Szakmai előadók

Együtt erősebbek vagyunk

Dr. Bakó Barnabás

Dr. Bakó Barnabás

1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.

Dr. Baranyi Éva

Dr. Baranyi Éva

Belgyógyász, diabetológus, a HM-Állami Egészségügyi Központ Diabetológiai Szakrendelésének munkatársa. Az orvostudomány kandidátusa. A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja, valamint az Oktatási, Minősítő és Koordinációs Bizottságának, illetve a diabétesszel társuló terhességgel foglalkozó munkacsoportjának elnöke.

Dr. Blatniczky László

Dr. Blatniczky László

A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Bolyai utcai telephelyén a Krónikus Gyermekosztály osztályvezető főorvosa. Kiemelten foglalkozik az 1-es típusú diabétesz korai felismerésének lehetőségeivel, az optimális kezelési módszereinek gyakorlati szempontjaival, valamint a diabéteszes gyermekek pszichoszomatikus fejlődésének kérdéseivel. 2002-ben könyvet írt cukorbeteg gyermekek és szüleik számára. A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány Kuratóriumi elnökeként közel két évtizede segíti, szervezi diabéteszes gyermekek nyári táboroztatását.

Dr. Borbándy Ágnes

Dr. Borbándy Ágnes

1988-ban diplomázott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az I. sz., Tömő utcai Szemészeti Klinikán dolgozott, majd 3 gyermekkel otthon töltött évek után a retina betegségeivel kezdett foglalkozni. Tudományos munkáját a diabétesz szemészeti szövődményei témakörben végzi. Jelenleg a klinika retinaambulanciáján dolgozik és tagja a Budapest Retina Associates magánorvosi praxisnak.

Dr. Farkas Katalin

Dr. Farkas Katalin

A SOTE Általános Orvosi Karának elvégzését követően, 1977 óta dolgozik a Szent Imre Kórházban, a belgyógyászati szakvizsgát követően az angiológia lett a speciális szakterülete. Aktívan részt vállalt az I. Belgyógyászaton működő angiológiai ambulancia megszervezésében és a korszerű noninvazív diagnosztikai laboratórium kialakításában. 2005 óta vezeti a Szent Imre Kórház Angiológia profilját. Klinikai farmakológus, hipertonológus és belgyógyász angiológus, az ESH európai hipertóniaspecialista képesítéssel is rendelkezik.

Vezetőségi tagja a Magyar Angiológus és Érsebész Társaságnak, a Magyar Hypertonia Társaságnak, alapító elnökségi tagja a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaságnak.

Dr. Ferencz Viktória

Dr. Ferencz Viktória

2001-ben szerzett általános orvosi diplomát, majd 2008-ban belgyógyászat szakvizsgát tett. A diploma megszerzése után tudományos munkát végzett, majd PhD-fokozatot szerzett. Fekvő- és járóbeteg-ellátással, valamint orvostanhallgatók és dietetikushallgatók oktatásával foglalkozik a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján. Klinikai munkája során elsősorban cukorbetegek ellátását végzi. Nagyon fontosnak tartja a betegek tájékoztatását, aktív részvételüket a betegségük kezelésében. Véleménye szerint a beteg megfelelő tudása és e tudás alkalmazása nélkül a cukorbetegség sikeresen nem kezelhető.

Dr. Földesi Irén

Dr. Földesi Irén

Belgyógyász, diabetológus, klinikai farmakológus, egészségügyi szakmenedzser. A Szentesi Dr. Bugyi István Kórház Diabétesz Szakrendelésének főorvosa, az MDT Oktatási Minősítő Bizottságának tagja, az MDT honlapjának (www.diabet.hu) főszerkesztő-helyettese.

Füzesi Brigitta

Füzesi Brigitta

2004-ben szülőként került kapcsolatba a cukorbetegséggel. 2013 óta a 11 klubot összefogó Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke. Legfontosabb feladatának a civil keretek között megvalósuló, hatékony, a beteg számára motiváló betegoktatás kialakítását tekinti. „A beteg régen szinte alattvaló volt, de ma partnernek, egyenrangú résztvevőnek kell tekinteni, erre pedig ki is kell őt képezni...” (Prof. dr. Halmos Tamás)

Dr. Gaál Zsolt

Dr. Gaál Zsolt

Belgyógyász, endokrinológus, klinikai farmakológus, diabetológiai és lipidológiai licencevizsgával rendelkezik. 1987 októberétől a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Jósa András Oktatókórház IV. Belgyógyászatán dolgozik, 2008-tól osztályvezető főorvosként. Szakmai érdeklődési területe az endokrinológián belül a diabéteszgondozás, a pajzsmirigybetegek gondozása, a cukorbetegek és szakdolgozók oktatása, az intenzív inzulinkezelés, az inzulinpumpa-kezelés, a szöveti glukózmonitorozás és a monogénes diabéteszek. Kezdeményezője volt a monogénes diabéteszek hazai diagnosztikus háttere megteremtésének, a magyar monogénes diabétesz regiszter létrehozásának. 2008 óta tagja a Magyar Diabetes Társaság vezetőségének.

