Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Angyal Béláné Mária

A Diabetes születésnapján, június 6-án Veszprémben tizenketten vehették át a Joslin Diabetes Center elismerését. Közülük hatan az 50 évnyi diabéteszért járó érmet.

Illusztráció

53 éve cukorbeteg és 53 éve házas. Férje 27 éve diabéteszes. Ha valaki rájuk néz, mosolyognia kell: sugárzik róluk, hogy még mindig imádják egymást!

Márciusban házasodtak, Mária ok-
tóberben lett cukorbeteg. Nemsokára megérkezett a baba is, ám sajnos, 8 hónaposan elment. Még két próbálkozásuk volt, csak ezután törődtek bele, nem lehet gyermekük. Unokaöccsüket segítik azóta is, őt szeretgetik, mintha saját gyermekük lenne. Győrben éltek – hosszú évekkel ezelőtt egyszer már bemutattuk őket lapunkban, még győriként. Ma már Veszprém megyében, Pápán laknak, unokaöccsükhöz költöztek közel. Mária szakmája cukrász, ám hamar kiderült, nem bírja a kemény munkát, amit végeznie kellett. A honvédség büféjében dolgozott ezután. Ma már nagyon fáradékony, gyenge vagyok. Ha fizikai munkát végzek, azonnal hipózom – panaszkodik. Férje megpaskolja szomorkás hangú felesége kezét: nem baj, mindig végzünk mindennel így is.

Béla 16 évnyi kormányőrség után szintén a honvédségnél dolgozott sokáig. 27 esztendővel ezelőtt elkísérte feleségét a laboratóriumba. Az ott dolgozó „lányok” megkérdezték: Béla, maga hogy van? Sokat iszik mostanában, felelte Mária, így gyorsan megmérték Béla cukrát is. 22-t mértek. Azóta már Béla húga is cukorbeteg lett, és szinte természetes, hogy ezt is Mária fedezte fel. (Hiába, cukorbeteg könnyen észreveszi más cukorbetegségét.)

Máriát is megkérdeztem, mit üzen a fiatal diabéteszeseknek?

Tartsd be a diétát – semmi sincs ennél fontosabb! Igyekezz, hogy valódi, emberi életet élj!

Megjelent a diabetes2009/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!