Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Közös út

21 éves a Monori Cukorbeteg Egyesület

Ünnepi hangulatban zajlott nyár elején összejövetelünk. Természetesen most sem maradtak el a szűrések, a vércukor- és vérnyomás mérése, illetve a gyógycipők felírása. Egyesületünk elnök asszonya, Jámbor Miklósné Jutka köszöntötte a résztvevőket, köztük: Kincses Jánost, a MACOSZ elnökét, Kondrát Ilonát, a Korányi Kórház dietetikusát, Sinkovicz László képviselő urat, Szabó László urat és a társegyesületek képviseletében megjelent minden vendéget.

Színvonalas és tartalmas műsort láthattunk verssel, zenével, tánccal. Többen méltatták az egyesület 10 év alatt elért eredményeit. Sinkovicz László képviselő úr rávilágított, hogy a közös gondok és problémák összekovácsolják az embereket, együtt könnyebb elviselni a nehézségeket. Biztatást adott a munka folytatásához, mert a kitűzött irány jó, és bár a civil munka nehéz, nem állhat meg. Az egyesület létének egyik alapköve, hogy a tagok bizalommal fordulhatnak egymáshoz.

Kondrát Ilona gratulált a lelkes társaságnak, valamint megerősítette az étrendre való odafigyelés, a mozgás és a rendszeres önellenőrzés fontosságát. Felhívta a figyelmet az önképzésre, az egyénre szabott tanácsok, ismeretek megszerzésének fontosságára. Javasolta, hogy tartózkodjunk a szélsőségektől, ügyeljünk az elfogyasztott étel mennyiségére.

Éger Katalin, egyesületünk tagja felidézte az egyesület megalakulását és útját a mai napig. 10 éve annak, hogy 1998. június 6-án az egyesületet bejegyezték a bíróságon. Szőnyi Sándorné Irma néni és Kunsági Lászlóné Ági látott neki annakidején a szervezésnek, de sok segítséget kaptak Bíróné Marianntól is. Jelentkezési lapokat, gyűjtődobozokat helyeztek el az egészségház bejáratánál. Ekkor 62 fővel, köztük két kisfiúval – Zolival még ma is rendszeresen találkozunk – alakultunk meg. Első elnökünk Kocsisné Hering Irén volt. A működéshez azonban támogatókra is szükség volt. Egyik fő támogatónk Laza István – a művelődési ház igazgatója –, aki ingyen rendelkezésünkre bocsátotta a művelődési házat. Dr. Kiss Éva diabetológus mára szinte állandó előadónk, kezdettől fogva mellettünk van.

Részt veszünk a városi rendezvényeken, és saját kirándulásokat szervezünk. Azt, hogy szükség van az egyesületre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára 240 fővel működünk. Ennek oka az is, hogy mindannyian megijedtünk, amikor kiderült, gond van: magas-alacsony a vércukorszint. Orvosi szavakkal kellett megbirkóznunk, miközben próbáltuk kideríteni, pontosan mi is ez. Végül megtaláltuk az egyesületet és kiderült, nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Az orvosok és a szakoktatók mellett összetartó, már-már baráti társaság alakult ki. Szomorú szívvel emlékeztünk meg azokról is, akik ma már nem lehetnek köztünk, de a cukorbetegség mellett is teljes életet tudtak élni.

Béresné Magdika Valkai Zoltán levelét olvasta fel, aki 10 éve cukorbeteg és tapasztalatairól számolt be, majd a Mosolyogj című verset adta elő, szem előtt tartva, hogy a vidám szív a legjobb orvosság.

Fekete Jánosné

Megjelent a diabetes2008/5. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!