kezükbe az első tengerentúli diabétesz-magazint. A szerkesztők eleinte diabetológiai edukátoroknak és egészségügyi dolgozóknak szánták a kiadványt, de idővel a szövetség tagjai és a cukorbetegek közvetlen oktatására helyezték át a hangsúlyt. Az ADA Forecast akkoriban vékony kiadvány volt azúrkék borítóval és fekete-fehér oldalakkal. A címben rejlő Amerikai Diabétesz Szövetség rövidített neve és az „előrejelzés” szó a szervezet hitvallását sugallta: a diabétesszel kapcsolatos legmegbízhatóbb információkat szándékoztak a lapban az olvasók tudomására hozni.

– Ez a dolog lényege mind a mai napig – írja Sara Sklaroff vezető szerkesztő, aki maga is cukorbeteg. – Mielőtt a Diabetes Forecast egyes számait összeállítjuk, a kutatás és a kezelés legfrissebb híreit válogatjuk át, hogy a lényeges dolgokat közölhessük a legvilágosabb és leghatékonyabb módon.

A cukorbetegség kezelése persze az orvosi dolgoknál sokkal többről szól. Az amerikai pácienslap készítői ezért a 60 éves évforduló ünneplését azzal kezdték, hogy átgondolták a lap szerkezetét, küllemét. Eddig minden évtizedre jutott egy-egy nagy átalakulás, a megelőző évadban sem volt ez másképp: több új rovat jelent meg a lapban. Az olvasók gyakran szóhoz juthattak már a korábbi számokban is, feltehették kérdéseiket szakembereknek és személyes hangvételű írásokat is küldhettek a lapnak. 2008 januárja óta minden hónapban felteszik a szerkesztők a „hónap kérdését”, a következő számban pedig az olvasók válaszai olvashatók. Elindítottak egy „Diabetes 101” című rendszeres rovatot is, amely egyfajta diabétesz egyszeregy a legalapvetőbb tudnivalókról.

Közkedveltek az olvasók körében a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra vonatkozó útmutatók, valamint a színes fotókkal és olykor történetekkel illusztrált receptek.

A havi rendszerességgel és 500 ezres példányszámban megjelenő Diabetes Forecast, valamint a magazin internetes változata (forecast.diabetes.org) óriási team munkájának az eredménye.

– Paris Roach főszerkesztő és Sara Sklaroff vezető szerkesztő mellett tízfős szerkesztőbizottság, egy tiszteletbeli főszerkesztő, egy lapmenedzser és nyolc társszerkesztő működik közre a lapszámok megalkotásában – nyilatkozta lapunknak Katie Bunker, aki maga is tagja csapatnak. – A lapot elsősorban a hirdetésekből és az előfizetésekből finanszírozzuk, hiszen a diabétesz-szövetségben való tagság legfőbb előnye maga a lap.

– Amikor Edward S. Dillon, az Amerikai Diabétesz Szövetség elnöke 1948 januárjában bemutatta a Forecast lapot az olvasóközönségnek, Herbert George Wells sci-fi írót idézte, aki cukorbetegségét „pezsdítő” állapotnak nevezte. A Diabetes Forecast régóta „pezsdíti” olvasóit. Erősíti őket, hogy sikeresen kontrollálják állapotukat, és biztosítja számukra a szükséges tudást.

Egy évtizede a fiatal cukorbetegekért

A Fiatal Chilei Diabéteszesek Alapítványa (FDJ) közhasznú szervezet, amely az inzulinnal kezelt fiatal cukorbetegeket és szüleiket tömöríti. Az alapítvány a tagok oktatását és támogatását tartja legfőbb feladatának. Ennek szellemében az FDJ már megalapításának évében, 1988. december 1-jén megjelentette hivatalos lapját, a Diabetes Controlt.

– Lapunk neve mutatja elsődleges célunkat: jó kontrollt kell megvalósítanunk, és azt tartósan fenn is kell tartanunk – nyilatkozta lapunk kérdésére César Velasco, az FDJ elnöke és a lap főszerkesztője. – Azért választottuk ezt a nevet, mert a „diabétesz” és a „kontroll” szavakat ugyanúgy írjuk angolul és spanyolul is.

A lap szerkesztősége két főből áll, az ő munkájukat egy-egy hivatásos arculattervező, fotós és illusztrátor segíti. A Diabetes Control félévente jelenik meg 6 ezer példányban. A lapot az alapítvány tagjai ingyen kapják, az előállítás költségeit ugyanis 75 százalékban hirdetésekből finanszírozza a szervezet. A hiányzó összeget adományokból és az alapítvány gyógyászati segédeszközboltjának bevételéből fedezik. Az FDJ saját irodaépülettel rendelkezik a chilei fővárosban, ahol az inzulint, vércukormérőket, tesztcsíkokat és hasonló termékeket forgalmazó üzlete is megtalálható.

A folyóirat 52 oldalon olyan állandó rovatokkal rendelkezik, mint a chilei diabéteszesek vallomásai, vagy a fiatal cukorbetegeket, a szervezet kiemelkedő aktivistáit vagy az őket kezelő szakembereket bemutató riportok.

