Válogatás a Diabetes 1999/5. és 6. számából

Visszatekintés a 10 éves Diabetesre

Köszöntők

Ritkán használ az ember számokat, ha a szeretetről beszél. Ritkán, de használ, ha azzal jelezhet valamit. Ha elmondja például, hogy 3500. Hogy 3500 ember jött el az ország minden részéről, hagyva csapot-papot, nyárias meleget, hogy együtt ünnepeljen a Diabetes munkatársaival. Mert 3500 ember érezte úgy, hogy egy nagy családba tartozik, és ott a helye, ha a család születésnapot ül.

Ők jelenlétükkel köszöntötték a most tízéves lapot, mások tisztelgő szavakkal. Először dr. Vándorfi Győző, a Diabetes kitalálója méltatta az újság mögött álló évtizedet. – A Diabetes célja a kezdetektől az – mondta –, hogy a cukorbetegekhez eljuttasson minden számukra fontos információt. Ám amíg a lap induláskor csak a veszprémieknek készült, mára hazánk minden részén várják az olvasók, a diabéteszes szervezetek országos szócsöve lett.

Ezt emelte ki rövid beszédében Lang Gusztáv, az újság első kiadója, s a Diabetest fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke is. Aki, miután köszönetet mondott e tíz évért az olvasóknak, reményét fejezte ki, hogy a kiadvány ingyenes lesz a továbbiakban is.

– Nem bántuk meg, hogy elfogadtuk a nagy kihívást. Hogy mi, akik addig csak orvosi lapokkal foglalkoztunk, két éve átvettünk egy betegtájékoztató lapot – beszélt a Diabetessel közös életük kezdetéről Guti Péter. – Ez az újság ugyanis sokszorosan bizonyította életképességét.

– Veszprém büszke a városban készülő, de országos hatáskörű, a céljait maradéktalanul megvalósító Diabetesre – mondta el Arató Tamás. Veszprém alpolgármestere nem érkezett üres kézzel, hiszen munkájuk elismeréseképpen a lap szerkesztőinek átnyújtotta Veszprém város elismerő oklevelét.

– A hazánkban élő félmillió diabéteszesnek hatalmas szüksége van az életét segítő információkra – hangsúlyozta Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

Míg dr. Winkler Gábor, az orvosoknak készülő Diabetologia Hungarica főszerkesztője a két lap közötti szoros együttműködés fontosságáról beszélt, dr. Halmos Tamás a betegtájékoztató lapok öszszefogásának szükségességét emelte ki. A Magyar Diabétesz Társaság elnöke elismerő szavakkal méltatta magát az ünnepi rendezvényt is, amely gazdag szakmai programjaival rengeteg fontos információhoz segíti a résztvevőket.

Újdonság a „profiknak” is

– Rendkívül fontos, hogy a külön, de egy célért dolgozók néha összejöjjenek. Hogy a betegek, orvosok, gyógyszergyártó cégek olykor találkozzanak. S a Diabetes rendezvénye azért is nagyszerű volt – véli Tihanyi Krisztina –, mert erre is alkalmat adott.

– A rengeteg diabéteszessel találkozva – folytatja a Novo Nordisk Hungária Kft. képviselője – ismét meggyőződhettünk arról, hogy hányan ismerik már profi módon, szinte orvosi módon betegségüket. Mi azonban azért munkálkodunk, hogy soha ne fejeződjön be ez a folyamat, hogy mindig új és jobb dolgokat tudjunk a cukorbetegség kezeléséről mondani nekik. Nagy örömünkre sokan voltak kíváncsiak vadonatúj inzulinbeadó eszközünkre, és érdeklődtek már előre a Novo Nordisk várható újdonságairól, a vércukorcsökkentő tablettáról és az új, gyorshatású inzulinról.

Reméljük, hogy ezekkel még jobban szolgálhatjuk majd azok érdekeit, akikért a Diabetes újság, és ez a családias hangulatú rendezvény is megszületett.

Szebbé tenni a betegek életét

Standjuk környékén olykor lépni sem lehetett a tömegtől, a rendezvény egyik legnépszerűbb kiállítója a Lilly Hungária Kft. volt. Az a cég, amelynek nevét nem csak inzulinkészítményei tették ismertté a diabéteszesek előtt, hanem nemes tettei is. A Lilly ugyanis nem csak a Diabetes újság egyik fő támogatója, hanem az egész cukorbeteg mozgalomé.

