Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Az egészségükért kirándultak

Az országos adatokhoz hasonlóan Tatán és környékén is folyamatosan nő a cukorbetegek száma. Az elkeserítő adatok mellett jó hír, hogy egyre többen folyamatosan törődnek önmagukkal, kezelik betegségüket.

A Tata Városi Diabetikus Klub minden hónap második szerdáján tartja foglalkozásait. Az igen hasznos orvosi előadások mellett foglalkoznak a cukorbetegeket érintő valamennyi kérdéssel és problémával. A táplálkozási előírások betartása mellett talán legfontosabb a rendszeres mozgás. „Mozogni, mozogni és mozogni!” – szokta hangsúlyozni dr. Bogdán Mihály doktor úr, a klub diabetológus főorvosa.

Ennek jegyében, éves munkatervüknek megfelelően, került sor nyáron az Agostyán melletti Természetes Életmód Alapítvány és Oktatóközpont meglátogatására. Mátyás korabeli fogadó hangulatába csöppentünk, ismerkedve a középkori tárgyakkal, berendezésekkel. Az erdei séta feltárta előttünk a mai ember számára már-már elfeledett természet kincseit: a gyógynövényeket, az útszéli szamócát, az erdő csodálatosan tiszta levegőjét és szépségét. A tábor országos hírű nevezetessége egy magyarországi XIII. századbeli körtemplom – a középkori ember életének kulturális központja – épülő hiteles másolata. Az „ökofalu” vályog- és szalmabála házai, az oktatóközpont berendezései, a középkori gazdálkodás eszközei, mind a múltat idézik, de a házakra szerelt kis napelemek, napkollektorok már a jövőbe mutatnak.

A kirándulás utolsó állomása a ma már méltán európai hírű, szinte semmi háttérsugárzást sem tartalmazó Szent László-domb. Ez a csodálatos természeti hely, a gyönyörű kilátás, a kakukkfű illattal átitatott levegő a gyógyulás és a testi, lelki megnyugvás „szabadtéri temploma”. Idősebb tataiak többen hallották és mesélték az igaznak vélt történetet: egy idős tatai házaspár teljesen mozgásképtelen tagja ezen a helyen a gyógynövények és az energiakisugárzás hatására gyógyult meg, és saját lábán hagyta el a dombot. Nem volt eszközünk ahhoz, hogy a kakukkfű szedése közben lemérjük saját energiafeltöltődésünket, de az biztos, hogy frissen, vidáman sétáltunk le a dombról.

Egy cukorbeteg klubtag

Megjelent a diabetes2008/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!