Dr. Kökény Zoltán

Krónikus sebek kezelésének új lehetőségei – Helyi oxigénterápia

Az online Civil Fórum egyik érdekes szakmai előadása sokakat érintő problémára kínál választ.

Illusztráció

A hazai lakosság 1,5–2 százalékának van krónikus lábsebe, ez napi szinten 150 000 ember ellátását igényli. A diabéteszes lábsebek miatt évente mintegy 4000 végtag-amputáció történik hazánkban. Ha megfelelő felvilágosítást és kezelést kapnának a cukorbetegek, ha évente egyszer szűrésen vennének részt, ezeknek az amputációknak a háromnegyed része megelőzhető lenne.

A sebgyógyuláshoz oxigén szükséges

Az oxigén szerepe a sebgyógyulásban nagyon régóta ismert. A megfelelő sebgyógyuláshoz elegendő mennyiségű oxigénre van szükség a szövetekben. Rég ismert tény, hogy gyakoribb a nem gyógyuló seb, ha a sebben az úgynevezett parciális oxigénnyomás egy kritikus küszöb alá esik. A rossz vérellátás szöveti oxigénhiányhoz és a szövetek csökkent oxigenizációjához vezet. Az ödéma, a hajszálerekben kialakuló rossz vérkeringés és az érszűkület egyaránt rontja az oxigénellátást. A cukorbetegség egyik szövődménye éppen a hajszálerekben kialakuló vérkeringési zavar, valamint az alsó végtagi verőérszűkület, mindkettő jelentősen hátráltatja a krónikus lábsebek gyógyulását.

Ha a szövetekben normális az oxigénkoncentráció, akkor a sebek mintegy 95 százaléka gyógyul. Ha 40 százalékkal lecsökken, akkor a sebeknek körülbelül csak 58 százaléka fog meggyógyulni. Az oxigénkoncentráció 60 százalékos szöveti csökkenését követően a nem gyógyuló sebek aránya már több mint 95 százalék!

Helyi oxigénterápiák

A helyi oxigénterápia során az oxigént a sérült szövetek feletti területre vezetjük: vagy folyamatosan biztosítjuk a sebfelszínen, vagy ciklikusan, túlnyomásos rendszerekben próbáljuk meg a sebbe juttatni az oxigént.

Illusztráció

A lokálisan alkalmazott oxigén hatására a szövetekben kialakuló magasabb oxigénkoncentráció visszafordítja a szöveti oxigénhiányt. Az oxigén elpusztítja azokat a kórokozókat, amelyek oxigénérzékenyek, ráadásul fokozza a fehérvérsejtek védekező működését, segít elpusztítani azokat a kórokozókat is, amelyek oxigén jelenlétében tudnak szaporodni. Ráadásul a seb szöveteiben serkenti az új erek képződését és a kötőszövet képződését, ami a heg kialakulásának alapvető feltétele, mindkettő nagyon fontos a sebgyógyuláshoz.

Folyamatos oxigénadagolás

A folyamatos, nem túlnyomásos oxigénadagolás egy kis készülékkel történik, amelyik elemmel működik, egy-két hétig folyamatosan oxigént képez, s azt a sebre kis csövön keresztül juttatja rá egy adapteren keresztül. Ezt az adaptert egy légzáró kötszerrel kell lefedni a seb felszínén, ezáltal lesz a seb felületén a normális légköri oxigénmennyiségnél nagyobb oxigénkoncentráció.

Illusztráció

Oxigénkamra

Az oxigénkamra ezzel szemben nem normál légköri nyomással működik, hanem valamelyest nagyobb, kissé túlnyomásos rendszer. Ez is vagy folyamatosan tartalmazza a magasabb oxigénkoncentrációt, vagy ciklikusan szabályozza azt. Bizonyítottan kedvező hatású, gyakorlatilag egy felfújható ballonban van a sérült, oxigénhiányos végtag, és az ebben a ballonban lévő magasabb oxigénnyomás és -koncentráció fogja a sebgyógyulást elősegíteni.

Kötszer

A szöveti oxigenizációt javító kötszer a harmadik módszere a helyi oxigénterápiának. A kötszer olyan speciális anyagokat tartalmaz, amelyekből a sebre kerülve felszabadul az oxigén. A kötszer akár 6 napon keresztül is a seben tartható, és folyamatosan szolgáltatja a magasabb oxigénkoncentrációt.

Az előbbi három lokális oxigénterápia jelenleg nem elérhető Magyarországon, azonban végre megérkezett hazánkba az úgynevezett oxigén-transzfer vagy hemoglobin-spray.

