Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2023.11.06.

Mikor, ha nem most?

Ha ismered a kockázatokat, tudod a megfelelő választ is!

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a 2021–2023 közötti időszakra egységes mottót és témát jelölt ki a diabétesz világnapja alkalmából: Mikor, ha nem most? – hangzik a világnap szlogenje immár harmadik éve, ami az ügy sürgősségére hívja fel a figyelmet. Világszerte több millió diabéteszes nem részesülhet megfelelő ellátásban, pedig a cukorbetegség folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényelne ahhoz, hogy az érintettek megőrizhessék egészségüket és megelőzhessék a szövődményeket.

Illusztráció

A 2-es típus kockázata

Az IDF munkatársai 2023-ban a 2-es típusú diabétesz kockázatára irányítják a figyelmet, hiszen csak ezek ismeretében késleltethető vagy előzhető meg a betegség kialakulása: „Ismerd a kockázataid, tudd a választ!” – olvasható a világszervezet felületein. A világnapi kampány foglalkozik a cukorbetegség szövődményeivel, valamint az érintettek megfelelő tájékoztatásával és ellátásával – ezek az időben történő ellátás és gondozás feltételei.

Miközben a világon minden tizedik felnőtt diabéteszes és 90 százalékuk a 2-es típusú változatban szenved, az érintetteknek csupán a felét diagnosztizálják életük során. Pedig a 2-es típusú cukorbetegséget és annak szövődményeit meg lehetne előzni, vagy legalább késleltetni, pusztán egészséges életmóddal. Ha a beteg vagy környezete nem szerez tudomást az anyagcsere-problémáról és azt nem kezelik, akkor a diabétesz komoly, sőt életveszélyes szövődményekhez vezethet.

Kockázat

A világszövetség három célcsoporthoz igyekszik eljuttatni üzenetét: a cukorbetegekhez, a veszélyeztetettekhez és az egészségügyi szakemberekhez.

A cukorbetegség által veszélyeztetett embereknek tudniuk kell, hogy odafigyeléssel, az önellátást segítő ismeretekkel és gyógyszerekkel késleltethető, de akár meg is előzhető a diabétesz kialakulása. A 2-es típusú cukorbetegség által veszélyeztetetteknek meg kell ismerniük a kockázatokat és a megelőzéshez szükséges teendőket, tudniuk kell, hogy mennyire fontos az időben elkezdett kezelés.

Ebből a célból az IDF adoptálta a Finnországban működő National Institute for Health and Welfare (nemzeti intézet az egészségért és jólétért) kockázatkutató tesztjét. A https://worlddiabetesday.org/type-2-diabetes-risk-assessment oldalon, 12 nyelven érhető el a felmérés, ami néhány perc alatt kitölthető.

A tesztalany életkorának megadása után a felület, a magasság és a testsúly alapján kiszámítja az érintett testtömegindexét, majd rögzíti csípőkörfogatát. A teszt kitöltője bejelöli, hogy végez-e naponta legalább félórás mozgást, akár munkája során, akár szabadidejében. A következő kérdés a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának gyakoriságára (naponta vagy ritkábban) vonatkozik. A teszt arra is rákérdez, hogy a tesztalany szedett-e valaha rendszeresen vérnyomáscsökkentő gyógyszert; mértek-e nála orvosi vizsgálat során, betegség alkalmával vagy terhesség alatt magasabb vércukorszintet; az érintett családjában diagnosztizáltak-e már 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteget? A honlap végül meghatározza a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A leírás kinyomtatható, de további tájékoztatás is elérhető a kockázat mértékének megfelelően. (Lapunk 12. oldalán található magyar változata.)

Igaz-hamis játék a családtagoknak

„A cukorbetegség bármelyik családot érintheti! Te észrevennéd a családodban a figyelmeztető jeleket?” – olvasható az IDF kampányoldalán, ahol az IDF külön kvízzel készült az érintettek családtagjai számára. Tíz igaz-hamis állítás alapján mérik fel a kitöltő diabétesszel kapcsolatos ismereteit, és további, angol nyelvű forrásokat jelöl meg a rosszul megválaszolt állításokkal kapcsolatban.

Igaz vagy hamis?

Forrás: discoverdiabetes.idf.org

1. A fokozott szomj a diabétesz egyik figyelmeztető jele.

2. A cukorbetegek gyakran elveszítik szaglóérzéküket.

3. A hajhullás jelzi, hogy fennáll-e a diabétesz.

4. A gyakori vizelés szintén a cukorbetegség figyelmeztető jele.

5. A diabéteszesek zsibbadást érezhetnek a kezükben vagy lábukban.

6. A túlsúly növeli az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

7. A diabéteszesek nem fogyaszthatnak édes ételeket.

8. A cukorbetegség életveszélyes állapot lehet.

9. A diabéteszt nem lehet egy másik személytől elkapni.

10. Célszerű, ha egy cukorbeteg nem mozog.

Megoldások

1) igaz; 2) hamis; 3) hamis; 4) igaz; 5) igaz; 6) hamis; 7) hamis; 8) igaz; 9) igaz; 10) hamis

Kurzusok egészségügyieknek

A világnapi kampányból kiderül, hogy az egészségügyieknek megfelelő képzésre és forrásokra van szükségük, hogy korán felismerjék a szövődményeket és a lehető legjobb ellátást biztosítsák az érintetteknek. Azért, hogy a szakemberek ismeretei naprakészek legyenek, az IDF School of Diabetes program keretében akkreditált, ingyenes és prémiumkurzusokat egyaránt kínálnak az egészségügyieknek. Ezek elérhetők a www.idfdiabeteschool.org honlapon.

Világnapi programok regisztrációja

A világszövetség ez évben is igyekszik összegyűjteni a tagszervezetek világnapi megmozdulásait. A szervezők a https://worlddiabetesday.org/activities weboldalon feltölthetik programjaikat, amennyiben megadják a helyszínt, a program és a szervező nevét, a rendezvény kezdetének és befejezésének dátumát. Fel kell tölteni a program típusát (egészségügyiek, iskolák, kék fénnyel megvilágított épületek, médiaesemény, online esemény, mozgás, 2-es típusú diabétesz szűrése, politikai döntéshozók, munkahely, élő kék kör, találkozó, kiállítás, vásár, diabétesz-szövődmények szűrése, egyéb), rövid leírását, a szervező e-mail címét és a program honlapcímét. A rendezvényhez feltölthetők fotók is, ugyanakkor mód van a fenti oldalon pusztán fényképek megosztására is a beküldő nevének, elérhetőségének, országának, a kép címének, leírásának és tulajdonosának beküldésével.

Október elejéig 29 ország 48 rendezvényét regisztrálták a Nemzetközi Diabétesz Szövetség honlapján. Jelentsék be önök is helyi, regionális és országos programjaikat, hogy a világ diabéteszközössége lássa: Magyarország is kiveszi részét a világnapi programokból!

József Attila

Megjelent a diabetes2023/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!