Mintaétrend – Tápanyagtáblázat – Étrendi napló
Diéta haladóknak
Miért fontos a szemmérték kialakítása? Otthon még lemérheti az ételt, de munkahelyen, iskolában, étteremben aligha van erre lehetőség. A mellékelt táblázat segítségére lehet a feladat megoldásában.
Ne felejtsen el rendszeresen étkezni!
Kérjük, hogy a kezelőorvos által javasolt időpontokban étkezzen, és ellenőrizze, hogy az egyes étkezések alkalmával az ajánlott mennyiségű szénhidrátot fogyasztja-e!
Javasoljuk, hogy néhány napig jegyezze fel diétás naplójában, vagy külön erre a célra szolgáló füzetben, mikor, mit és mennyit evett. A tápanyagtáblázat adataiból próbálja meg kiszámítani az egyes étkezések energia- és szénhidráttartalmát.
Tápanyagtáblázat | ||
---|---|---|
Élelmiszeregység | Tömeg (g) | Szénhidrát- tartalom (g) |
1 csapott ek. liszt | 10 | 7 |
2 csapott tk. liszt | 10 | 7 |
1 ek. búzadara | 10 | 7 |
1 ek. zsemlemorzsa | 10 | 7 |
1 púpozott ek. rizs | 25 | 20 |
1 közepes burgonya | 100 | 20 |
4 ek. zöldborsó | 100 | 14 |
1 közepes sárgarépa | 100 | 8 |
1 közepes alma | 150 | 10 |
1 kisebb körte | 100 | 12 |
1 szelet Bakonyi barna kenyér | 40 | 20 |
1 szelet ujjnyi vastagságú kenyér | 60 | 33 |
Segítségképpen mellékeltünk egy mintát egy kitöltött étrendi naplóból.
Étrendi napló minta | |||
---|---|---|---|
Étkezési időpont | Étel megnevezése és mennyisége | Szénhidrát (g) | Energia (kcal) |
6.30 | Natúr joghurt 0,1%-os 150 ml Pulykasonka 30 g Rozskenyér 40 g Zöldpaprika 1 db |
7 – 21 3 |
51 33 102 20 |
9.00 | Kivi 80 g Abonett 2 db |
9 10 |
48 56 |
12.00 | Rakott zöldbab Zöldbab, mirelit 250 g Sertéshús, sovány 80 g Kefir 50 g Rizs 20 g Olaj 5 g Vöröshagyma, fokhagyma, só Mandarin 100 g |
17 – 2 16 – – 10 |
103 127 32 69 40 – 47 |
14.30 | Mandarin 100 g Abonett 2 db |
10 10 |
47 56 |
17.30 | Tea mesterséges édesítőszerrel Tojásrántotta Tojás 2 db Olaj 7 g Rozskenyér 80 g |
– – 42 |
132 57 204 |
20.00 | Abonett 3 db | 15 | 84 |
Mérni, becsülni
Javasoljuk, hogy minden egyes étkezés alkalmával pontosan számolja a fogyasztani kívánt táplálék szénhidráttartalmát!
Minden egyes szénhidrátot tartalmazó élelmiszert célszerű lemérni grammnyi pontosságú mérlegen, majd tápanyagtáblázat segítségével kiszámolni a szénhidráttartalmát. A mindennapos bonyolult méricskélés és számolgatás megtakarítása érdekében azonban arra bíztatjuk önt, hogy minél előbb tanulja meg az élelmiszerek és ételadagok szénhidráttartalmának becslését. Ez tulajdonképpen a helyes szemmérték kialakítását jelenti: tanulja meg minél pontosabban megítélni a tányéron lévő adag mérete alapján annak súlyát, illetve szénhidráttartalmát! Ez a következőképpen gyakorolható: az élelmiszerekből tegyen a tányérra annyit, amennyit általában fogyasztani szokott. Saccolja meg a nyersanyag súlyát, ezután mérje le. Számítsa ki, hogy a feltételezett és a mért súly közötti különbség hány gramm szénhidráteltérést jelent! Addig gyakoroljon, amíg a tévedés a lehető legkisebb (1-2 deka alatt) nem lesz. Azokat az élelmiszereket, amelyeket főzve, párolva szokott fogyasztani (pl. rizs, száraztészta), előbb nyersen mérje le, majd főzze vagy párolja meg, és figyelje meg a térfogatváltozást.
Napi 1400 kcal energiatartalmú, 175 g szénhidráttartalmú mintaétrend, nyári–őszi időszakra napi ötszöri étkezésre | |||
---|---|---|---|
1. nap | 2. nap | 3. nap | |
Reggeli Szénhidráttart.: 35 g |
|
|
|
Tízórai Sz.h.: 20 g |
|
|
|
Ebéd Szénhidráttartalom: 50 g |
|
|
|
Uzsonna Sz.h.: 20 g |
|
|
|
Vacsora Szénhidráttartalom: 50 g |
|
|
|
Energia: 1402 kcal, Fehérje: 74 g, Zsír: 43 g Szénhidrát: 175 g |
Energia: 1429 kcal, Fehérje: 72 g, Zsír: 42 g, Szénhidrát: 176 g |
Energia: 1364 kcal, Fehérje: 81 g, Zsír: 33 g, Szénhidrát: 177 g |
Kicsák Marian
Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője.