Szerzők: Dr. Kiss Katalin, Dr. Bakó Barnabás Feltöltés dátuma: 2011.11.03.

Az orvos válaszol

Amerikába repülökFáradtan rosszabul látunkFényérzékenység

Ne felejtse el magával vinni az alábbiakat (a kézipoggyászban javasolt elhelyezni)

  • inzulinadagoló toll, tartalék pen vagy 100 E/ml-es fecskendő
  • az utazás alatt szükséges inzulinmennyiség kétszerese
  • idegen nyelvű cukorbeteg-igazolvány
  • szőlőcukor-tabletta vagy cukros üdítő „hipo" esetére
  • tiszta víz vagy ásványvíz
  • ennivaló arra az esetre, ha az előírt étkezési időben nem jut élelmiszerhez

Amerikába repülök

A sors úgy hozta, hogy az unokanővéremhez utazhatom Amerikába, három hétre. Júliusra tervezzük az utat, de bevallom, félek. Cukorbeteg vagyok, intenzív inzulinkezelésen. Naponta négyszer szúrom magam pennel. Itthon sem túl stabilak a cukorértékeim, néha minden észlelhető ok nélkül kiugróan magas (12–14 mmol/l) értékeket mérek. Hogyan fogom viselni az időeltolódást? Fel lehet erre készülni?

A másik, hogy félek a repülőúttól. Hallottam, hogy van olyan cukorbeteg, aki behipózik repülés közben. Nagyon szeretnék elutazni, de félek. Mit tegyek? Hogyan készüljek fel a repülésre és az Amerikában töltött három hétre?

Megfelelő felkészülés, körültekintés esetén a cukorbetegek ugyanolyan bátran utazhatnak, mint egészséges társaik. Az utazás előtt azonban több olyan fontos szempont van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Időeltolódás

Amerikába irányuló repülőút esetén az utazó több időzónát is átlép, emiatt jelentős időeltolódással kell számolni (ennek mértéke a keleti parton 6 óra, a nyugati parton akár 9 óra is lehet). Az időeltolódás eredményeként az ébrenlét ideje nyúlik meg, a nap hosszabbodik.

Az inzulinkezelésben részesülő cukorbetegeknek ez egy plusz gyors hatású inzulininjekciót jelent, amit a repülőgépen programozott étkezéshez célszerű igazítani. Az időeltolódás miatt ajánlott eltolni a lefekvéskor esedékes bázisinzulin beadásának idejét is. A repülőgépen van lehetőség diétás ételek megrendelésére, ezt az igényt azonban még az utazás előtt jelezni kell a légitársaság felé. A teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ha nem nyugatra, hanem keletre utazunk, akkor a nap rövidülni fog. Ez esetben eggyel kevesebb gyors hatású inzulinra lesz szükség, ki kell hagyni egy főétkezést, illetve a bázisinzulin dózisa csökkentendő.

Amit az utazás kapcsán ajánlott figyelembe venni

Melegebb éghajlatú vidékre utazva számolni kell az inzulinigény csökkenésével. A bazális inzulin dózisának 20–30 százalékos csökkentésével tudjuk megelőzni a hipoglikémiás rosszulléteket. Fokozott fizikai aktivitás (túrázás, gyaloglás) esetén többletétkezés beiktatására ajánlott (óránként 15–20 gramm extraszénhidrát).

Kényelmes cipőben kiránduljon, óvja a lábát a sérülésektől, soha ne járjon mezítláb, még a tengerparton sem (strandcipő használata ajánlott).

Feltétlenül vigyen magával angol nyelvű „diabétesz-igazolványt", amelyet az útlevélben helyezzen el.

Az USA-ban az orvosi ellátás ára rendkívül magas, egy egyszerű orvosi vizit 100 dollárnál is többe kerülhet, többnapos kórházi ellátás költsége az elvégzett vizsgálatoktól, beavatkozásoktól függően több ezer dollár is lehet, ezért érvényes utasbiztosítás nélkül ne induljon útnak. Ha olyan orvosi beavatkozást ajánlanak, ami halasztható, akkor inkább szakítsa meg az utazását, és jöjjön haza.

A repülőgépen

Az utazás során gyakoribb vércukormérés ajánlott. Ha céltartomány feletti vércukorértékeket mér, akkor 2-3 egység gyors hatású inzulinnal korrigálhat, hipoglikémia veszélye (4 mmol/l alatti vércukor) esetén pedig 15–20 gramm extraszénhidrát elfogyasztása javasolt. A repülőút során hányinger, hányás jelentkezhet a légibetegség tüneteként, ami anyagcsere-kisiklásához vezethet. A hányinger megelőzésére B6-vitamin vagy Daedalonetta tabletta ajánlható. A peneket, a tartalék inzulint, a vércukormérőt személyi poggyászában vigye fel a fedélzetre. A több átszállással járó utazásoknál a feladott csomag elkallódhat, ami kritikus helyzetet teremthet a cukorbeteg számára.

