Hírlevelek

2023.02.19. Terhességi cukorbetegség – többeket érinthet, mint gondolnánk

Terhességi cukorbetegség – többeket érinthet, mint gondolnánk

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz) a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. Fennállását minden kismamánál szűrni szükséges vércukorterheléses vizsgálattal. A terhességi diabétesz bárkinél előfordulhat, azonban vannak, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn – például a 35 évnél idősebbek, a túlsúllyal küzdők, vagy az inzulinrezisztensek esetében. Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult a gesztációs diabétesz, továbbá, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az elkövetkező három hónap utolsó csütörtökén – február 23-án, március 30-án és április 27-én – 17:00 órától ingyenes online szaktanácsadással várja a témában érintetteket. A résztvevők megismerkedhetnek a terhességi cukorbetegség tüneteivel, kezelésével, a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatokkal és azok jelentőségével. Az érdeklődők kérdéseiket az online tanácsadások mellett e-mailben is feltehetik a CEOSZ szakértőinek: diabetológus, szülész-nőgyógyász és dietetikus szakembereknek, akik nagyon rövid időn belül választ adnak. A kurzusokon való részvételre ZOOM linket kérni és a szakértőktől közvetlenül, e-mailben kérdezni a CEOSZ terhességi cukorbetegséggel foglalkozó aloldalán van lehetőség.

Gyermekvállalás cukorbetegen, cukorbetegség a terhesség alatt

A cukorbetegséggel így vagy úgy küzdő kismamák esetében az információ biztonságot nyújt. Ha tudják, mi miért történik, milyen veszélyekkel kell szembenézniük, milyen lehetőségeik vannak saját és kisbabájuk védelme érdekében, könnyebb a küzdelem.

A 34. éve megjelenő Diabetes magazin – a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben – egy teljes kiadványt szentelt ennek a témának, hogy segítse a kismamák életét.

MEGRENDELÉS

Civil Fórum XII.

A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben rendezi meg Civil Fórum nevű programját. Nagy hagyományú rendezvényünkre számos újdonsággal és aktualitással várjuk a klubok, egyesületek vezetőit, az egészségfejlesztési irodák munkatársait és az érdeklődőket.

Időpont: 2023. március 11. (szombat)
Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova utca 3.)

A rendezvényen – a szakmai előadások mellett – átadásra kerül az Alapítvány a Cukorbetegekért Lang Gusztáv-díja is.
Bővebb információk, részletek folyamatosan a diabetes.hu közösségi oldalán.

A rendezvény ingyenes, de a részvételi szándékot előzetesen jelezni szükséges a diabetes@tudomany-kiado.hu címen a terem korlátozott befogadóképessége miatt. Minden jelentkezést visszaigazolunk.

Sok szeretettel és a Diabetes magazin idei első, legfrissebb számával várunk minden érdeklődőt a Civil Fórumon. Nem tudsz eljönni? Semmi probléma: magazinunk postacímedre is megrendelheted.

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadód 1 százalékával támogasd alapítványunkat! Támogatásoddal nagymértékben hozzájárulsz a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!