Hírlevelek

2015.02.20. Civil Fórum V.

Jövő hétvégén, február 28-án szombaton tartja a Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Tudomány Kiadó szervezésében következő rendezvényét.

Számos érdekes előadás várja az érdeklődőket, többek között szó lesz egy magyar vizsgálatról, amelyhez keresik azokat a 2-es típusú cukorbetegeket, akiknek egészséges 10–18 év közötti gyermekeik vannak – segítségükkel a kutatók a cukorbetegség hajlamát felismerő eljárást kívánnak kidolgozni.

Vendégünk lesz Kovács Áron népszerű tévés és rádiós műsorvezető, énekes.

Részletes információk, program: a rendezvénynaptárunkban.

A rendezvényen kerülnek átadásra az IDF Joslin-érmei. Számos gyártó és forgalmazó kiállítja termékeit és kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít. A szünetekben infó-pultoknál közvetlenül tájékozódhatnak a résztvevők a különböző betegoktatási lehetőségekről, kiadványokról.

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, belépőket még korlátozott számban a diabetes@tudomany-kiado.hu címen lehet igényelni. Minden jelentkezést visszaigazolunk.

DiaEuro 2015

Várjuk a tehetséges játékosok jelentkezését, hogy a magyar csapat idén is sikeresen szerepelhessen a megmérettetésen. Felső korhatár nincs, az alsó korhatár 18 év, 1-es és 2-es típusú cukorbetegek egyaránt jelentkezhetnek.

Időpont és helyszín
2015. július 19–26., Cluj-Napoca (Kolozsvár), Románia

Szeretnél a magyar csapat tagja lenni? Töltsd ki most a jelentkezési lapot!
Jelentkezési határidő: 2015. február 28.
A csapatválogatóra terveink szerint 2015 márciusában kerül sor.

Jogszabályok és cukorbetegség

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek kezelési módjuktól függően kapnak támogatást a vércukormérés és az inzulinkezelés eszközeinek beszerzésében. A tablettás kezelés esetén is bizonyos modern kezelési módok alkalmazása szakorvosi javaslathoz kötött. A cukorbetegek jogosítványmegújítását is rendelet szabályozza. A súlyos fogyatékosságnak minősülő diabétesz kapcsán kérhető adókedvezmény igénybevételéről külön jogszabály rendelkezik.

Rövid összegfoglalónk remélhetőleg segít eligazodni a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb törvények, rendeletek útvesztőiben.

Strényer dr. februárban Legújabb jogi szabályozások a cukorbetegek szemszögéből címmel tart előadást az V. Civil Fórumon, csatlakozni: itt lehetséges.

Jogszabályok gyermekkorban

A Diabetes Junior januárban megjelent számában a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos jogszabályok legfontosabbjait foglalta össze Dr. Strényer Ferenc. Mindenképpen érdemes áttanulmányozni! Megtudhatod belőle, mik a jogai, lehetőségei és bizonyos esetekben mik a kötelességei egy inzulinnal kezelt gyermeknek: cikk.

A kiadvány még rendelhető: http://www.diabetes.hu/junior/megrendeles

Az inzulin 24 órája

Az inzulin hormont a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik, naponta 40–50 egységnyit. A napi össz-inzulintermelés 50 százaléka bázisinzulin, a másik fele pedig az étkezések idején termelődik. Az inzulin kulcsszerepet játszik a szervezet anyagcsere-folyamataiban. Segít a vérben lévő cukornak a sejtekbe bejutni, így a vércukorszint csökken, a sejtek pedig energiához jutnak. Az egészséges ember inzulintermelése: a nap 24 órájában folyamatosan termelődik bázisinzulin, majd az étkezést követően a hasnyálmirigy 1-2 percen belül érzékeli a vércukor emelkedését és többletinzulin-termeléssel reagál. A cukorbetegeknél ez a folyamat károsodik: cikk.

Joslin-díj

1965-ben, 7 éves koromban, a jászberényi gyermekkórházban derült ki, hogy cukorbeteg vagyok. Urbán Lászlóné Jászapátiban élő sorstársunk 2009-ben, lapunk születésnapi ünnepségén vehette át a diabétesszel töltött 25 évéért a Joslin Diabetes Center elismerő oklevelét: cikk.

Az idei díjátadóra az V. Civil Fórumon kerül sor. Ünnepeljünk együtt!

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadójának 1 százalékával támogassa alapítványunkat! Támogatásával nagymértékben hozzájárul a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!