A repülés alatt a csomagtérben alacsonyabb a légnyomás, mint a földön vagy az utastérben, ezért a nagyobb légnyomás alatt lezárt inzulinos ampullák, illetve patronok megsérülhetnek (a gumidugó kilökődik, az inzulin kifolyik). Azt is tudnunk kell, hogy a csomagtérben a hőmérséklet 0 °C alá eshet, ami az inzulin károsodását, hatáscsökkenését okozza.

Külföldön

Hosszabb utazás esetén ajánlott, hogy az inzulinszükséglet kétszeresét vigye magával. Célszerű tartalék pent vagy 100 E/ml-es beosztású inzulinos fecskendőt is beszerezni, így az inzulinadagoló eszköz esetleges elromlása sem okozhat gondot. A legnagyobb körültekintés ellenére előfordulhat, hogy az inzulinkészlet elfogy vagy károsodik (lopás, extrém hőhatás stb.), ezért már az utazás előtt érdemes tájékozódni a célországban elérhető inzulinok fajtájáról, kiszereléséről. Kérje ki a kezelését irányító orvos véleményét arról, hogy vészhelyzetben melyik alkalmazása jöhet szóba. Elutazás előtt célszerű tájékozódni a meglátogatandó ország ételei felől, különös tekintettel azok szénhidráttartalmára.

A fenti szempontok ismeretében bátran nekivághat a tengerentúli utazásnak. Jó utat és kellemes időtöltést kívánok!

Dr. Bakó Barnabás

Fáradtan rosszabbul látunk

Lehetséges, hogy az ember a fáradtságtól rosszabbul lát, mint általában? Sőt, én azt is tapasztaltam, hogy ha ideges vagyok, romlik a látásom.

Amúgy nem panaszkodhatom. 52 éves vagyok, s +0,5-es szemüveget használok olvasáskor. Távolra remekül látok. Mikor ellenőrzik a látásomat, a bal szememmel a legalsó számot nem tudom elolvasni, de a jobb szememmel azt is tisztán látom.

Igen, lehetséges, hogy fáradtság esetén rosszabbul látunk. A szem ideghártyája, a retina, agyunk kihelyezett része. Az itt keletkezett ingerület az agykéregbe jutva tudatosul. Ezen két szerv működése szorosan összefügg a keringési viszonyokkal. Testünk és lelkünk szétválaszthatatlan egységet alkot. Az emberi lélekállapot is befolyásolja az érzékszervek teljesítőképességét, így látásélességünket is.

Fényérzékenység

Mitől van az, hogy a szem érzékeny a fényre? Az enyém nagyon. Nyáron ki sem tudok lépni a napsütésbe napszemüveg nélkül. Szinte ég a nyári napfényben a szemem. De annyi rosszat hallani a napszemüvegekről is. Milyet válasszak? A kékes színűeket nem bírom elviselni, a barna tónusúakat szoktam megvenni.

A fényérzékenység szemgyulladás tünete is lehet. Ha ez nem áll fenn, akkor is nagy egyéni különbségeket találunk. A napsugárzás látható fényből, infravörös és ultraibolya (UV) sugárzásból áll. Az UV-sugarak nemcsak a bőrt, hanem a szemet is károsíthatják. A szemet érő túlzott napsugárzás a kúszóhártya, a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának is fontos kockázati tényezője. A Földünket körülvevő ózonpajzs egyre kevésbé véd a kóros sugárzások ellen. A szulfanilurea-csoportba tartozó antidiabetikumok (például a Gilemal, Glibenclamid, Glucobene, Minidiab, Glurenorm, Diaprel, Amaryl…) egyik ritka mellékhatása is lehet a fényérzékenység.

Hogyan védekezhetünk?

Kerüljük a napot, főleg nyáron délelőtt 10 és délután 4 óra között tartózkodjunk kevesebbet a tűző napon.

Hordjunk széles karimájú kalapot.

Viseljünk napszemüveget. Szemünk egészsége védelmében inkább a drágább, de márkás, UV-szűrős napszemüvegeket válasszuk. Csakis az európai érvényű „CE" jelzéssel ellátott napszemüvegeket vásároljuk. A gyenge minőségűek, amelyeknek nincs UV-védő hatásuk, többet ártanak, mint használnak, ugyanis sötét színük miatt a szem pupillája kitágul, és több UV-sugárzás jut a szembe, mintha nem is volna rajtunk napszemüveg.

Dr. Kiss Katalin szemorvos, Zala Megyei Kórház

Dr. Kiss Katalin szemorvos, Zala Megyei Kórház

szerzo

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Megjelent a diabetes2008/3. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!