Dr. Havasi Anett

Dr. Havasi Anett

Belgyógyász, nefrológus adjunktus, 1998-ban diplomázott Szegeden a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórház Belgyógyászati Osztályán kezdett dolgozni, majd 2000-től egyidejűleg a veszprémi BBRAUN 3. Sz. Dialízis Központban is, ahol részben hasűri dialízissel foglalkozott. 2003-ban belgyógyászatból, majd 2006-ban nefrológiából szerzett szakképesítést. Korábbi munkahelyei, valamint nefrológiai szakrendelések mellett 2013-tól a Vanderlich Egészségcentrumban foglalkozik hipertóniás, diabéteszes és idült anyagcsere-betegségekben szenvedő betegekkel.

Dr. Hermányi Zsolt

Dr. Hermányi Zsolt

1995-ben szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán. Már tudományos diákköri hallgatóként figyelme a cukorbetegség okozta idegrost károsodás felé irányult. A Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján általános orvosként, majd egyetemi tanársegédként dolgozott. Mint a Neuropathia munkacsoport tagja heti rendszerességgel a háziorvosi továbbképzések és számos hazai és nemzetközi tudományos találkozó szervezésében és lebonyolításában vállalt aktív szerepet. 2000-ben belgyógyászat, majd 2009-ben endokrinológia szakvizsgát tett. 2006 óta a Magyar Diabetes Társaság minősített diabetológusa. Tagja számos hazai és nemzetközi társaságnak. 2007 októbere óta a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zs. Kórháza III. Belgyógyászati Osztályán dolgozik adjunktusként. A napi osztályos rutinfeladatokon és a diabetológiai és endokrinológiai járóbeteg-szakrendelésen kívül aktív szerepet vállal az egyetemi oktatásban is.

Herth Viktória

Herth Viktória

Jogász, művészettörténész, újságíró. A Diabetes című folyóirat alapító főszerkesztője.

Dr. Hidvégi Tibor

Dr. Hidvégi Tibor

Belgyógyász, diabetológus osztályvezető főorvos. 1996-tól a Diabetes Társaság vezetőségi tagja, jelenleg főtitkára. 1997-től a Belgyógyász Szakmai Kollégium Diabétesz Bizottságának tagja, a Magyar Diabetes Társaság Metabolikus Munkacsoportjának titkára. A Diabetologia Hungarica szakfolyóirat szerkesztője. Kedvelt területe a páciensoktatás és a cukorbetegség megelőzése. 2003-ban védte meg PhD-értekezését: „A metabolikus szindróma klinikai jellegzetességei Magyarországon" címmel. A Magyar Diabetes Társaság XVI. Kongresszusán (2002) Magyar Imre-emlékéremmel és -díjjal tüntették ki. 2006. évi Kongresszuson Hetényi-pályadíjat nyert, és emlékelőadást tartott. Szakmai tevékenysége elismeréseként munkahelyén Dr. Nyári László-emlékplakettet kapott.

Dr. Hosszúfalusi Nóra

Dr. Hosszúfalusi Nóra

Belgyógyász, hematológus, diabetológus, lipidológus. A Semmelweis Egyetem III. Belgyógyászati Klinikáján egyetemi docens, az orvostudomány kandidátusa. A Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja, jelenleg jegyzője. A Diabetologia Hungarica szerkesztőbizottságának tagja.

