Te is lehetsz cukorbeteg!

Ma Magyarországon kb. 3–5000 gyermek 1-es típusú diabéteszes, számuk évről évre növekszik. Ennek ellenére a lakosság körében általánosságban nem ismert, hogy a betegség kisgyermekkorban vagy akár csecsemőkorban is jelentkezhet.

Tudással gazdagodni a diabéteszről és jótékonykodni egyszerre? Hogyan lehetséges ez? Kiadónk a novemberi Diabétesz Világnap alkalmából, idén első alkalommal, akciót szervez: válogasson a diabétesszel kapcsolatos szakkönyvek, információs kiadványok széles tárházából rendkívül kedvezményes áron, és vásárlásának 10 százalékával a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért munkáját és „Te is lehetsz cukorbeteg!” plakát- és információs kampányát támogatja!

…Tovább az akcióra!

KAMPÁNY AZ 1-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZ KORAI FELISMERÉSÉÉRT

Az 1-es típusú diabétesz tünetei (fogyás a megfelelő táplálkozás, sőt fokozott étvágy ellenére; fáradékonyság, a gyermek iskolai teljesítményének romlása; túlzott folyadékfogyasztás; túlzott vizelés éjjel és nappal) nem kelti fel a szülők gyanúját, mert nem tudják, hogy ezek együttese egy adott betegség tipikus jelei.

Amennyiben a szülők ismernék a diabétesz jellegzetes tüneteit, sokkal korábban keresnék fel háziorvosukat. A rendelőben a betegség gyanúja az ujjbegyből nyert vérből végzett, gyors és olcsó vércukorméréssel ellenőrizhető lenne. Az érintett gyermekek gyorsabban, jobb anyagcsere-állapotban kerülnének a gyermekdiabetológiai szakellátó-helyekre, és hamarabb kezdődhetne meg a kezelésük.

Nemzetközi tapasztalatok alapján ezen a helyzeten viszonylag könnyen lehet javítani. Egy, a szülők és a nevelők szemléletét formáló felvilágosító kampány segítségével elérhető, hogy a betegek az első gyanús jelek után azonnal mért magas vércukor alapján – a szokásos betegutakat lerövidítve – gyorsan eljuthassanak a megfelelő szakellátóhelyre. Ennek a célnak a fontosságát a szakmai szervezetek egyöntetűen elismerik.

A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet idén új, az iskolás korosztály számára készített plakáttal folytatja „A gyerekek is lehetnek cukorbetegek!” elnevezésű információs kampányát az 1-es típusú diabétesz korai felismeréséért. Cél, hogy a szülők, a pedagógusok és maguk a gyerekek ismerjék a tüneteket, tudatosodjon bennük, hogy ekkor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Kedves Olvasó! Kedves Diabéteszes Társunk!

A Diabetes 2015/4., novemberben megjelent számának közepén a Diabetes szerkesztősége jóvoltából Ön is talál egy példányt a „Te is lehetsz cukorbeteg!” plakátból. Kérjük, hogy óvatosan emelje ki a lapból, és vigye el azt gyermeke, unokája házi gyermekorvosa, védőnője vagy iskolájának védőnője, igazgatója számára. Kérje meg, hogy a szülők, illetve a gyerekek által jól látható helyre kihelyezni szíveskedjenek!

Szurikáta Alapítvány: Te is lehetsz cukorbeteg!

A gyermekkori diabétesz kezdeti, enyhe tüneteinek felismerésében a pedagógusok rendkívül fontos szerepet tölthetnek be, amennyiben ismerik, felismerik a tüneteket (sokat iszik, sokat pisil, fáradt, fogy), és az érintett gyermekek és szüleik figyelmét mindezekre felhívják.

Segítségét előre is hálásan köszönjük! Kérjük, írja meg, hová kerültek plakátjaink, ha még fotót is készített róla, küldje el számunkra! Még több intézménybe szeretne plakátot vinni? Írja meg nekünk a szurikataalapitvany@gmail.com-ra vagy a 2143 Kistarcsa, Kápolna utca 43. postacímre, hogy hová és hány darab plakátot szeretne kihelyezni!

Ne feledjék, az 1-es típusú diabétesz nem várhat másnapig!

Kocsisné Gál Csilla Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Dr. Tóth-Heyn Péter Semmelweis Egyetem, I. Gyermekgyógyászati Klinika

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!