Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2023.12.13.

Lent és fent

Ilyen az életünk: hol lent vagyunk, hol fent. Ami állandó, az a bizonyosság: ha fent vagyunk, leszünk lejjebb, ha lent vagyunk, leszünk jobb helyzetben, feljebb. Krónikus betegként különösen érzékeljük ezt a libikókát.

Illusztráció

Ha az elnök unatkozik

Amikor a veszprémi világnapon a színpadon állva megkérdeztem Füzesi Brigittát, a CEOSZ elnökét, honnan jött a könyv ötlete, azt válaszolta, hogy tavaly, a világnapi zsúfolt időszak elmúltával unatkozni kezdett. Gondolkodott, mit is kezdjen magával és a diabéteszesek ügyével. Bár nehezen hihető, hogy a munkahelyi teendői, a családja mellett az országban élő cukorbetegekért sokat tevékenykedő elnök asszonynak bármikor is lenne ideje unatkozni, örülünk neki, hogy így érzett. Mert remek ötlet született meg benne.

Egy könyv, amelyben cukorbetegek és cukorbetegekkel foglalkozó egészségügyi szakemberek beszélnek önmagukról és a diabéteszről. Az ötletet tett követte, és a 2023-as világnapon már kézben tarthatták az ország különböző településein ünneplő diabéteszesek a Lent és fent című kiadványt.

Húsz vallomás

Mörk Eleonóra, a kiadvány szerkesztője 13 diabéteszessel és 7 egészségügyi szakemberrel beszélgetett. (Bár nem egyszerű a számolás, mert van átfedés is a két kategória között.) Őszinte beszámolókat, a szó igazi értelmében vett vallomásokat találunk a kemény borítójú, szép kivitelű könyvben, amelynek tipográfiája könnyűvé teszi az olvasást.

„Cukorbetegnek lenni hihetetlenül kemény önismereti munka minden nap, a nap huszonnégy órájában, és óriási felelősség. Szüntelenül figyelnem kell, hogy folyamatosan alkalmazkodhassak… Örökké ott a zsák a hátamon, a teher, amit a betegségem jelent. Megoldom én, csak időközönként be kell vallanom, hogy fárasztó. De abban a tudatban csinálom, amit kell, hogy ne romoljon az állapotom.”

Tóth Eszter Tímea vallomásából választottam ezt a részletet, amelyről úgy gondoltam, mindenkire igaz lehet. Vagy legalábbis tanulságos. Az ilyen őszinte vallomásoknak ez a fő érdemük: sorstársak egymás között „megbeszélik” az életüket, sikereiket és kudarcaikat, tapasztalataikat. Nincs hitelesebb számunkra, mint egy másik ember, aki ugyanabban a cipőben jár, mint mi.

Mindenkinek szól

Ráadásul már a puszta tudat – nem vagyok egyedül – segíthet a mindennapi terhek elviselésében. (Nem véletlen, hogy a Diabetes magazin lassan 35 éve alatt nagyon sok diabéteszest mutattunk be olvasóinknak. A Lent és fent című könyvben megszólaló tizenhárom cukorbeteg közül heten már lapunkban is szerepeltek.)

A reprezentatív és nagyon őszinte könyv remek karácsonyi ajándék lehet nem csak diabéteszeseknek, hanem azoknak is, akik a diabéteszesekkel élnek, családtagoknak, barátoknak. Nem a betegségről szól. Emberekről, akik a diabétesz terhétől nehezítve élik az életüket, érik el sikereiket, akár extrém körülmények között, akár a leghétköznapibb közegekben.

A kötet megvásárolható bármelyik könyvesboltban, vagy megrendelhető a Tudomány Kiadónál.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2023/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!