Horváth Balázs

Horváth Balázs

Vállalkozó, világutazó és blogger. Legújabb weboldala, a www.micsodaturista.hu 2016-os indulása után sorakozott fel a magyar utazási blogok toplistájára, három hónapig tartó, immár második világkörüli útjának tudósításával. Az út alatt úszott a kajmánokkal és piranjákkal teli Amazonas folyóban, snorkelezett a Galápagos-szigeteken és feljutott a Himalája egyik nyolcezres hegyének, az Annapurnának az alaptáboráig. 13 éve inzulinos, de ez – ahogy az utazásaiból is látható – sohasem akadályozta abban, hogy teljes életet éljen és megvalósítsa álmait

Horváth Péter

Horváth Péter

41 éves, három gyermek édesapja... 20 éve inzulinos cukorbeteg... 8 éve használ inzulinpumpát... 2015-ben végigjárta az El Camino francia útját... 30 nap alatt 1000 kilométert tett meg gyalog...

Dr. Jermendy György

Dr. Jermendy György

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosa (1992–2015), jelenleg tudományos igazgatója. Az orvostudomány (MTA) doktora, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára. A Magyar Belgyógyász Társaság vezetőségének tagja, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára (1995–2004), elnöke (2004–2007), majd elnökhelyettese (2007–2012). Fővárosi belgyógyász szakfelügyelő főorvos (2005–2012), igazságügyi orvosszakértő (2001–). A Belgyógyászati Szakmai Kollégium tagja (2002–2010), majd a Szakmai Kollégium Belgyógyászat-endokrinológia-diabetes és anyagcsere-betegségek tagozatának elnöke (2011–2016).

Dr. Kautzky László

Dr. Kautzky László

Kandidátus, címzetes egyetemi docens. A Diabetologia Hungarica c. szakmai lap olvasószerkesztője. Megalakulása óta elnöke az Alapítvány a Diabetológiai Szakápolóképzésért alapítványnak. A hazai inzulinpumpa-program országos koordinátora 1999 óta. Több szakmai könyv társszerzője.

Kicsák Marian

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának Dietetikai Szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője. A Diabetes és a Diabetes Junior lapokban rendszeresen jelenik meg írása. Gyakran tart előadásokat pácienseknek és szakembereknek egyaránt. Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház IV. sz. Belgyógyászati Osztályán az osztályvezető főorvos teljes körű támogatásával egy évvel ezelőtt megszervezte a „Cukorbetegek iskoláját”, az oktatási team vezetője.

Kincses János

Kincses János

1991-ben alapító tagja a Cukorbetegek Gyulai Egyesületének, amelynek azóta is elnöke. 1992–1994 között a MACOSZ Ellenőrző Bizottságának elnöke, 1994–1997. a MACOSZ elnökhelyettese, 1997-től a MACOSZ elnöke. Tagja a Magyar Diabetes Társaságnak, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalnak. Érdeklődési területe: érintettként szabadideje nagy részét arra fordítja, hogy az egészségkárosodottak civil szervezetei minél több lehetőséget kapjanak a betegek érdekképviselete terén. A betegek jobb ellátásáért és életminőségük javításáért dolgozik.

Klausz Melinda

Klausz Melinda

A kozossegi-media.com vezetője, közösségi média marketinggel 2007 óta foglalkozik. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának egykori marketingvezetőjeként még az iWiW és MyVIP felületen kommunikált először cégként, 2007-ben indította első blogját, 2009-ben adta fel első Facebook-hirdetését. Azóta többek között a VeszprémFest, a Fujitsu Klíma, Nők Lapja Cafe közösségi média tanácsadója, közösségi média tréningeket tart többek között a Buddha Bár Hotel, a Líra Könyvkiadó, a Centrál Médiacsoport, a Zeneipari Hivatal, a Pannon Lapok Társasága vagy az MTD Hungary munkatársai részére. Hat különböző altémájú közösségi média könyve jelent meg az internetbiztonságtól a közösségi média konfliktuskezelésen át a mérésig, amely több felsőoktatási intézményben tananyag, legutóbbi könyve a Közösségi média nagykönyve. Órákat a Metropolitan Egyetemen posztgraduális képzésein rendszeresen, illetve saját cégében tart.

Kovács Áron

Kovács Áron

„Áron vagyok. 33 éve cukros, de igazából ez teljesen mindegy! Akkor miért ezzel kezdem? Csak azért, mert ringbe szállok! És mivel a diabétesszel kapcsolatban, gondoltam, így érdemes kezdeni!

De igazából tényleg mindegy. Elértem sok mindent, amit elterveztem, még olyasmit is, amit nem. Sohasem hátráltatott semmiben az, hogy cukros vagyok, sőt előnyt kovácsoltam belőle! Azt kell mondanom közel a 42-höz – kétgyermekes apukaként, aki hétvégéken rocksztár, vagy élő műsort vezet a tv-ben, színházazik, rádiózik, extrém sportol, vállalkozása van és hosszan sorolhatnám –, hogy teljes életet élek! Ez nem dicsekvés! Nehogy félreérts! Csak azért írom le, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon az, hogy a cukorbetegség nem kellene hogy bárkit hátráltasson az álmai megvalósításában!”

