Feltöltés dátuma: 2011.11.03.

Az ADVANCE-vizsgálat eredménye

A súlyos veseszövődmények csökkenthetők

Az ADVANCE-vizsgálatnak az Amerikai Diabétesz Társaság 2008. június 6-án San Franciscóban megtartott kongresszusán, valamint a rangos New England Journal of Medicine hasábjain ismertetett eredményei szerint a szoros vércukorkontroll a cukorbetegek millióinak lehet előnyös.

Tények az Advance-vizsgálatról

  • A legnagyobb klinikai vizsgálat diabétesz témakörben
  • több mint 11000 beteg részvételével,
  • 20 ország 215 centrumának közreműködésével,
  • több magyar centrum és 434 beteg bevonásával készült.

Az ADVANCE-vizsgálatot az ausztráliai Nemzetközi George Egészségügyi Intézet orvosai kezdeményezték és tervezték 20 ország kutatóiból álló független csoportok bevonásával. A vizsgálatban 11140 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg vett részt, akik 5 évig álltak kezelés és utánkövetés alatt.

Az ADVANCE-vizsgálat vércukorcsökkenést vizsgáló ágának eredményeit első ízben az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos ülésén ismertették 2008-ban az Egyesült Államokban, San Franciscóban.

Az eddig végzett legnagyobb szabású vizsgálat szerint a gliclazidalapú intenzív kezeléssel (szükség szerint kiegészítve más gyógyszerekkel) elért szoros vércukorkontroll mérsékli a cukorbetegség súlyos szövődményeit: a vesekárosodás kockázatát 21%-kal csökkenti.

A kutatás vezetője, Steven MacMahon professzor, az ausztráliai George Intézet főigazgatója szerint „a cukorbetegség globális elterjedésével állunk szemben. Az ­ADVANCE-vizsgálat eredményei túlmutatnak az eddig ismert tényeken, hiszen kimutattuk, hogy a hemoglobin A1c (HbA1c: a vércukorkontroll fontos paramétere) 6,5%-ra csökkentése biztonságos és hatékony eszköz a súlyos szövődmények csökkentésében, különös tekintettel a vesekárosodásokra, melyek a diabétesz legsúlyosabb szövődményei közé tartoznak, és a cukorbetegek ötödének haláláért felelősek."

Az ADVANCE-vizsgálat legfőbb eredményei alapján elmondható, hogy a gliclazidalapú intenzív vércukorkontroll:

  • biztonságosan szabályozta a vércukorszintet, átlagosan 6,5%-os HbA1c-szintet eredményezve;
  • szignifikánsan (10%-kal) csökkentette a diabétesz súlyos szövődményeinek előfordulását, ami a veseszövődmények 21%-os, illetve a proteinuria (a fokozott kardiovaszkuláris rizikó megbízható markere) 30%-os csökkenésében mutatkozott meg;
  • kedvező tendenciát mutatott a kardiovaszkuláris halálozás kockázatának csökkentése terén (12%), jóllehet a változás statisztikailag nem volt szignifikáns.

Hipoglikémia ritkán fordult elő.

„Mára világossá vált, hogy a diabétesz jelentősebb vaszkuláris szövődményeinek megelőzése többirányú megközelítést igényel, amely minden csökkenthető rizikófaktort célba vesz, ezek között a szoros vércukorkontroll rendkívül fontos szerepet játszik, különösen a vesék védelmében." – vonta le a következtetést John Chalmers professzor, a kutatást vezető testület elnöke.

A vizsgálat további részletei elérhetők a www.advance-trial.com weboldalon.

Megjelent a diabetes2008/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!