Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Szájbetegségek és fogápolás

A cukorbetegség nem csak az idegek, erek, vesék károsodását okozhatja, hanem az ismert szövődményeken kívül jelentős elváltozásokat idézhet elő a szájban, a fogakon. A száj fertőzései, betegségei azon túl, hogy komolyan befolyásolják az anyagcsere-egyensúlyt és vércukorháztartást, komoly hatással lehetnek a beteg életminőségére is.

A fogmosás

A jó fogkefe

  • kis fejű (érzékenyebb íny esetén puhább sörtékkel), hogy a hátsó fogak is könnyen hozzáférhetőek legyenek,
  • csomói ritkák, nem túl kemények, nem hegyesek,
  • száraz a fogmosás előtt, így hatékonyabb a tisztítás,
  • 3-4 havonta cserélve van.

Egy fogmosás minimum 3-4 perc, a fogsor minden felszínét (külső, belső és rágófelszínt is, különösen az ínyszéli részeket) meg kell mosni!

A nyelv tisztítása is fontos, hiszen a sok lepedék is rengeteg baktériumot tartalmaz!

Az általános orvosi ellenőrzések során sokszor elsikkad a száj vizsgálata, legtöbbször a betegek sem tulajdonítanak jelentőséget a száj- és fogproblémáiknak, gyakran említést sem tesznek róla a diabetológusnak, háziorvosnak. Azonban érdemes tudni, hogy a cukorbetegség jelentősen befolyásolja a fogak és a száj állapotát, gyakran a fogak elvesztésének hátterében a cukorbetegség és az ennek következményeként kialakuló fertőzések állnak. A fogak hiánya, a protézisek nem csak esztétikai problémát jelentenek, megváltoznak a táplálkozási szokások, és a száj belső flórája is károsodást szenved. Érdemes tehát néhány dologra odafigyelni!

Az egészséges fogak részben öröklődnek, de az alapos és rendszeres szájápolás rengeteget javíthat akkor is, ha könnyen romló fogakkal rendelkezik valaki. Ennek ellenére egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint a magyar lakosság 15 százaléka nem tisztítja naponta a fogait, és ennek több mint fele egyáltalán nem mos fogat.

Cukorbetegségben a szájüreg elváltozásai gyakoribbak, mint az egészséges embereknél. Ez a már jól ismert szövődményeket is okozó magas vércukorszintnek és a kiserek károsodásának köszönhető. Lássunk néhány konkrét megbetegedést!

Lyukas fogak

A fogszuvasodást a baktériumok elszaporodása okozza a szájban, a fogakon, a fogágy környékén. Az emelkedett vércukorszint kedvez a baktériumok elszaporodásának, és csökkenti az immunrendszer erejét is. Ezen az állapoton a társuló szájszárazság is sokat ronthat, hiszen ez kedvez a fogkőképződésnek, így a baktériumok még könnyebben szaporodnak.

Száraz száj

Szájszárazság akkor alakul ki, ha a nyáltermelés lecsökken. Ilyenkor gyakran tapasztalható az ízérzés zavara, továbbá problémák lehetnek az evéssel, nyeléssel, beszéddel is. A különböző protézisek viselése is kényelmetlenebb. Gyakran alakul ki nyálkahártya-irritáció a szájban, főleg műfogsort viselőkben. A fájdalom és irritáció együtt okozza az ún. „égő száj” szindrómát.

A nyálmirigyek csökkent működését diabéteszben a romló anyagcsere-állapot és a következményes idegi károsodás okozza. A nyálmirigyeket beidegző idegek elpusztulása az ún. autonóm neuropátia részjelensége.

Mivel kevesebb a nyál, a nyál antimikrobás (baktériumokat, gombákat elpusztító) hatása is csökken. Ez a legtöbb baktérium és gombafaj számára kedvező feltételeket biztosít az elszaporodásra és a fogak károsítására.

Sajnos a szájszárazságot nem lehet gyógyítani, azonban kezelni igen. A problémák nyálpótló anyagokkal és gyógyszeres nyáltermelés-serkentéssel nagyrészt csökkenthetők.

Gombás fertőzések

A Candida albicans a leggyakoribb gombafaj, amely fertőzéseket okoz a szájban. Az emberek mintegy felének szájában megtalálható, ám megbetegedést csak a legritkább esetben okoz. Többnyire akkor alakul ki a gombás fertőzés és ezzel a megbetegedés, ha a szervezet immunrendszere nagyon legyengül. A fertőzés kockázatát a magas vércukorszinten kívül növeli a szájszárazság, a protézisek és a dohányzás.