Dr. Kővágó Levente

Dr. Kővágó Levente

A Veszprém Megyei Kórház, Bőrgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa. Különösen érdekelt a sebkezelésben, a psoriasisos betegek kezelésében, valamint az allergiás betegek hiposzenzibilizáló kezelésében. Szakvizsgái, szakképesítései: egészségügyi szakközgazdász és menedzser diploma; bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakvizsga; családorvosi licence vizsga; klinikai immunológus és allergológus szakvizsga.

Dr. Kristóf Margit

Dr. Kristóf Margit

Orvos végzettségű, 8 évig dolgozott klinikusként. Szakvizsgáját a tokiói egyetemen szerezte egy kétéves japán ösztöndíj keretében 1991–1993 között. Első gyermeke születése után 1995-ben helyezkedett el a gyógyszeriparban, ahol előbb termékfelelősként, majd részlegvezetőként dolgozott egy ismert német cégnél, majd az MBA megszerzése után 1998-tól 2003-ig a Merck hazai vállalatánál volt a gyógyszerágazat vezetője. 2003 és 2005 között a Merck generikus üzletágának közép- és keleteurópai régióvezetője 15 országgal. 2005 végén harmadmagával alapította meg a Quantumpharmát, amelynek azóta is egyik ügyvezetője. Meggyőződése, hogy gyorsan változó világunkban az élelmezés-táplálkozás-prevenció háromszögében az embereknek egyre nagyobb szükségük lesz olyan „funkcionális élelmiszerekre” és étrend-kiegészítőkre, amelyekkel szervezetük egyensúlya és normális folyamatai biztosítható, illetve fenntartható.

Dr. Literáti-Nagy Botond

Dr. Literati Nagy Botond

2002-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, belgyógyász, klinikai farmakológiai szakorvos, diabetológus, a Semmelweis Egyetem doktorjelöltje. 2002–2007 között a DE OEC I. Belklinikán (Debrecen) dolgozott, majd onnan Balatonfüredre, a DRC Gyógyszervizsgáló Központ Kft.-be került, ahol klinikai gyógyszervizsgálatokat vezet és a diabetológiai szakrendelésen dolgozik. Munkatársaival Balatonfüreden megalapították a Korányi András Dunántúli Diabétesz Génbankot, amelyben már több mint ezer cukorbeteg család mintáját vizsgálják. Vizsgálataik alapján egészséges felnőttek esetében a cukorbetegség kialakulását prognosztizálni lehet. Most ezt 12–18 éves serdülők esetében kívánják ellenőrizni, hogy a „rizikós” fiatalokat még időben tudják a diabéteszmegelőző programokba beválasztani, mert a cukorbetegség kialakulását csak ebben a korai időszakban lehet eredményesen megakadályozni. Ezért kérik a cukorbetegek támogatását, hogy a még egészséges, 12–18 éves serdülőkorú gyermekeiket beszéljék rá a néhány vérvételből álló – és a kutatásetikai bizottság által már engedélyezett – vizsgálatra.

Dr. Mácsai Emília

Dr. Mácsai Emília

Belgyógyász, nefrológus, diabetológus. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati Centrum és diabetológiai szakrendelésének szakorvosa, a BBRAUN 3. sz. Dialízisközpont orvosa, a Móri Kórház és Rendelőintézet diabetológiai szakrendelésének vezetője, több éve az Amerikai Diabétesztársaság (ADA) és az Európai Vesebetegtársaság (ERA-EDTA) tagja. PhD-hallgató a SOTE 2. Sz. Doktori Iskolájában.

Prof. Dr. Madácsy László

Prof. Dr. Madácsy László

PhD, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem, I. Gyermekklinika ny. egyetemi tanára. A Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja 1985-től, elnöke 2000–2002 között. A Magyar Gyermekdiabétesz Szekció elnöke 1984–2000-ig. Az International Diabetes Federation (IDF) Végrehajtó Bizottságának tagja 2000–2003-ig, az IDF Európai Elnökségének tagja 2003–2009-ig. Jelenleg az IDF közép-európai munkacsoportját vezeti.

