Hírlevelek

2021.11.04. Diabétesz Világnap 2021: Mikor, ha nem most?

Diabétesz Világnap 2021: Mikor, ha nem most?

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) a 2021–2023 közötti időszakra egységes témát jelölt ki a diabétesz világnapja mottójául. A diabétesz folyamatos odafigyelést és gondoskodást kívánna az érintettek egészségének megőrzése és a szövődmények megelőzése érdekében, miközben világszerte cukorbetegek milliói nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz.

Az IDF aktivistái és szakemberei ezért az idei világnap alkalmából arra hívják fel a döntéshozók figyelmét, hogy minden diabéteszesnek szüksége van a megfelelő gyógyszerekre, technológiára, támogatásra és ellátásra. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a kormányok nagyobb összegeket fordítsanak a diabétesz kezelésére és a megelőzési kampányokra.

Személyes követeléseink

Miközben az IDF a nemzeti kormányokat arra szólítja fel, hogy biztosítsák a 2-es típusú diabéteszesek számára a lehető legjobb ellátást és dolgozzanak ki stratégiát a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére, egyénileg is csatlakozhatunk ehhez a mozgalomhoz. Részletek a Diabetes ma megjelenő számában és honlapunkon!

Rendeld meg magazinunkat a postacímedre!

Diabétesz világnapi rendezvények novemberben

Változatos programokkal készül számos szervezet a Diabétesz Világnapra. A virtuális események mellett ismét lesz lehetőség a személyes találkozásra, azonban védettségi igazolványra és maszkra biztosan, regisztrációra esetenként szükség lehet. Érdemes előzetesen tájékozódni!

Továbbra is szívesen fogadunk információkat minden eseményről levelezési címünkön.

A változás rajtunk is múlik – A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége kutatása a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával

Az orvos-beteg találkozások száma jelentősen lecsökkent a pandémia miatt, és egy új kapcsolati forma kialakulása kezdődött meg, amit telemedicinának is szokás nevezni. Azonban, mint minden újdonság, ez is számos kérdést, bizonytalanságot és problémát okoz úgy a betegek, mint a szakemberek körében. Annak érdekében, hogy személyes találkozás nélkül is megfelelő egészségügyi ellátást lehessen biztosítani, nélkülözhetetlen a telemedicina működésének minden részletre kiterjedő átgondolása és kidolgozása. Ehhez pedig egyaránt szükség van a betegek és a szakemberek tapasztalatainak feltérképezésére.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) rendkívül fontosnak tartja, hogy a diabétesszel élők a kezelésükben közreműködő valamennyi szakemberrel együtt a leghatékonyabb módon tudjanak együttműködni a megfelelő ellátás biztosítása céljából. Az elmúlt időszak tapasztalatait, módszereit, megoldásait szeretnénk összegyűjteni, elemezni és a döntéshozók számára segítséget nyújtani a legoptimálisabb gyakorlat kidolgozásához, ezért a CEOSZ a Magyar Diabetes Társaság szakmai támogatásával kutatást indított.

Kérjük, ön is töltse ki kérdőívünket, ossza meg velünk tapasztalatait, hiszen nagyon fontos, hogy cukorbetegként a lehető legtöbben hozzájáruljunk válaszainkkal a rólunk szóló és velünk kapcsolatos tények alátámasztásához. Minden egyes beteg válasza közelebb visz a hatékony kezelés és a szakemberekkel való eredményes együttműködés kialakításához, ezért rendkívül értékes számunkra az ön tapasztalata és véleménye!

A kérdőív kitöltéséhez nem kell semmilyen személyes adatot megadnia.

Kitöltöm a kérdőívet

Szívbarát étrend

Táplálkozásunk és életmódunk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat és szívünk egészségét is. Hogyan tudjuk megvédeni szívünket? Pontosan mit is jelent a sokszor hallott szívbarát étrend kifejezés?

Zalai Noémi dietetikus előadásából kiderül november 9-én, kedden, 17 órától a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) DiabPONT online adásában – Videóajánló

Kérdésed van? Tedd fel az előadást követően, az online beszélgetés során!

A DiabPONT online előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. A nem tagok részvételi szándékukat az iroda@ceosz.hu e-mail címen jelezhetik.

Receptsarok 2021

A november végén megjelenő új kiadványunkban korábbi felhívásunkra beérkezett munkákból, valamint a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének "Kisétkezések" pályázatára érkezett receptekből is válogatunk, dietetikusi kontroll után, a tápértékek feltüntetésével jelennek meg a leírások. Kedvenceiket egyaránt beküldhették diabéteszesek és egészségesek, laikusok és szakemberek (dietetikusok, szakápolók, egészségügyi dolgozók).

A diéta tervezését könnyítendő az energia- és tápanyagtartalomnál a szénhidrát mellett a zsír- és fehérjetartalom szintén feltüntetésre kerül minden recept esetében.

A Receptsarok 2021. gyűjtemény – 64 színes, A/5 méretű oldal – már megrendelhető!

Kisétkezések – készül a CEOSZ 2022. évi konyhai naptára, korlátozott példányszámban még megrendelhető!

A Sportos Cukorbetegek Egyesületének felhívása

5. alkalommal kerül megrendezésre a diabos gyerekek focibajnoksága, melyre a Sportos Cukorbetegek Egyesülete szervezi a Magyarországot képviselő csapattagok utazását. A rendezvény fő célja egy feledhetetlen élményt adni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára.

Jól focizol? Gyere és mutasd meg egész Európának a nemzetközi focikupa bajnokságon! Bővebb információ: az SCE oldalán.

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!