Dr. Kis János Tibor PhD.

A cukorbetegség nem jár egyedül: fókuszban a szívelégtelenség és a vesebetegség

A cukorbetegség egyre növekvő globális probléma, járványnak is szokták nevezni. A következő 15–20 évben várhatóan körülbelül másfélszeresére fog nőni a diabéteszesek száma a világon. Azokban az országokban fog nőni igazán, ahol a jólét mostanában köszönt be, Afrikában, a Távol-Keleten.

Illusztráció

Hány embert érint?

Magyarországon a Magyar Diabetes Társaságnak volt egy vizsgálata, amellyel megpróbálták pontosan felmérni a cukorbetegek számát a gyógyszer-kiváltások alapján. 2014-ben hazánkban 772 ezer ember váltott ki valamilyen vércukorcsökkentő készítményt. Különböző algoritmusok alapján próbálták meghatározni, hogy hány százalékuk 1-es, illetve 2-es típusú diabéteszes. Ez alapján mondhatjuk, hogy 2014-ben hazánkban az összes nyilvántartott diabéteszes 94 százaléka, 727 ezer fő volt 2-es típusú, 6 százalékuk, 45 ezer fő pedig 1-es típusú diabéteszes.

A cukorbetegség nem fáj, de sok súlyos szövődménnyel járhat, problémát okozhat például a láb keringésében – ez az egyik leggyakoribb szövődmény. De a cukorbetegség halálos betegség is lehet! A Nemzetközi Diabetes Szövetség felmérései szerint cukorbetegségben és szövődményei miatt többen halnak meg, mint az AIDS, a TBC és a malária szövődményeiben összesen. A cukorbetegség tehát önmagában több halálesetet okoz, mint ezen nagyon veszélyes és gyakori halálos járványos betegségek.

Szívszövődmények

A cukorbetegség halált okozó szövődményei közül kiemelkednek a szív betegségei. A szívizmot tápláló fő artériákat koronáriának hívjuk. A szívbetegség rizikóját elemző 2014-es vizsgálat szerint egy 55–60 éves magyar férfi a koronáriabetegségek szempontjából ugyanolyan rossz helyzetben van, mint egy 75–79 éves francia állampolgár. Magyarország tehát közel 20 évvel le van maradva ebből a szempontból a franciákhoz képest, gyakorlatilag csak a volt szovjet tagköztársaságok előznek meg minket.

Ha az időbeli lefolyást nézzük, ott sem jobb a helyzetünk. A 65 év alatti férfiak szíveredetű halálozásának 1950–2006 közötti mutatója is rossz, közvetlenül az ukránok után következik, szemben a finnekkel, akik a ’70-es években a legmagasabb halálozási számot mutatták, ma pedig Európa élvonalához tartoznak!

Megfelelő diétával, életmódváltással rengeteget lehetne javítani a szíveredetű halálozási rátán. A UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study: 50–54 éves fehér férfiak életkorra, nemre és népcsoportra korrigált adatai a diagnózis felállítása idején, illetve a betegség 10 éves átlagos fennállását követően) volt az első 2-es típusú cukorbetegeket vizsgáló tanulmány, amely kimutatta, hogy ha csökkentjük a betegek HbA1c-értékét, akkor nagyon sokat tudunk tenni a diabéteszhez köthető halálozás, az infarktus, az érszövődmények és a perifériás érbetegség miatti amputáció vagy halálozás csökkentéséért. Például, minden 1 százalékos HbA1c-csökkenés 43 százalékkal tudja csökkenteni a súlyos, perifériás keringési betegségeket.

Magas vérnyomás

A teljes magyar lakosság 35–40 százalékának magas a vérnyomása. Cukorbetegséggel különösen gyakran társul a hipertónia. Gyakorlatilag majdnem minden elhízott 2-es típusú diabéteszesnek magas a vérnyomása.

A 2-es típusú cukorbetegek nagyjából 2/3-ának van hipertóniája és a hipertóniások közel 1/3-ának van cukorbetegsége. E két probléma együtt a szíveredetű halálozás valószínűségét négyszeresére emeli.

A hipertónia a cukorbetegség, egyéb koronáriaeredetű betegségek, az elhízás mellett a szívelégtelenség leggyakoribb okai.

