Hírlevelek

2017.01.26. Diabétesz? Nem akadály!

Diabétesz? Nem akadály!

Mármint a cukorbetegség nem lehet akadálya sem annak, hogy teljes életet éljünk, sem annak, hogy különbek legyünk az átlagembereknél, akik egészségesek vagy annak tartják magukat.

Douglas Cairns az egyetem elvégzése után belépett a Brit Királyi Légierőbe, pilóta lett, majd oktatói minősítést szerzett. Rá egy évre 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Pilótaengedélyét bevonták, nem folytathatta a munkát a légierőnél. Tizenkét évvel azután, hogy kirakták a légierőtől, újra pilótaengedélyhez jutott. Rá három évre beírta magát a repülés történelmébe: első cukorbetegként repülte körbe a Földet.

Ismerd meg történetét és még néhány sorstársunkat a Diabetes Juniorban, akiknek a teljesítménye – a diabétesztől függetlenül is – elismerésre, dicséretre, csodálatra méltó!

Mit tudsz a diabéteszről? – Teszt

Teszteld a tudásod, és nyerj 5.000 Ft értékű összeállítást a Diab-Pont Webáruház kínálatából!

A játék január 31-ig tart, szólj a barátaidnak is: megosztás!

Sok sikert!

Meghívó – Quo vadis magyar cukorbeteg mozgalom?

Tisztelt Cukorbeteg Egyesület-/Klubvezető!

Tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait a XXI. Dunántúli Diabetes Hétvége keretében megrendezésre kerülő Quo vadis magyar cukorbeteg mozgalom? című kerekasztal megbeszélésre

Moderátor: Herth Viktória – Diabetes betegtájékoztató magazin főszerkesztő

Résztvevők: Erős Antónia (Egy Csepp Figyelem Alapítvány), Füzesi Brigitta (Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége), Jakabné Jakab Katalin (Cukorbetegek Egri Egyesülete)

Időpont: 2016. március 11. (szombat) 12.15–13.15

Helyszín: Club Tihany (8237 Tihany, Rév u. 3.), Levendula I. terem

A kerekasztal megbeszélésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni e-mailben (konferencia@vanderlich.hu) lehet a név, az egyesület/klub neve megadásával. Az e-mail üzenet tárgyához kérjük odaírni: quo vadis

Regisztrációs határidő: 2017. február 15.

Felhívás Pannon Diabetes Díj jelölésre

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásban kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. A díjat az alapítók a Dunántúli Diabetes Hétvégéken kívánják átadni.

Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak. Szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. A díjra javaslatot adhatnak kellő indoklás kíséretében egészségügyi dolgozók, azok közösségei, betegek, betegszervezetek, egészségügyi és nem egészségügyi intézmények és magánszemélyek. A javaslatokat 2017. február 15-ig kérjük eljuttatni az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület irodája postai (8200 Veszprém, Templom u. 9.) vagy e-mail címére: alapitvanya.cukorbetegekert@upcmail.hu.

A díj átadására a XXI. Dunántúli Diabetes Hétvégén (2017. március 9–11., Tihany) kerül sor.

Megjelent: Gyermekkori diabétesz

Tanácsok diabétesz szakápolóknak, szülőknek és gyermekeiknek

A gyermekkori diabétesz ma még nem gyógyítható betegség. Olyan állapot, amelynél fontos, hogy a betegség tüneteiről, a kezeléséről (beleértve a bonyolult inzulinkezelést is) a szövődmények megelőzéséről, a helyes étkezésről, a mozgás fontosságáról, egyszóval mindenről, amit tudni kell a szülőknek, nevelőknek, sőt magának a gyermeknek is! – megértsék, elsajátítsák és alkalmazzák.
Mivel a betegség egy életen át elkíséri a beteget (ezt sajnos nem lehet kinőni), ezért nem csak a gyermekkori cukorbajról szól a könyv, hanem az életvezetés kérdéseiben is tanácsot nyújt (pályaválasztás, segélyezés, pszichológiai vonatkozások stb.).
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a saját felelősség fontosságát, hiszen a betegség egy életen át fennáll, az orvosi, gondozói tanácsadás viszonylag ritka iránymutatást jelent, tehát a betegnek és környezetének az idült, egy életen át tartó cukorbetegség szakértőjévé kell válnia.

A könyv szerzője több évtizedes tapasztalattal rendelkező gyermekgyógyász és diabetológus szakorvos. Minden részletre kiterjedő, valódi kézikönyvet alkotott, mely minden szülő és nevelő, valamint szakdolgozó kezében nagy segítség.
Célja, hogy a cukorbeteg gyermek gondozói megtanulják a kezelés lényegét, rendjét és hatékonyan fel tudják készíteni a gyermeket a betegség elfogadására, a szövődmények elhárítására, az egészségesekét megközelítő életvitelre.

Megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában, ahol minden diabetológiai témájú könyv jelentős kedvezménnyel kapható.

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadójának 1 százalékával támogassa alapítványunkat! Támogatásával nagymértékben hozzájárul a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk a legfrissebb információkért! Nézz körül nálunk!