– Egy diabéteszes életvitele sajnos nagyon messze van az egészséges emberétől – magyarázza Németh Péter termékmenedzser. – Ő soha nem feledkezhet meg az állapotáról, neki a betegséggel együtt kell élnie. Cégünk ezért amellett, hogy az inzulinkezelés állandó tökéletesítésére törekszünk – támogat minden olyan kezdeményezést, amely ezt az együttélést megkönnyíti. Például az oktatóprogramokat és a táborokat, amelyekkel és ahol a diabéteszeseket megtanítják arra, hogyan tehetik szebbé az életüket. Ezért támogatjuk az első perctől kezdve a Diabetest is, amely olvasóinak rengeteg plusz információt adva, szintén ezért munkálkodik. Most, az újság születésnapján a betegek újabb lehetőséget kaptak arra, hogy az életüket segítő új dolgokról értesüljenek. A legtermészetesebbnek éreztük, hogy mi is itt legyünk, és mindezekhez a magunk információit is hozzátegyük.

Németh Péter

A segítség receptjei

Hosszabb ideig köröztem a közelükben, amikor végre fellazult körülöttük a diabéteszesek állandó gyűrűje. De ekkor sem az érdeklődés fogyott el, hanem a sok bölcs kiadvány, ami nélkül hazamenni senki nem akart. A kiállítók egy kis időt kértek hát ahhoz, hogy – aznap már harmadszor – feltöltsék standjuk készletét. S ez volt szinte az egyetlen alkalom, amikor azzal a tudattal beszélhettem a Servier Hungária Kft. képviselőivel, hogy nem veszem el őket a tanácsaikat kérők elől.

– Igen örülünk, hogy itt is alkalmat kaptunk arra, hogy az embereket hozzájuttathassuk a számukra legfontosabb információkhoz – mondta dr. Bondár Andrea, a receptpályázatával is óriási sikert arató gyógyszergyár termékmenedzsere. – Gyárunk filozófiája ugyanis az, hogy a betegnek a saját betegségéről mindent tudnia kell. Az ismeretterjesztő előadások, találkozók mellett ezt szolgálják kiadványaink is, amelyekből most is rengeteg fogyott. A legnagyobb sikere a receptkönyvnek és a diétás táblázatnak volt, de – mert erre egy orvosi rendelőben nincs mindig elegendő idő – sokan kértek tőlünk személyesen is diétás tanácsokat.

Magától értetődőnek éreztük, hogy ezen a rendezvényen itt legyünk, hiszen a Servier Hungária igyekszik jó kapcsolatot építeni, tagjaik érdekében sikeres együttműködést megvalósítani a cukorbeteg-klubokkal. Célja tehát ugyanaz, mint a most tizedik születésnapját ünneplő, munkájáért minden elismerést megérdemlő Diabetesé…

Volt olyan kiállító, akinek standját még délután kettőkor sem tudtam közelebbről is szemügyre venni. Úgy tűnt, még mindig nem fáradtak el az érdeklődésben, kóstolásban, vásárlásban az emberek. Úgy tűnt, nemhogy apadna, de egyre dagad a tömeg. Az MSD Gyógyszergyár alkalmi laboratóriuma előtt még mindig ott kígyózott a hosszú sor. Itt a koleszterinszintjükre kíváncsiak álldogáltak, másutt a vérnyomásukat méretők. S lám, a 77 Elektronika Kft. asztalánál is mennyien várják a vércukorszint meghatározást!

Mintha nem fogyna, hanem egyre nőne a tömeg. A kiállító cégek képviselőin azonban a fáradtságnak semmi nyoma. Nézem a gyógyszergyárak tanácsadóit, a Merck-ét, a Roche-ét, a Pfizer-ét. Türelmesek és mosolygósak, akárcsak pár perccel a megnyitó után, pedig azóta kérdések százait tették fel nekik.

Köztük nem egy olyat is, amelyet teljességgel megválaszolni csak egy másik standnál lehetett. S ilyenkor – nem egy esetnek voltam fültanúja – az érdeklődőt készségesen útbaigazították a témában illetékesebbek felé. Mert lehete bármi is fontosabb, mint a lehetőségeit kutató, segítségre váró cukorbeteg…?

M.V.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!