Jelenleg a szívelégtelenség – amikor a szív izomzata elgyengül és nem tudja a megfelelő nyomásviszonyokat kialakítani a szív felé vezető, illetve a szívből kivezető erek nyomásában, nem tudja a szervezetet a megfelelő mennyiségű vérrel, így oxigénnel ellátni – 63 millió embert érint a világon. A szívelégtelenség halálozási gyakorisága vetekszik a rákbetegségekkel, sőt akár rosszabb is lehet, mint bizonyos gyakori ráktípusoké. A szívelégtelenséggel diagnosztizáltak fele meghal a diagnózis felállítását követő 5 éven belül. A cukorbetegek 50–80 százaléka kardiovaszkuláris betegség következtében hal meg. A szívelégtelenség világméretű, járványszerű terjedése új terápiás lehetőségeket igényel. Úgy kezeljük betegeink cukorbetegségét, vérnyomását és lehetőség szerint olyan gyógyszerelést válasszunk, ami a szívelégtelenséget is kedvező irányba tudja befolyásolni, ideális esetben meg is tudja előzni.

Vesebetegségek

A kardiovaszkuláris szövődmények mellett a cukorbetegséghez nagyon gyakran társulnak különböző vesebetegségek. Az újonnan kialakult veseelégtelenség 44 százaléka cukorbetegekben figyelhető meg.

Ha közelről megnézünk egy vesét, kiderül, hogy benne érgomolyagok vannak, ezeket nevezzük glomerulusoknak. A bevezető ér és a kivezető ér közötti nyomáskülönbségnek köszönhetően képződik az elő vizelet. Az erek falán, a glomerulusok tokján keresztül szűrődő folyadékban víz és sok olyan kisebb méretű molekula található, amely a membránokon át tud menni. A szervezet innen visszaszív mindent, amire szüksége van. Az egészségesekben kiszűrődik a cukor, s amennyire szükségünk van, annyi visszaszívódik.

Cukorbetegeknél ez a folyamat túlságosan felgyorsul, hiszen magasabb a cukorszintjük, több cukor válik ki, több cukrot kell visszaszívni, s ha magas a cukor, az a vizeletben is megjelenik. Ez a felpörgetett rendszer megváltoztathatja a glumerulusok ereiben a nyomást, ami hosszú távon árthat a vesének. Meg kell szakítanunk ezt a kört!

Gyógyszerválasztás

Az életmódváltás után, a nemzetközi ajánlásokban az egyik legfontosabb szempont, hogy a betegnek milyen a rizikója a társult betegségekre. Ha a 2-es típusú cukorbetegnek nagy a rizikója a szív- és érrendszeri betegségekre, a szívelégtelenségre és a veseelégtelenségre, akkor ma már rendelkezésre állnak olyan új gyógyszermolekulák, amelyek ezen a téren előnyösebbek.

Ha más szempontokat is figyelembe kell venni a terápiaválasztásnál, mint az alacsony vércukorszint elkerülését vagy a testsúlycsökkentés fontosságát, akkor is jó helyen szerepelnek ezek a készítmények. A közelmúltban megjelent magyarországi ajánlásban is előkelő helyet foglalnak el ezek a szerek. Választásuknál a legfontosabb szempont a szív- és érrendszeri betegség rizikójának a csökkentése, a testsúly csökkentése, a vesevédelem, az alacsony vércukorszint elkerülésének fontossága, az egyes mellékhatások figyelembevétele.

Lehetőség szerint a beteggel közösen kell meghatározni az alkalmazott terápiát. A számtalan új és korszerű készítménynek köszönhetően ma már a cukorbetegség kezelése során nem csupán a vércukorcsökkentés a cél, a szív és a vese védelme legalább annyira fontos.

Az előadás, amely az online Civil Fórumon hangzott el, az AstraZeneca felkérésére készült.

A cikk olyan információkat is tartalmazhat, amelyek az előadó saját véleményét tükrözik. Az AstraZeneca Kft. az általa forgalmazott készítmények alkalmazását csak az érvényes hazai alkalmazási előírásoknak megfelelően javasolja.

szerzo

Dr. Kiss János Tibor

Belgyógyász és diabetológus főorvos a Betegápoló Irgalmas Rend Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) Belgyógyászati Osztályát vezeti 2009 óta. Betegeket a BIK-en kívül a Pilisvörösvári Szakrendelőben és a Professional Orvosi Kft.-ben fogad. Elsődleges érdeklődési területe az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának megértése, megelőzése.

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!