Malovecz Zsuzsanna

Malovecz Zsuzsanna

Hétéves egészségügyi tapasztalat után, melyet a Váci Jávorszky Ödön Kórházban szerzett, az egészségügyi kereskedelemben helyezkedett el, ahol immár 14 éve dolgozik. Üzletágvezetőként egészségügyi diplomáját, tapasztalatát jól tudja kamatoztatni a fertőtlenítőszerek, sebkezelő szerek világában. Szakmai munkájának egyik fő vonulata a sebkezelés problémáinak megoldása. Hiszi, hogy a megfelelően választott és komplex ápolás még a problémás, sokszor szövődményekkel nehezített betegségek esetén is rendkívül sokat javíthat a betegek életminőségén.

Dr. Miléder Margit

Dr. Miléder Margit

Belgyógyász, diabetológus, klinikai farmakológus. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt. Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrumának főorvosa. Rendszeresen részt vesz a rendelő páciens- és orvosedukációs munkájában. A diabéteszcentrum inzulinpumpa-munkacsoportjának szakmai vezetője, a klinikai vizsgálatok koordinátora, minőségügyi megbízott, valamint BEMER orvostechnikai eszköz tanácsadó.

Módos Anikó

Módos Anikó

Magántanárként és szabadúszó újságíróként dolgozik. Sopronban él, de több szállal kötődik Veszprémhez. 33 éve diabéteszes, 22 éve Vándorfi főorvos úr páciense. Neki és munkatársainak köszönhetően „a megszorítások" (napi négyszeri inzulinadás, gyakori vércukormérések, folyamatos diétázás) ellenére teljes életet él. A Diabetes újságírójaként és magánemberként is hangoztatja, hogy cukorbetegként lehet egészségesen és testi-lelki harmóniában élni. Élete legnagyobb élménye volt, amikor 1995. november 14-én, a Diabetes Világnapján, a veszprémi kórházban 4850 grammal és 61 cm-rel megszületett a lánya, Fanni.

Dr. Nádas Judit

Dr. Nádas Judit

1992-ben szerzett diplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 1992 óta dolgozik a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház III. Belgyógyászati Osztályán és Diabetes Ambulanciáján, 2007 óta főorvosi beosztásban. Belgyógyász, diabetológus szakorvos.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

1994-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude minősítéssel. Az egyetem elvégzése után 12 évig a Budai Gyermekkórházban dolgozott. Ezen időszakban megszerezte a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgát és a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést. 2006 óta Solymáron dolgozik házi gyermekorvosként.

Dr. Oláh Ilona

Dr. Oláh Ilona

Belgyógyász-diabetológus, családorvos, Csepelen dolgozik családorvosként és a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál diabetológusként. A Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának vezetője. Fő célkitűzése, hogy elősegítse a magas színvonalú diabetológiai ellátás beépülését a mindennapi családorvosi gyakorlatba. Nagy hangsúlyt helyez a nem-gyógyszeres kezelés térhódítására és a családorvosi rezidensek diabetológiai oktatására

Dr. Pátkay József

Dr. Pátkay József

Belgyógyász, diabetológus szakorvos. Első és azóta is egyetlen munkahelye a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház. 1994 óta osztályvezető főorvosa a 141 ágyas kardiológiai, gasztroenterológiai, diabetológiai, hematológiai és nefrológiai profillal is rendelkező Belgyógyászati Osztálynak. Az 1986 óta működő diabetológiai szakrendelés és az inzulinpumpa-centrum szakmai vezetője.

2014-ben Pannon Diabetes díjban részesült.

Pergel-Száraz Cintia

Pergel-Száraz Cintia

Klinikai szakpszichológus, családterapeuta, autogén tréning oktató, pszichodráma-asszisztens, gyásztanácsadó. Pszichológusi munkáját Budapesten, a Hospice Alapítványnál kezdte. 2008-tól a balatonfüredi Állami Szívkórház rehabilitációs osztályain dolgozik, 2015-től a veszprémi Vanderlich Egészségcentrum munkatársa is. A kardiológiai rehabilitáció területén egyéni és csoportos formában nyújt ellátást pszichológiai tanácsadás, alappszichoterápia, csoportos foglalkozások, előadások formájában. Vállalkozóként egyéni, csoportos terápia mellett pár- és családterápiát is folytat. Elsősorban felnőtt páciensek és serdülők terápiáját végzi.