Granulox hemoglobin-spray

A hemoglobin a gerincesek vérében található, vasat tartalmazó, oxigénszállító fehérje. A vörösvértestek 35 százalékát ez a fehérje alkotja. A hemoglobin a tüdőből a szövetekbe szállítja az oxigént. A szövetekben a hemoglobinban lévő oxigénkoncentrációhoz képest kevés az oxigén, így képes leadni a fizikailag megkötött oxigént, majd a szövetekből a tüdőbe hasonló mechanizmussal elszállítja a szén-dioxidot. A Granuloxban lévő hemoglobin a vérben lévőhöz hasonlóan működik, tehát egy oxigénhordozó, hatásmechanizmusa pusztán fizikai oxigénszállításon alapul, nincsen gyógyszertani hatása, nem fokozza az anyagcserét.

Pozitív hatása azonban statisztikailag bizonyított, egyértelműen igazolt. Jelentősebb mellékhatás nélkül pozitív haszon-kockázati aránnyal alkalmazható. A légkörben 21 százalék oxigén van, ha a sebek a légköri oxigénnel érintkeznek ebben a koncentrációban és ezen a légköri nyomáson, azt nem tudják közvetlenül hasznosítani, vagyis nem jut oxigén a levegőből a sebbe, a szövetekbe. A Granuloxban lévő hemoglobin azonban, ha ráfújjuk a sebre, elősegíti a légköri oxigén megkötését és a krónikus sebben lévő szövetekbe történő bejuttatását, diffúzióját.

Végtagmentő tanácsok cukorbetegeknek

Mindennap vizsgáld meg a lábad! Keress olyan elváltozást, ami tegnap még nem volt rajta!

Sose járj mezítláb! Még otthon, a lakásban sem, nemhogy a strandon!

Mielőtt felveszed, nyúlj bele a cipődbe, tapintsd át a talpát, az orrát, nincs-e benne kavics, nem gyűrődött-e fel a talpbetét.

Mindennap moss lábat, legfeljebb 36 °C-os vízben, de tilos a lábat kiáztatni!

Fürdés után töröld szárazra, különösen a lábujjak közét!

Ha bőrkeményedést észlelsz a talpadon, azt mielőbb, szakemberrel távolíttasd el! Tilos otthon pengével vagy tyúkszemtapasszal kezelni!

Tanuld meg helyesen levágni a körmeidet, vagy kérd a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakember segítségét!

Évente, de ha szükséges, gyakrabban járj el szűrővizsgálatra a cukorbeteg lábak gondozásában jártas szakemberhez!

Ha sebes a lábad, azonnal fordulj orvoshoz!

A sebes lábat tehermentesíteni kell, kötözőcipővel, mankóval, járókerettel.

A Granulox használata

Ezt a spray-t a hagyományos kezelés kiegészítéseként kell alkalmazni, nem tekinthetünk el az oki terápiától, a hagyományos kezeléstől. A legtöbb terápiás módszerrel, így intelligens kötszerekkel is együtt alkalmazható. Érdemes tudni, hogy a sebek lemosására használt népszerű és korszerű oldatok egy részével nem kompatibilis, ezek tönkreteszik a Granuloxban lévő hemoglobint. A Granudacyn seblemosó oldat használata azonban elősegíti a Granulox hatását.

Ha lehet, minden nap érdemes használni a spray-t a sebfelületen, de hetente minimum kétszer kell alkalmazni. A Granulox egyszeri alkalmazása után a sebben 5 milliméteres szövetmélységben, 5 perc elteltével a szöveti oxigéntelítettség 56 százalékról 69 százalékra nőtt. 20 perc múlva ez az arány közel 79 százalék volt.

A hemoglobin spray-ről bizonyított, hogy csökkenti a sebfájdalmat, a hagyományos sebkezeléshez képest akár felére rövidítheti a gyógyulási időtartamot.

A helyi oxigénterápiákról tehát elmondható, hogy bár a hatásosságuk bizonyításához további klinikai adatok és vizsgálatok szükségesek, a jelenleg rendelkezésünkre álló adatok arra utalnak, hogy ezek a kiegészítő kezelések könnyen alkalmazhatók, biztonságosak és potenciálisan hatékony módszerek, amelyek kiegészítik a jelenlegi sebkezelésben alkalmazott fegyvertárunkat.

dr. Kökény Zoltán Sebkezelő központ www.sebkezelesotthon.hu

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!