Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2011.11.04.

Mintaétrend – Tápanyagtáblázat – Étrendi napló

Diéta haladóknak

Miért fontos a szemmérték kialakítása? Otthon még lemérheti az ételt, de munkahelyen, iskolában, étteremben aligha van erre lehetőség. A mellékelt táblázat segítségére lehet a feladat megoldásában.

Illusztráció

Ne felejtsen el rendszeresen étkezni!

Kérjük, hogy a kezelőorvos által javasolt időpontokban étkezzen, és ellenőrizze, hogy az egyes étkezések alkalmával az ajánlott mennyiségű szénhidrátot fogyasztja-e!

Javasoljuk, hogy néhány napig jegyezze fel diétás naplójában, vagy külön erre a célra szolgáló füzetben, mikor, mit és mennyit evett. A tápanyagtáblázat adataiból próbálja meg kiszámítani az egyes étkezések energia- és szénhidráttartalmát.

Tápanyagtáblázat
Élelmiszeregység Tömeg (g) Szénhidrát- tartalom (g)
1 csapott ek. liszt 10 7
2 csapott tk. liszt 10 7
1 ek. búzadara 10 7
1 ek. zsemlemorzsa 10 7
1 púpozott ek. rizs 25 20
1 közepes burgonya 100 20
4 ek. zöldborsó 100 14
1 közepes sárgarépa 100 8
1 közepes alma 150 10
1 kisebb körte 100 12
1 szelet Bakonyi barna kenyér 40 20
1 szelet ujjnyi vastagságú kenyér 60 33

Segítségképpen mellékeltünk egy mintát egy kitöltött étrendi naplóból.

Étrendi napló minta
Étkezési időpont Étel megnevezése és mennyisége Szénhidrát (g) Energia (kcal)
6.30 Natúr joghurt 0,1%-os 150 ml
Pulykasonka 30 g
Rozskenyér 40 g
Zöldpaprika 1 db
7

21
3
51
33
102
20
9.00 Kivi 80 g
Abonett 2 db
9
10
48
56
12.00 Rakott zöldbab
Zöldbab, mirelit 250 g
Sertéshús, sovány 80 g
Kefir 50 g
Rizs 20 g
Olaj 5 g
Vöröshagyma, fokhagyma, só
Mandarin 100 g

17

2
16


10

103
127
32
69
40

47
14.30 Mandarin 100 g
Abonett 2 db
10
10
47
56
17.30 Tea mesterséges édesítőszerrel
Tojásrántotta
Tojás 2 db
Olaj 7 g
Rozskenyér 80 g




42


132
57
204
20.00 Abonett 3 db 15 84

Mérni, becsülni

Javasoljuk, hogy minden egyes étkezés alkalmával pontosan számolja a fogyasztani kívánt táplálék szénhidráttartalmát!

Minden egyes szénhidrátot tartalmazó élelmiszert célszerű lemérni grammnyi pontosságú mérlegen, majd tápanyagtáblázat segítségével kiszámolni a szénhidráttartalmát. A mindennapos bonyolult méricskélés és számolgatás megtakarítása érdekében azonban arra bíztatjuk önt, hogy minél előbb tanulja meg az élelmiszerek és ételadagok szénhidráttartalmának becslését. Ez tulajdonképpen a helyes szemmérték kialakítását jelenti: tanulja meg minél pontosabban megítélni a tányéron lévő adag mérete alapján annak súlyát, illetve szénhidráttartalmát! Ez a következőképpen gyakorolható: az élelmiszerekből tegyen a tányérra annyit, amennyit általában fogyasztani szokott. Saccolja meg a nyersanyag súlyát, ezután mérje le. Számítsa ki, hogy a feltételezett és a mért súly közötti különbség hány gramm szénhidráteltérést jelent! Addig gyakoroljon, amíg a tévedés a lehető legkisebb (1-2 deka alatt) nem lesz. Azokat az élelmiszereket, amelyeket főzve, párolva szokott fogyasztani (pl. rizs, száraztészta), előbb nyersen mérje le, majd főzze vagy párolja meg, és figyelje meg a térfogatváltozást.

 

Napi 1400 kcal energiatartalmú, 175 g szénhidráttartalmú mintaétrend, nyári–őszi időszakra napi ötszöri étkezésre
  1. nap 2. nap 3. nap
Reggeli
Szénhidráttart.: 35 g
  • Tea mesterséges édesítőszerrel
  • Óvári sajt 30 g
  • Csökkentett zsírtartalmú margarin 10 g
  • Rozskenyér 60 g
  • Paradicsom 50 g
  • Tea mesterséges édesítőszerrel
  • Körözött 70 g
  • Bakonyi barna kenyér 60 g
  • Zöldpaprika 1 db
  • Joghurt 1 kis pohárnyi
  • Korpás kifli 1 db
Tízórai
Sz.h.: 20 g
  • Kefir: 1 kis pohárnyi
  • Abonett 2 db
  • Sárgabarack 150 g
  • Abonett 1 db
  • Párizsi 20 g
  • Korpás kifli ½ db
  • Földieper 100 g
Ebéd
Szénhidráttartalom: 50 g
  • Köményes sertéssült 100 g
  • Tökfőzelék: Tök (mirelit vagy friss, tisztított) 250 g
    Kefir 50 ml
    Liszt 20 g
    Kapor, ecet, só
  • Rozskenyér 30 g
  • Burgonyaleves: Burgonya 100 g
    Olaj 5 g
    Liszt 5 g
    Fűszerpaprika, só
  • Majoránnás sült csirkecomb: Csirkecomb 120 g
    Olaj 10 g
    Majoránna, só
  • Párolt mexikói vegyesköret 250 g
  • Húsleves vegyeszöldséggel, 1 evőkanálnyi tésztabetéttel
  • Főtt csirkemell 100 g
  • Sóskamártás: Sóska 200 g
    Liszt 20 g
    Tej 1,5%-os 50 ml
    Édesítőszer, só
  • Főtt burgonya 100 g
Uzsonna
Sz.h.: 20 g
  • Főtt tojás 1 db
  • Rozskenyér 40 g
  • Zöldpaprika 50 g
  • Görögdinnye 300 g
  • Gyümölcslé, light 200 ml
  • Korpovit keksz 4 db
Vacsora
Szénhidráttartalom: 50 g
  • Tea mesterséges édesítőszerrel
  • Gépsonka 30 g
  • Csökkentett zsírtartalmú margarin 10 g
  • Rozskenyér 50 g
  • Cseresznye 150 g
  • Tea mesterséges édesítőszerrel
  • Tonhalas rizses töltött paradicsom: Paradicsom 150 g
    Párolt rizs 20 g
    Tonhal 40 g
    Tejföl 12%-os 10 ml
    Petrezselyemzöld, reszelt citromhéj, citromlé, só
  • Bakonyi barna kenyér 70 g
  • Csőben sült karfiol: Karfiol 200 g
    Margarin 20 g
    Óvári sajt 30 g
    Tej 1,5%-os 200 ml
    Szerecsendió, só, őrölt bors
  • Meggy 150 g
  Energia: 1402 kcal,
Fehérje: 74 g, Zsír: 43 g
Szénhidrát: 175 g
Energia: 1429 kcal,
Fehérje: 72 g, Zsír: 42 g,
Szénhidrát: 176 g
Energia: 1364 kcal,
Fehérje: 81 g, Zsír: 33 g,
Szénhidrát: 177 g
szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.

Megjelent a diabetes2008/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!