A gombás fertőzés tünetei: fehér foltok a száj nyálkahártyáján, fájdalom, a nyelv és a nyálkahártya duzzanata, kényelmetlen érzés. Ha ezeket a tüneteket észleli, mindenképp forduljon orvoshoz, hiszen a gombás fertőzés kezelhető! A gyógyszeres terápia természetesen csak közel normális vércukorszint mellett lehet hosszú távon hatásos.

A fogszuvasodás megelőzése

  1. Helyes étkezés – a magas rosttartalmú ételek, a rágás tisztítják a fogakat (ezért különösen jó banán helyett az alma, nem csak a cukortartalma miatt).
  2. Fluoridtartalmú fogkrémeket érdemes használni, fluorhiány esetén tablettával kell bevinni a szükséges mennyiséget a szervezetbe.
  3. Fogmosás minden étkezés után, de legalább reggel és este.
  4. A nyelv tisztítása fogmosás közben.
  5. Fogselyem használata a fogközök kitisztítására.
  6. A szájtus a fogmosást nem helyettesíti, sosem érhető el vele hatékony tisztítás.

Lichen planus

Gyulladásos eredetű betegség a szájüregben, a cukorbetegeknél gyakrabban fordul elő. Furcsa fehér csíkok jelennek meg a száj nyálkahártyáján, valamint dudorok, plakkok, néha irritáció és eróziók is megfigyelhetők. Ezek az elváltozások néhány esetben a szájüregi rák előállapotai lehetnek, így a hosszan fennálló tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni! Az elváltozások szteroidtartalmú tablettákkal kezelhetők, melyek emelik a vércukorszintet, ezért a vércukorcsökkentő gyógyszerek adagjának növelésére lehet szükség.

Fogágybetegségek

Cukorbetegeknél gyakrabban alakulnak ki a fogágy gyulladásos betegségei is (fogíny- és foggyökérgyulladás). A magas vércukorszint miatt a szájban kialakuló kisebb sérülések nehezebben gyógyulnak be, könnyen jutnak be baktériumok a sebeken keresztül, ezáltal könnyebben alakul ki a szájüregi fertőzés.

A „glikált végtermékek” (AGE) olyan fehérjék, amelyek a magas vércukorszint miatt a vérben felszaporodnak és károsítják a kis ereket, kapillárisokat. A fogágy sérült kapillárisai már nem tudják a megfelelő oxigén- és tápanyagmennyiséggel ellátni a fog környékét, így ott krónikus gyulladás alakul ki. Ehhez társul még a magas vércukorszint miatt gyakran legyengült immunrendszer. A gyulladásos reakció mértékében szerepet játszhat a genetikai fogékonyság is.

Fogínymasszázs

Azoknak ajánlott, akiknek fogínyük hajlamos a sorvadásra. Reggelente elég ujjal megmasszírozni a fogínyt. Ha vérzésre hajlamos, a langyos vízzel öblögetés segít úgy, hogy a mimikai izmait is erősen vegye igénybe!

Fogínygyulladás

A fogínygyulladás (gingivitis) enyhe gyulladás, a fogkő felszaporodása okozza. A vércukorszint és a gingivitis előfordulása szoros összefüggést mutat, vagyis akinek magasabb a vércukorszintje, annál jóval gyakrabban alakulhat ki fogínygyulladás.

Foggyökérgyulladás (periodontitis)

A foggyökér és a körülötte lévő szövetek gyulladása a komolyabb megbetegedések közé tartozik. Cukorbetegekben 2-3-szor gyakoribb a betegség komolyabb, fogat elpusztító formája.

A foggyökérgyulladás a fogágy és gyökér bakteriális gyulladása, amelynek során a gyökér állománya felpuhul, csökken az ásványianyag-tartalma. Kezelés nélkül ez a folyamat a fog elvesztéséhez vezethet.

Rossz anyagcsere-állapot esetén (magas vércukorszintek) a folyamat sokkal gyorsabban és intenzívebben halad előre. A folyamat fordítva is igaz, azaz egy komoly fogágygyulladásban szenvedő cukorbeteg anyagcseréje sokkal nehezebben állítható be, mint jó szájhigiénia esetén. A gyulladt területről a baktériumtoxinok és gyulladásos anyagok bejutnak a véráramba a fogmosás, rágás során keletkező kis sérüléseken keresztül, és az egész szervezetet érintő gyulladást hozhatnak létre, ami még tovább csökkenti a szervezet inzulinérzékenységét és növeli a vércukorszintet.

A foggyökérbetegségek terápiája a fogágy kitisztítása, a gyulladás megszüntetése, ami szakember feladata. A megfelelő higiénia betartása nélkül nem érhető el a teljes gyógyulás!

Forrás: DiabetesVoice, 2008. június

fordította: Martos Tímea

Megjelent a diabetes2008/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!