Feltöltés dátuma: 2021.12.01.

Telkibányai kalandok édesen

A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is megrendezésre került a diabéteszedukációs tábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának gyermekdiabetes-gondozója szervezésében. A tábor a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány Erzsébet-tábor pályázata jóvoltából, a Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány közreműködésével jött létre, Telkibányán.

Illusztráció

12 felnőtt önkéntes vett részt az 1-es típusú diabétesszel (többen cöliákiával is) élő, több mint 40, 6–17 éves gyermek táboroztatásában. A felügyeletet biztosító személyzet – a korábbi években már jól összeszokott csapat –, „kis család” volt, orvosokkal, dietetikussal, éjszakás nővérekkel, edukátorokkal. Az önkéntesek közül többen gyermekkoruk óta diabéteszesek.

A táborban a napi hatszori étkezés során folyamatosan rögzítettük a gyermekek vércukorértékeit. A dietetikus által meghatározott ­szénhidrát-mennyiséghez, a napi testmozgáshoz és programokhoz igazítva változtattunk az aktuális inzulinmennyiségeken. Az éjszakás nővérek az éjjeli vércukormérésekkel biztosították a rosszullétek elkerülését. A menü a diabetikus étrend mellett szükség esetén gluténmentes diétával is ­kiegészült.

A táborban folyamatos volt a gyermekek kiscsoportos edukációja, interaktív módon tanultak a diabétesszel kapcsolatos általános dolgokról, a sokak által használt glükózszenzorról, inzulinpumpáról, a rövid és hosszú távú szövődményekről, a diéta, a testmozgás fontosságáról. Emellett megtanulták, hogyan lássanak el kisebb sérüléseket, elsajátíthatták a sebkötözés fortélyait.

Az oktatás mellett időt fordítottunk személyes beszélgetésekre is: milyen érzés együtt élni a diabétesszel, milyen nehézségeket okoz, és ezeket hogyan lehet áthidalni a mindennapokban.

A napsütéses, kellemes időjárásnak köszönhetően, a gyerekek örömére mindennap lehetőségünk nyílt fürdőzésre a panzió medencéjében. Délutánonként kézműves foglalkozás során karkötőt, kulcstartót készítettünk, naplementét festettünk. Akik pedig testmozgásra vágytak, a szállás kondiparkjában vezethették le fölös energiáikat. A táborhelyhez tartozó sportpálya labdajátékok és a népszerű partizán kidobó színhelyéül szolgált. Lehetőség nyílt még pónilovaglásra, illetve a panzióhoz tartozó kalandparkban is megmutathatták ügyességüket, bátorságukat a fiatalok.

Ellátogattunk a Telkibányán található Érc- és Ásványbányászati Múzeumba, ahol a vidék bányászatáról szereztünk információt. Egy vizsolyi kirándulás keretén belül hallhattuk a Vizsolyi Biblia – az első teljes, magyar nyelvű biblia – történetéről, meg is néztük a református templomban. A Nyomtatástörténeti Múzeumban minden gyermek egy XVI. századi, korhű nyomdagép segítségével kinyomtathatta a Biblia első oldalát.

Illusztráció

A tábor során célul tűztük ki, hogy csatlakozzunk a Jerusalema tánckihíváshoz, így esténként az ismert tánclépéseket tanultuk, gyakoroltuk, emellett a hagyománynak számító zumbaestre is sor került, amelyet mindannyian nagyon élveztünk. Az utolsó estét kellemes tábortűzzel, közös énekléssel, tánccal zártuk.

A korábbi évekhez képest újításként vezettük be a fabatkagyűjtést. Fabatkával díjaztuk a gyermekek oktatáson nyújtott aktivitását, a csapatversenyek során mutatott ügyességüket, illetve a diabétesszel kapcsolatos ismereteiket.

Mivel egy hosszú és nehéz éven vagyunk túl, mindenki számára nagy örömöt jelentett, hogy találkozhattunk egymással. A gyermekek körülbelül kétharmada rendszeres táborozónk, ennek köszönhetően sok barátság köttetett.

Csodálatos élmény volt idén is együtt tölteni ezt a hetet a gyerekekkel.

Dr. Vargha Edit

Megjelent a diabetes junior2021/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!