Rendszeresen olvashatunk a Diabetes Controlban a cukorbetegek mindennapi életét érintő kérdésekről, a diabéteszes vészhelyzetek hatékony kezeléséről is.

Az FDJ főbb eseményeiről és programjairól rengeteg képpel számolnak be a lap készítői, de hasonlóan színesek a receptajánlók, a kereskedelmi forgalomban megjelent és diabéteszesek által is fogyasztható termékek ismertetői. Található a lapban egy, lapunk Tallózójához hasonló rovat is, amely nemzetközi hírekről és eseményekről tájékoztatja az olvasókat. A chilei alapítvány több mint öt és félezer tagja szívesen olvas azonban a diabétesz pszichológiai hatásairól, amivel külön rovatban foglalkoznak a lap készítői.

A Diabetes Control 2008-ban ünnepelte fennállásának tízéves évfordulóját. A tavaly decemberi számban ezért a szerkesztők visszatekintettek az eltelt időre, legfontosabb sikereikre és rendezvényeikre.

75 éve tökéletesítik a diabéteszesek életét

75 évvel ezelőtt néhány közismert cukorbeteg alapította meg az első brit diabétesz-szervezetet. A kezdeti Diabéteszes Szövetség az 50-es évektől Brit Diabétesz Szövetség néven működtette a szigetország önkéntes-önsegítő csoportját. A szervezet az ezredfordulón Diabetes UK-ra egyszerűsítette nevét (UK: az Egyesült Királyság angol nevének rövidítése – a szerk.), s immár 400-nál is több helyi tömörülést egyesít.

Az egyik alapító, Herbert George Wells, a világirodalom egyik legtermékenyebb írója, aki szinte minden létező műfajban alkotott. A világok harcai vagy A láthatatlan ember szerzőjét gyakran emlegetik a sci-fi atyjaként, aki Nagy-Britannia diabéteszesei és érdekvédő szervezetük felett is bábáskodott. Wells 1933-ban nyílt levélben fordult a The Times című napilap szerkesztőihez, és beszámolt a betegszervezet tervezett alapításáról. Elgondolása szerint a szövetség majd felvállalja a diabéteszes gyermekek, valamint a szegény és idős cukorbetegek gondozását és oktatását. Az újsághoz intézett felhívásából az is kiderül, hogy a szövetség minden cukorbeteg számára a lehető legnormálisabb életet és feltételeket akarta biztosítani.

1934. január 14-én jött létre a Diabetes UK elődje, amely azonnal kampányolni kezdett, hogy a szigetország anyagi helyzetétől függetlenül minden cukorbeteg hozzájuthasson az inzulinhoz. Az aktivisták törekvését hamarosan siker koronázta, pedig akkoriban még nem is rendelkeztek a britek egészségbiztosítási pénztárral. Sőt, a pénztár létrejötte is a Diabéteszes Szövetség lobbi-tevékenységének köszönhető.

A szövetség szervezte meg 1944-ben az első diabéteszes gyermektábort, 1987-ben az aktivisták kampányának köszönhetően engedélyezték az egyszer használatos fecskendők, majd tíz évvel később a penek és az ahhoz szükséges tűk receptre történő felírását. A Diabetes UK ma az Egyesült Királyság legnagyobb, diabéteszeseket segítő jótékonysági intézménye. A cukorbetegséget nem csak nevében, de tevékenységében is az első helyre állítja. A szervezet a hangsúlyt a megfelelő egyensúly és kontroll kialakítására fekteti – ezt szimbolizálja hivatalos lapjának neve is: Balance, azaz Egyensúly.

A lap 38. éve jelenik meg kéthavonta. 2009. március–áprilisi számához egy jubileumi kiadvány is társult „75 éve tökéletesítjük az életeket” címmel. A történeti áttekintéseket és visszaemlékezéseket felsorakoztató különszám címlapján az egykori alapítókról látható illusztráció. Az irodai karosszékben ülve talán épp a leendő diabétesz-szervezetről vitatkoznak, környezetükben viszont csupa olyan tárgy található, amely már az azt követő 75 év vívmánya: az asztalon fecskendők, a padlón vércukormérő, a férfiak zakójának zsebében inzulinadagoló tollak, a falon a Diabetes UK két legutóbbi kampányának posztere, az újságtartóban a Balance legfrissebb száma. Az alapítók beszélgetését pedig türelmesen hallgatja Banting és Best kutyája, Marjorie, aki az inzulin fejlesztése során oly nagy szerepet játszott.

– Büszkeséggel tölt el, hogy olvashatom nagyapám levelét. Óriási szenvedély és céltudatosság sugárzik a soraiból – nyilatkozta a néhai alapító unokája, Simon Wells amerikai rendező-animátor. – Nagyon örülök, hogy a diabétesz-mentes világról alkotott vízióját még mindig oly sokan osztják, és hálás vagyok a Diabetes UK-nak, hogy 75 év múltán is folytatja nagyapám úttörő tevékenységét.

A Diabetes UK munkatársai küldetésüknek megfelelően azon munkálkodnak, hogy tovább tökéletesítsék a diabéteszesek életét. Akárcsak elődeik, ők is egy diabétesz-mentes világért harcolnak.

(Következő számunkban folytatjuk)

József Attila

Megjelent a diabetes2009/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!