Feltöltés dátuma: 2011.11.03.

Újra egészségesen – cukorbetegen?

Az inzulin, a hatékony védelem

A megfelelő időben elkezdett inzulinkezeléssel az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhető, hogy a beteg életfunkciói ugyanúgy működjenek, mint egy egészséges embernek. A vércukorszint megemelkedését alapvetően nem érzi a beteg, így ha nincs megfelelő kontroll, a szövődmények láthatatlanul alakulnak ki. Az az érintett, aki betartja az előírásokat (diéta, mozgás, terápiás fegyelem), vércukrát is rendszeresen ellenőrzi – ezáltal megismeri szervezete működését – többet tud szervezete állapotáról, mint azok az egészséges emberek, akik nem rendelkeznek naprakész információval anyagcsere-állapotukról. Eszerint jobbak életkilátásaik, egészségesebbnek mondhatják magukat.

A 2-es típusú cukorbetegek kezelésében a korai inzulinterápia alkalmazásához a szakmai ajánlások, valamint a 2008. január 1-jén bevezetett finanszírozási támogatások kedvező feltételeket teremtettek. Jelenleg kb. százezer 2-es típusú diabéteszes beteget kezelnek inzulinnal, de legalább kétszerennyien szorulnának már inzulinterápiára. A betegek többségének még mindig félelmei vannak az inzulinnal kapcsolatban. „Ezeket a félelmeket és tévhiteket mi, orvosok” – mondja Dr. Vándorfi Győző főorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja – „az érintettek érdekében szükségesnek látjuk eloszlatni.”

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az orvosok elsőként az életmód-terápiát (diéta és mozgás) és a tablettás kezelést alkalmazzák. A terápia akkor mondható megfelelőnek, ha a beteg anyagcseréje egyensúlyban van, melyet a HbA1c 7% alatti szintje jelez. Abban az esetben, ha ez az érték nem megfelelő, terápiaváltásra van szükség. Ez a 2-es típusú betegek esetében a különböző támadáspontú tabletták kombinálásán kívül az inzulin ún. korai alkalmazását jelenti a tablettás kezelés kiegészítéseként. Az inzulinterápiára való átállást az érintettek gyakran állapotuk végső romlásaként értelmezik – ez az egyik leggyakoribb tévhit. Ezt a félelmet az orvosok igyekeznek eloszlatni, és az inzulint minél hamarabb alkalmazni, hiszen sokkal jelentősebb az az egészségkárosodás, mely a nem megfelelő terápia miatt következik be.

Előfordulhat, hogy az inzulinterápia bevezetése némi testsúlynövekedést eredményez. Nem ez jelenti azonban a 2-es típusú cukorbetegeknek a legnagyobb problémát, melyre rávilágított az érintettek körében végzett Szonda Ipsos kutatás is. A megkérdezettek mindössze 1%-a jelölte meg legsúlyosabb gondként a súlyproblémát, míg 52% a szövődményeket említette. Ha mégis előfordul testsúlygyarapodás, az természetes folyamatnak tekinthető, hiszen a korábbi cukorürítés, mely a vizeleten keresztül történt, megszűnik. A szervezet anyagcsere-folyamatai helyreállnak, így a szövetek újra épülni tudnak. Dr. Vándorfi Győző kiemelte, hogy „ma Magyarországon a világon fellelhető legmodernebb kezelési eljárások elérhetők. Örvendetes, hogy a korai, ún. bázisinzulin-kezelésre a korábban már alkalmazott NPH típusú inzulinok mellett már két, modern, ugyan különböző hatástartamú, de kevesebb hipoglikémiát (kóros vércukoresés) okozó inzulin áll rendelkezésre. Az utóbbi hónapokban napvilágot láttak az orvosi irodalomban olyan adatok, melyek szerint az egyik inzulin egyszeri alkalmazásakor a betegek súlygyarapodása kisebb volt, mint a másik hosszú hatású inzulint kapóké. Ez a különbség ugyanakkor eltűnt, ha az előbbi inzulint rövidebb hatástartama miatt kétszer kellett alkalmazni. Ezekből az adatokból az látszik, hogy még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a két inzulin közötti különbség testsúly tekintetében egyértelműen bizonyítható legyen. A magam részéről, sok diabetológus kollégámmal együtt, az egyénre szabott terápia híve vagyok, hiszen nincs két egyforma ember, nincs két egyforma beteg. Ebben áll, többek között, a cukorbetegség kezelésének a lényege.”