Dr. Rakk Erika

Dr. Rakk Erika

Belgyógyász-diabetológus szakorvos. 1995 óta dolgozik a Veszprém Megyei Kórház Belgyógyászati és Diabetológiai szakrendelésén. Érdeklődési területe a diabétesz és társuló betegségei: az elhízás, a hipertónia és a lipidanyagcsere-zavarok kezelése, valamint a páciensoktatás és a diabétesz megelőzése. 1998 óta orvos tanácsadója a Veszprémi Diabétesz Klubnak, valamint a Magyar Diabetes Társaságot képviseli az Európai Diabétesz Társaság (EASD) Edukációs Munkacsoportjában.

Reichardt Béláné

Reichardt Béláné

Az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumának elnöke.

„Nagyon jól képzett diabetológus orvosaink, dietetikusaink, nővéreink vannak, a legkorszerűbb gyógyszerek és segédeszközök állnak rendelkezésünkre. Mi magunk is kell hogy tegyünk, kellene hogy tegyünk annak érdekében, hogy a diabéteszesek száma ne gyarapodjon. Ne hagyjuk, hogy gyermekeink, unokáink chipsen, pizzán, kólán éljenek! Legyünk fogyasztói a hazánkban termesztett gyümölcsöknek, zöldségeknek! Mozogjunk naponta intenzíven legalább 30 percet."

Rising Károlyné Pfiszterer Irma

Rising Károlyné Pfiszterer Irma

Egészségügyi főiskolai végzettséggel a tatabányai Komárom Megyei Kórház után az egészségügyi kereskedelemben helyezkedett el. Több mint 25 éve aktívan foglalkozik a sebgyógyulás elméletével és gyakorlati segítésével. Szerepet vállal a nemzetközi trendek magyarországi megvalósításában. Jelenleg a MEDIQ Direkt Kft. szakmai igazgatója. Alapító tagja és titkára a Diabétesz-láb Szövetségnek. Alapelve, hogy a gyógyítási folyamatba be kell vonni a beteget és hozzátartozóját is. Szakmai munkáját, társadalmi megbízatásait és civil életét

Dr. Rosta László

Dr. Rosta László

Belgyógyász, családorvos, diabetológus, 2004 óta Felsőrajk-Alsórajk-Kilimán-Pötréte települések háziorvosa, illetve a Kanizsai Dorottya Kórház belgyógyászat-diabetológia szakrendelésén is dolgozik. Alapító tagja és aktív résztvevője a Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának. Fő érdeklődési köre a diabéteszprevenció és a telemedicinális lehetőségek gyakorlati alkalmazása.

„Egy hasznos megoldást gyakran azért tart sokáig átültetni a gyakorlatba, mert a változástól való félelem nagyobb, mint a fennálló szituáció kellemetlensége. Más szóval: az emberek inkább megvárják, hogy szívrohamot kapjanak vagy cukorbetegek legyenek, mint hogy időben diétázni kezdjenek.” (Seth Godin)

Róth Éva

Róth Éva

Róth Éva lábápolási szaktanácsadó, gyógypedikűrös. 1997 óta OKJ-s lábápoló oktatási centrumban képzi az új pedikűrösöket, pedikűrös továbbképzésein pedig a lábápolással kapcsolatos legújabb információkat osztja meg a végzett pedikűrösökkel. 2008-ban alapította meg a Pediklubot (www.pediklub.hu), ahol igyekszik a pedikűrösöket, az orvosokat és a beteg lábú embereket összehozni a lábak megmentése érdekében. Az országban már számos Pediklub logóval ellátott pedikűrszalon található, ahol szakképzett pedikűrös dolgozik jól felszerelt szalonban. A kíméletes, fájdalommentes pedikűr híve, szalonjában érsebész, bőrgyógyász, bőrsebész, ortopédus és belgyógyász szakorvosok betegeit kezeli.

Ryan Phillips

Ryan Phillips

Egészség- és fitness-szakértő, a zsírégetés problémájára specializálódott. Az elmúlt 7 év alatt – mint szabadúszó személyi edző – több száz ügyfelének segített a fogyásban, testük átformálásában és az egészségük feletti irányítás visszanyerésében. A több mint 7000 órányi, 1:1 személyi edzés során kifejlesztette zsírégető rendszerét, amely a fogyást holisztikusan közelíti meg; három fő területe a testmozgás, az étrend és az életmód. Ryan teljes jogú tagja a személyi edzők európai nyilvántartásának (EREPs) és az Egyesült Királyság személyi edzők nemzeti nyilvántartásának (NRPT). Tavaly megkezdte Budapesten is Boot Camp programját. A kiscsoportos foglalkozás lehetővé teszi, hogy egyszerre több embernek segítsen fogyni és javítani kondicíóját. Az érdeklődőket szívesen várja csoportjába. Bővebb információ: ryan@personaltrainerbudapest.com

Soós Tibor

Soós Tibor

2-es típusú cukorbeteg, diabétesz edukátor. Perenye diabétesz-életének irányítója.

