Hírlevelek

2023.11.14. Diabétesz Világnap 2023

Diabétesz Világnap 2023

Miközben a világon minden tizedik felnőtt diabéteszes és 90 százalékuk a 2-es típusú változatban szenved, az érintetteknek csupán a felét diagnosztizálják életük során. Pedig a 2-es típusú cukorbetegséget és annak szövődményeit meg lehetne előzni, vagy legalább késleltetni, pusztán egészséges életmóddal. Ha a beteg vagy környezete nem szerez tudomást az anyagcsere-problémáról és azt nem kezelik, akkor a diabétesz komoly, sőt életveszélyes szövődményekhez vezethet.

Igaz-hamis játék a családtagoknak

Rendezvények a hétvégén:

A Tudomány Kiadó munkatársai a Diabetes újság legfrissebb számával, a Receptsarok 2023 kiadvánnyal és a CEOSZ 2024. évi konyhai naptárával, valamint Mörk Leonóra: Lent és fent – Személyes történetek a cukorbetegségről című kötetével várják a látogatókat!

A csendes gyilkos?

Dr. Havasi Anett, a Diabetes betegtájékoztató magazin szerkesztőbizottságának tagja, a Magyar Cukorbeteg Futsalválogatott csapatorvosa volt a vendége Hevesi Tamás podcastsorozata 6. adásának.

„A legújabb #hevesitamáspodcast epizódban a beszélgetőpartnerem Dr. Havasi Anett belgyógyász. A cukorbetegség minden apró részletét kibeszéljük ebben a rendkívül informatív adásban! A felmérések szerint ma Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, ami egy borzasztóan magas szám! Remélem, hogy sokaknak tudunk segíteni hasznos tanácsainkkal!”

Könyvajánló – Mörk Leonóra: Lent és fent

„A fordulópontot az jelentette, amikor harminchat éves koromban gyereket vártam, és elveszítettem a magzatot, mert nagyon magas volt a vércukrom. Ez rendkívüli módon megviselt. Akkor megszületett bennem az elhatározás, hogy jó, innentől fogva elfogadom az inzulint. Saját magamat hibáztattam a baba halála miatt, amiért nem kezdtem el időben szúrni magam, és nem kezdtem úgy élni, ahogy kellett volna, mert nagyon fontos volt a munkám, és nem akartam otthagyni. Nagyon-nagyon hajtottam, mert kellett a pénz. Aztán rájöttem, hogy rossz döntés volt, de már nem tudtam visszacsinálni azt, ami megtörtént.” – Turmelyné Busai Andrea, nyugdíjas ápoló

„Nem tudok mindenkivel azonosulni, nem tudom mindenkinek átérezni a problémáját, nem is akarom, nem is ezért jönnek, nem is ez a feladatom. Nyilvánvalóan együttérzőnek kell lennem, de nem tudok mindenkivel meghalni, és nem tudok dönteni helyettük. Nem ez a dolgom. Nekem az a dolgom, hogy elmondjam, az illetőnek milyen lehetőségei vannak, és neki kell döntenie. Más kérdés, hogy ez olykor némi presszió nélkül nem működik. Ha én azt gondolom, hogy neki egy adott terápia vagy gyógyszer lenne jobb, akkor tudom azért »csűrni-csavarni« a dolgot, hogy annak megfelelően válasszon. Ezzel viszont nem szabad visszaélni, és nem szabad erőltetni. Ha látom, hogy valamit semmiképpen nem szeretne, akkor az nem működik.”– Dr. Rosta László, háziorvos

Személyes történetek a cukorbetegségről

Húsz történet, húsz különböző életút. Elbeszélések orvosoktól, akik diabétesszel élőkkel dolgoznak, és vallomások maguktól az érintettektől. Az erőt adó történetek utazásra hívnak azoknak a világába, akik nem engedik, hogy a betegségük határozza meg őket. Akik nap mint nap bizonyítják, hogy ugyanolyan teljes életet élnek, mint az egészségesek. Akik azt mondják, megfelelő hozzáállással nincs lehetetlen. Akiket a nehézségek nem elgyengítenek, hanem erőssé tesznek. Akik elszántságukkal és rendíthetetlenségükkel mindannyiunknak példát mutatnak.

A kötetet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) megbízásából a Jaffa Kiadó jelentette meg.

Megrendelhető a Tudomány Kiadótól.

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!