Hírlevelek

2022.08.01. A cukorbetegség szűrése – Kit és hogyan?

A cukorbetegség szűrése – Kit és hogyan?

Amikor megjelennek a tünetek, az már csak a jéghegy csúcsa, a folyamat évekkel korábban elkezdődik. A 2-es típusú diabétesz alapja az inzulinrezisztencia: hiába van elegendő inzulin a vérben, a perifériás sejtek ezt nem érzékelik, emiatt olyan visszacsatolást adnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek, hogy kevés az inzulin a vérben. A béta-sejtek meg akarnak felelni az elvárásnak, fokozzák a termelést, túlpörögnek.

Mikor szükséges a szűrővizsgálat?

Megjelent a Diabetes 2022/3 száma, további címek a tartalomból:

Rendeld meg magazinunkat postacímedre!

DiabPONT Továbbképző

Augusztusban is érdekes és aktuális témák minden kedden a programban

Már nem kell órákig az orvosi rendelőben ülnöd, nehezen érthető könyveket és szórólapokat olvasgatnod vagy várni az ismerősre, aki el tudja magyarázni a kérdésedre a választ.

Kérdésed van? Tedd fel az előadást követően, az online beszélgetés során!

A DiabPONT online előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. Nem tagok részvételi szándékukat az iroda@ceosz.hu e-mail címen jelezhetik.

Szeretnéd, ha nyomtatásban megjelenne kedvenc recepted? Küldd el nekünk, és nyerj értékes nyereményeket!

A Diabetes betegtájékoztató lap talán legkedveltebb rovata a Receptsarok. A legnépszerűbb recepteket már több alkalommal külön kiadványban jelentettük meg. Idén is csatlakoztunk a CEOSZ felhívásához, s míg 12 recept a konyhai naptárra kerül, a legjobb, legötletesebb receptek bekerülnek a novemberi Diabétesz Világnapra készülő új gyűjteménybe.

Játékra hívunk mindenkit, diabéteszeseket és egészségeseket, laikusokat és szakembereket (dietetikusokat, szakápolókat, egészségügyi dolgozókat) egyaránt. Küldd el kedvenc ételeid leírását, amiket – dietetikusi kontroll után – közreadunk Receptsarok kiadványunkban!

Részletek és feltöltés a CEOSZ honlapján!

Felhívás – Diabetes Junior 2022.

A Diabetes újság gyermekeknek, fiataloknak és szüleiknek szóló Junior különszámát szeretnénk idén is összeállítani számotokra.

Mesélj magatokról szóban és képekben, mindenről írhattok nekünk! Mindenről, ami a diabéteszes fiatalok és családok mindennapjait kitölti, könnyíti vagy keseríti.
A legjobb írások nemcsak a Diabetes Junior magazin következő számában jelennek meg, hanem a Junior honlapon is.

Beküldési cím: diabetes@tudomany-kiado.hu

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!