Testsúlygyarapodás esetén szükséges megvizsgálni a beteg étkezési szokásait, diétáját, a napi energia-bevitelt. Gyakori hiba, hogy a diabéteszes betegek szénhidrátszegényen étkeznek. Ez szinte állandó éhségérzetet eredményez, melynek leküzdése általában hússal, felvágottal vagy tejtermékkel történik. Ezek nem tartalmaznak szénhidrátot, viszont magas a zsírtartalmuk, ezért az energiabevitel könnyen az optimális szint fölé emelkedhet. Természetesen elengedhetetlen a terápia mellett a diéta és a mozgás, vagyis a komplex életmód-terápia, hogy a szövődmények elkerülése minél hatékonyabb legyen. Mindez az új finanszírozási rendszerben is elvárásként jelenik meg.

A tapasztalat szerint a szúrástól való félelem hamar elmúlik, ha a páciens anyagcserehelyzete rendeződik és emiatt jobban érzi magát. Problémamentesen, különösebb akadály nélkül képesek a korszerű inzulinadagolók (penek) segítségével az inzulinterápiát alkalmazni.

A beteg és az orvos számára is az a legfontosabb szempont a 2-es típusú diabétesz kezelésénél, hogy a terápia hatékony legyen, hozzásegítse a cukorbeteget a szövődmények leghatékonyabb elkerüléséhez. Erre pedig nagyon gyakran csak az inzulin alkalmas, melynek adagolását minél később kezdik el, annál kevésbé bizonyul sikeresnek a kombinált terápia, és annál nehezebben valósítható meg a 7% alatti HbA1c-szint.

„Egy cukorbetegnek testedzéssel és diétával kell kézbentartania a súlyát. Ez nagyon fontos kérdés, ne hagyjuk félrevezetni magunkat” – hangsúlyozza Hevesi Tamás, aki a cukorbetegek egyik szószólója és az „Egészségesebben” az egészségeseknél – cukorbetegen? mozgalom arca. „Sajnálattal olvasom azokat a cikkeket, melyek a karcsúsító inzulinról szólnak. Mint érintett nagyon veszélyesnek tartom, hogy egy életmentő gyógyszerrel játszanak, és olyan hatást tulajdonítanak neki, mely a cukorbetegeknek félrevezető. Gyakran ezeknek az üzeneteknek reklámíze van. Nagyon fontos leszögezni, hogy az inzulin fő szerepe az anyagcsere-működés stabilizációjában van, és nem a fogyás előidézésében. Egyetlen inzulin sem fogyasztószer. A különböző inzulinok különböző hatással vannak a testsúlygyarapodásra, a különbség azonban nehezen megítélhető, és nem látszik jelentősnek. A mozgalom minden állomásán hangsúlyozzuk a betegek önkontrolljának és az életmódváltásnak a szerepét.”

A legfrissebb tudományos eredmények szerint az inzulinterápia korai megkezdése döntő hatású a 2-es típusú betegek esetében is, hiszen így a páciensek mihamarabb az egészséges szintre állíthatják vissza a cukorbetegség által megzavart életfunkciójukat. Az igazi áttörést a glargin-inzulin hozta meg ezen a téren, nemcsak hatásossága, hanem egyszerű használati módja révén is. Az új finanszírozási rendszernek köszönhetően ma már az érintettek rendelkezésre állnak 50%-os támogatással az ultrahosszú hatású inzulinanalógok. A glargin például bizonyítottan képes 24 órán keresztül egyenletes, csúcshatás nélküli vércukorszintet biztosítani, így ezt a bázisinzulint elegendő napi egyszer alkalmazni. Nem véletlen, hogy néhány év alatt a világ vezető inzulinja lett, Magyarországon is ez a legnépszerűbb inzulin. Ez azért lehetséges, mert hatása nagyon hasonlít az emberi szervezetben természetesen jelenlévő inzulinéhoz.


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!