„Az orvos csak a testet kezeli, és a lélek? Azt kinek kellene? Az edukátoroknak, a többi cukorbetegnek, ha van ideje, akkor az asszisztenciának. Nagyon fontos, hogy a beteg fogadja el önmagát, segítsünk neki élni az életét, és tanítsuk meg betegségének kezelésére.”

Dr. Strényer Ferenc

Dr. Strényer Ferenc

Megalakulása óta jelenlegi munkahelyén, Győrben a Petz Aladár Megyei Oktatókórház anyagcsere- és diabetológiai belgyógyászati osztályán dolgozik. Főorvos, vezető konzultáns. 2004-től az osztályos feladatok ellátása mellett, az osztályhoz integrált diabetológiai–belgyógyászati szakambulancia megbízott vezetője. A repülő és űrorvostan, a belgyógyászat és a kardiológia szakorvosa. 1998 óta a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa.

Dr. Sudár Zsolt

Dr. Sudár Zsolt

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett 1987-ben. Első és egyben jelenlegi munkahelye a Tolna Megyei Balassa János Kórház. Belgyógyász, endokrinológus szakorvos, a Magyar Diabetes Társaság Diabetológus Orvosa. 2003-tól a kórház diabetológiai profilú, 3. sz. Belgyógyászati Osztályát vezeti. A diabetológia és endokrinológia területén számos előadást tartott, közleményt írt. 2008-tól a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi póttagja.

Szabó György

Szabó György

A népi gyógyítás ismereteit 6 éves korában kezdte elsajátítani, javasasszony nagymamája tanításával. Családjában nagyszülőről unokára száll a gyógynövények titkának ismerete, ő a 21. nagyszülő, az utolsó bükki füvesember. A 2004-ben alakult Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület elnöke, amely azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze a népi gyógyászat hagyományait, különös tekintettel a gyógynövények felhasználására. 2007-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Alkotói Díjában részesült. 2010-ben Bükkszentkereszt Önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki. 2011-től a Károly Róbert Főiskola címzetes főiskolai tanára. Cukorbetegség elleni teakeverékét a Magyar Szabadalmi Hivatal 1999-ben jegyezte be, az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2006-ban Diabess-Györgytea néven gyógytermékként törzskönyvezte.

Szabó Károlyné

Szabó Károlyné

1998 óta a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért gazdasági és pénzügyi vezetője. Nonprofit szervezetek számviteli és adózási kérdésivel foglalkozik, melyek az évek során számos változáson mentek keresztül, speciális szabályok vonatkoznak ezen szervezetekre.

Szabó László

Szabó László

Okleveles közgazdász, adószakértő. Kereskedelmi, szállodaipari vállalatoknál gazdasági igazgatóként tevékenykedett. Az elmúlt 10 évben az önkéntes egészségpénztári szektorban tölt be vezető munkakört, jelenleg az MKB Egészségpénztár pénztári üzletágvezetője. Fő célja, hogy a pénztárak egészségmegőrzési gyakorlatát bővítse, valamint a magánszemélyek öngondoskodási szerepét növelje. Széles kapcsolatot alakított ki mind a pénztári tagokkal, mind az egészségügyi szolgáltatókkal.

Szegedi Károly

Szegedi Károly

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett pszichológusként 1981-ben. Két év egyetemi oktatói munka után találta meg azt a területet, amivel azóta is foglalkozik, a felnőttképzést, a készség- és kompetencia-fejlesztést. Számos ilyen jellegű programot tartott és tart vállalatok és magánszemélyek számára. Képzett, akkreditált coach, a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület tagja. A fejlesztő munka mellett – többek között - egészségügyi témájú könyvek létrejöttében is szerepet vállalt. Az Oriold Kiadó Párbeszéd sorozatában ő készítette a beteg-, a hozzátartozó- és az orvos-interjúkat a cukorbetegséggel, a rákkal és a szkizofréniával foglalkozó kötetben.
Az Oriold Kiadó és a Magyar Coaching Pszichológiai Egyesület közös szervezésében vezetett kollégájával, Székely Vincével együtt cukorbetegek számára, kísérleti jelleggel egy sikeres csoportos coaching programot 2014-ben azzal a céllal, hogy segítsék a résztvevők minél sikeresebb alkalmazkodását ehhez az élethelyzethez.

