Hírlevelek

2013.12.21. Az ünnepi menühöz – Halászlé pirított halcsíkokkal

10 adaghoz: 2 kg hal (75%-a ponty legyen) – 30 dkg vöröshagyma – 10 dkg kockára vágott paradicsom – 10 dkg kockára vágott paprika – 2 ek. őrölt pirospaprika – 5 ek. teljes őrlésű liszt – só, erős cseresznyepaprika ízlés szerint – olaj a halcsíkok kisütéséhez

A pontyot, ha egészben vesszük, megtisztítjuk, levágjuk a fejét, kiszedjük a kopoltyúját és a keserűfogát, aztán kifilézzük. A felét 6-7 dkg-os szeletekre vágjuk, a másik felét ujjnyi vastagságúra csíkozzuk, sózzuk. Az apróra vágott hagymát, a fejet, a halcsontot, egy fazékba tesszük kevés vízzel, sózzuk, majd kb. 30-40 percig folyamatos kis mennyiségű vízpótlással lassú tűzön pároljuk. Ha elkészült az alaplé, leszűrjük, hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, a felkockázott paradicsomot, paprikát és a halszeleteket, majd kb. 10 percig főzzük. Tetszés szerint erős paprikával ízesíthetjük. A klasszikus halászlé elengedhetetlen gyufatésztáját lisztbe (lehetőleg teljes kiőrlésű) forgatott és olajban kisütött halcsíkokkal helyettesítjük.

Egy adag tápanyagtartalma: Energia: 258 kcal, Fehérje: 17 g, Zsír: 18 g, Szénhidrát: 7 g

A menü többi fogása a Diabetes decemberi számában: http://www.diabetes.hu/kiadvanyok

További címek a tartalomból:

Az utóbbi cikk alapjául szolgáló előadás videóváltozata már megtekinthető: http://www.diabetes.hu/oktatas/eloadasok

Aki úgy gondolja, hogy mindent tud a témáról, az tesztelheti: http://www.diabetes.hu/oktatas/tesztek/teszt-20135

Diabetes Junior különszám

A IX. Országos Gyermekdiabétesz Nap tiszteletére jelenik meg Diabetes betegtájékoztató lapunk 4. különszáma, amit cukorbeteg gyermekeknek, fiataloknak és szüleiknek, családjuknak készítünk.

A tartalomból:

Sok szeretettel és a Diabetes Junior legfrissebb számával várunk minden érdeklődőt január 11-én Miskolcon, a IX. Országos Gyermekdiabétesz Napon!

A kiadvány postacímre is megrendelhető: http://www.diabetes.hu/junior/megrendeles

Joslin-díj

Kiadónknál sokan érdeklődnek a Joslin-díjjal kapcsolatban. Öt éve, a 20-dik születésnapja előtt vállalta fel a Diabetes, hogy a magyar cukorbetegek számára „hozzáférhetővé” teszi a Joslin-elismeréseket. Jövőre, amikor szeptember 13-án a 25-dik születésnapunkat ünnepeljük, ismét szeretnénk átnyújtani elismeréseket. Minden tudnivalót és kitöltendő nyomtatványt megtalálnak honlapunkon: http://www.diabetes.hu/alapitvany/a-joslin-dijrol