Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Szmodits Zoltán

A Diabetes születésnapján, június 6-án Veszprémben tizenketten vehették át a Joslin Diabetes Center elismerését. Közülük hatan az 50 évnyi diabéteszért járó érmet.

Illusztráció

56 éve cukorbeteg. A budapesti férfi 10 évesen influenzás lett. Így kezdődött, majd kórházban folytatódott, s jött a diagnózis: cukorbetegség. A János Kórházban feküdt, érezte, hogy beteg. Ez az érzés azonban később nem kísérte el. Szülei magától értetődően nevelték: nem beteg a gyerek!

Sokat sportolt, focizott. Örökké futkosott, mozgott, a hatvanas években jégkorongozott is. A sportorvosi vizsgálatok idején volt egy kis izgalom, de csapattársai megoldották a problémát. „Összeadták” neki a vizeletmintát. A jogosítvány megszerzésekor ugyanígy segítette ki az unokabátyja. (Ennyi csalást ennyi év után már igazán nyilvánosságra lehet hozni.)

Az épületgépészeti főiskolát végezte el, az építőiparban dolgozott évtizedekig kivitelezőként, beruházóként. Már ez a tény is igazolja, amit nekem megfogalmazott: teljes életet éltem, élek. Éppúgy, mint az egészségesek. Sajnos, túlzottan is! Dohányzott, sokat dolgozott, gondolom idegeskedett is eleget. Érszűkülete lett. Mára elvesztette a bal lábát, térdtől lefelé. A győri találkozóra felesége kísérte, biztonságot jelent, ha vele van. Több tekintetben is. Annak idején, 26 éves koráig édesanyja adta neki az inzulint. Miután megnősült, felesége vette át az ápoló szerepét.

Az asszony meséli: egyszer a villamoson egy félkarú férfival találkoztunk. Zoli akkor azt mondta, inkább cukorbeteg legyek, mint félkarú. Sajnos, az amputálás utolérte – lám, milyen sorsszerűek lehetnek életünk egyes jelentéktelennek tűnő pillanatai. Ám míg lehetett, sokat mozgott: síelt, s egy alkalommal megmászta a lomnici csúcsot.

Két gyermekének, két unokájának örül mostanában. S ha már a következő generációkról beszélgetünk, megkérdezem, mit üzen fiatalabb sorstársainak. Gyorsan sorolja, mint aki már alaposan végiggondolta álmatlan éjszakákon: Ne dohányozz! Sokat mozogj! Ehetsz húst, de több legyen a zöldség!

Megjelent a diabetes2009/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!