Dr. Székely Edit

Dr. Székely Edit

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen orvos közgazdász szakképesítést. A Budapesti Gazdasági Főiskola pénzügyi vállalkozási szakértői, valamint mérlegképes könyvelői végzettségével is rendelkezik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár osztályvezetője.

Szűcs Zsuzsanna

Szűcs Zsuzsanna

Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Tudományos bizottságának elnöke, az Év Tudományos Dietetikusa 2009 díj birtokosa. Hat év cukorbetegek mellett szerzett klinikai, valamint tizenkét év élelmiszeripari tapasztalat után jelenleg tanácsadóként dolgozik. Érdeklődési területe a túlsúly és a cukorbetegség mellett kiterjed a folyadékbevitellel (hidratáció), a sporttáplálkozással és az energiamentes édesítőszerekkel kapcsolatos kérdésekre is. Aktív szereplője nem csak a tudományos életnek, de az egészséges táplálkozás népszerűsítésének is. Számos tudományos, illetve a nagyközönségnek szóló cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője, szakcikkek, könyvek szerzője, lektora.

Dr. Timár László

Dr. Timár László

Gyermekgyógyász, infektológus, immunológus. A Semmelweis Egyetem ÁOK Infektológiai tanszéki csoport egyetemi tanára. Fő kutatási területe az infekciós betegségek immunológiai vonatkozásai. Az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja, 2000–2005 között elnöke.

Dr. Tschürtz Nándor

Dr. Tschürtz Nándor

A szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán diplomázott 1993-ban. Szakvizsgát tett 1998-ban belgyógyászatból, 2001-ben kardiológiából, 2005-ben lipidológiából, majd 2008-ban diabetológiából. A Szombathelyi Vasút Egészségügyi KHT-nél dolgozik, valamint Sopronban magánrendelést folytat. 2008-tól az Érgondnok Eü. Kft. megalapítója és egyben belgyógyász, kardiológus és lipidológus szakorvosa. Nevéhez fűződik a 2003 és 2004 között, dr. Vályi Péterrel együtt szervezett Csornai Egészségügyi Prevenciós Program (CSEPP), valamint a 2004-től jelenleg is működő „SopronÉrt” szív-érrendszeri prevenciós program (www.sopronert2005.hu). Szakmai érdeklődési területe: kardiovaszkuláris prevenció, atherosclerosist befolyásoló metabolikus tényezők, az egyéni és népességszintű prevenció, valamint az edukáció.

Dr. Vándorfi Győző

Dr. Vándorfi Győző

„A cukorbetegek sorsa többnyire az egészségügyi rendszeren kívül dől el. Ebből következik, hogy több környezeti erőforrást szükséges bevonni a gondozásba, hogy több felelősség hárul a betegre, szükséges aktivitásának elérése és felhasználása, nagyobb figyelmet kell szentelni az öngondozásnak. Mindezek megvalósításához szervezett, strukturált egyéni és csoportos betegoktatásszükséges.

A vizitek közötti betegtámogatás a krónikus beteggondozási modell alapja. Ebben a dietetikai tanácsadásnak, az egyre több helyütt elérhető kiscsoportos oktatásnak, a cukorbeteg-kluboknak és a médiumoknak jelentős szerepe van.”

Dr. Végh Dániel

Dr. Végh Dániel

1-es típusú diabéteszes, fogorvos a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján. Az Európai Diabéteszes Hírnökök (DYA Europe) és az Ifjúsági Diabétesz Blog (IDB Hungary) alapítójaként nemzetközi és magyar diabéteszes projekteket irányít. A Magyar Diabetes Társaság, illetve a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének tagja.

Prof. Dr. Winkler Gábor

Prof. Dr. Winkler Gábor

A Fővárosi Szent János Kórház osztályvezető főorvosa, az MTA doktora, a Debreceni (DEOEC) és a Semmelweis Egyetem orvosi karának címzetes egyetemi tanára. Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus, lipidológus. A Magyar Diabetes Társaság elnöke, a Belgyógyász Szakmai Kollégium tagja, fővárosi belgyógyász szakfelügyelő, a Diabetologia Hungarica főszerkesztője.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!