Feltöltés dátuma: 2023.06.21.

Petőfi nyomában

Gyermektábor Partium csodálatos világában

Illusztráció

Biztosan sokan emlékeznek még a tanulmányaikból arra, hogy Petőfi Sándor és hitvese, Szendrey Júlia 1847 szeptemberében a koltói Teleki-kastélyban töltötte a mézesheteket. A történelmi múlt emlékképei inspiráltak bennünket, hogy a Máramaros megyei Koltó községében találjunk otthont. Ezzel pedig elmondhatjuk, hogy a budai gyermekdiabétesz-csapat immár a hatodik európai országban szervezett nyári tábort.

Öt házat béreltünk, a szállás kifogástalan volt, a diabéteszes és gluténmentes menü elkészítése tökéletesre sikeredett. Jó döntés volt a falusi turizmust választani. A tábor lakói igazi sorstársi közösséget alkottak. Motiválták egymást, mindenki kicsit hozzátett a mindennapi diabéteszkezeléshez. A penes és a pumpás gyermekek a hipoglikémia és a hiperglikémia tapasztalatait elmondták egymásnak. A szenzor alkalmazása egyre jobban előtérbe került, és azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek biztonságban érzik magukat, felszabadultan játszanak, kirándulnak. Pozitívnak mondható, hogy csökkent az ujjbegyszúrások száma. A tábor ideje alatt tartottunk szenzoroktatást, és az újraélesztési elmélet elsajátítására, gyakorlati bemutatására is sor került.

Barangolásaink során meglátogattuk Nagykárolyban a Károlyi-kastélyt, Érmindszenten az Ady-emlékházat, Koltón a Teleki-kastélyt, valamint a Petőfi Múzeumot. A felsővisói erdei vasutazás még közelebb hozta a gyerekekhez a természetet. A Nagybányai Ásványtani Múzeum és a Zazar partján az „ásító templom” megtekintése egyaránt kuriózumnak számító izgalmas program volt. A Radnai-havasokba libegővel jutottunk fel, egészen 1500 méterig. Kézműveskedésben is részt vettünk, a Gutin-hágó völgyében pedig egy pisztrángtenyészetet tekintettünk meg. Desze ortodox temploma a világörökség része, így ennek felkeresése sem maradhatott el. Az utazás fáradalmait a zsibói Wesselényi-kastély parkjában pihentük ki. Hazafelé útba ejtettük a túristvándi – működő – vízimalmot, a közeli Szatmárcsekén pedig fejet hajtottunk Kölcsey sírja előtt, és megcsodáltuk az Európában egyedülálló temető fekete, „hajó” alakú síremlékeit.

Magyar nagyjaink, Ady Endre, Petőfi Sándor szobrait megkoszorúztuk. Jótékonysági céllal kerestük fel a koltói Petőfi Sándor Általános Iskolát, ahol az iskola tanulóinak cipődoboznyi iskolakezdési ajándékot adtunk át. A diabéteszes gyermekek családjai és a János Kórház dolgozói hét darab kerékpárt is felajánlottak.

A gyermekek a táborból megannyi élménnyel, új barátsággal, kellemes emlékkel feltöltődve térhettek haza. Célunk volt, hogy a gyermekek szinte észrevétlenül legyenek egy edukációs folyamat részesei.

Pész Ágnes főnővér

Megjelent a diabetes junior2023/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!