Feltöltés dátuma: 2021.12.01.

Egri családi élménytábor

A Cukorbetegek Egri Egyesülete idén 7. alkalommal rendezett nyári diabétesz-gyerektábort, 72 fővel. A cukorbeteg fiatalokon és szakembereken kívül lehetőség volt a szülők és a testvérek részvételére is, akik az ország minden részéből érkeztek. Korábban ezek a családok nem ismerték egymást. A tábor egyik haszna, hogy most már a gyerekek és a szülők összejárnak, baráti kapcsolatba kerültek egymással, lelki támaszt és hasznos információkat nyújtanak egymásnak.

Illusztráció

Táborunkat az egri Unicornis Hotel fogadta be. A cukorbetegek diétájához, a glutén- és laktózérzékeny gyerekek étkezéséhez biztosítani tudták a legoptimálisabb feltételeket. Dietetikusunk és két diabetológusunk minden étkezésnél segítette és felügyelte a megfelelő szénhidrát-mennyiségű ételek kiválasztását a svédasztalról. Minden reggelinél és ebédnél a gyerekek gyümölcsöt, diabetikus kekszet, ásványvizet és kisdobozos, 100 százalékos gyümölcslevet kaptak pluszba útravalónak.

Sok élményteli programon vettünk részt. Egerszalókra túráztunk, az Európában egyedülálló Sódomb tanösvényhez. Edukációs foglalkozásokat tartottunk szakemberek vezetésével, a gyerekek végig élvezték a játékos tanulást. Akinek volt kedve, utána kézműves foglalkozásba is bekapcsolódhatott.

Elutaztunk Visegrádra. Felgyalogoltunk a Salamon-toronyba, megcsodáltuk a Dunakanyar szép panorámáját. Ebédünket a Mátyás király egykori palotáját idéző Renaissance Étteremben fogyasztottuk el királyi környezeteben. Meg is koronázták az egész csapatot, amitől rettentő előkelően kezdett el viselkedni mindenki. Utána következett a beöltözés. Volt, aki királyi köntösbe, volt, aki apródnak, lovagnak, szerzetesnek vagy éppen udvari bolondnak öltözött. Volt sok nevetés, vidámság! Vércukormérés, kézmosás után következett a királyi lakoma. Ki-ki az ízlése szerint választhatott a kemencében sült finom ételekből. Ebéd után a Fellegvárban jártunk, majd a szépen felújított királyi palotában, amely szépségével mindenkit elbűvölt.

Budapesti kirándulásunkon városnézés után a Royal Campus Étteremben fogyasztottuk el a tábor számára megrendelt svédasztalos ebédünket, ahol finom ételek mellett háromféle cukormentes tortával és süteménnyel lepték meg a gyerekeket. Következő programunk a Fővárosi Állat- és Növénykert megtekintése volt.

Illusztráció

Természetesen Eger sem maradt ki a programok közül, mindig tudunk újat mutatni! A kisvonatos városnézés után az egri várban jártunk, majd a várral szemben nemrég kialakított Gárdonyi-kertbe mentünk, ahol gyógytornász segítségével fantasztikusan nagyszerű ügyességi játékokon és sportvetélkedőn vettünk részt. Unszolás nélkül szálltak be még a legvagányabb nagyfiúk is a versenybe, amiért a végén mindenki jutalomban részesült.

A tábort kerekasztal-beszélgetés, a tábor értékelése, következő programjaink tervezése, bowling-, biliárd- és csocsóverseny zárta az Eger-Park Hotelben.

Illusztráció

Minden nap legalább 12 000 lépést tettünk meg, ami kedvező hatással volt a vércukrunkra. A takarodó 22 órakor volt, amivel sosem volt probléma, a sok séta és program után a gyerekek aludtak, mint a bunda. Az állandó egészségügyi felügyeletet biztosítottuk, de szerencsére nem volt szükség rá, és a beszerzett glukagon vércukoremelő injekciókra sem. Minden napot és éjszakát sikerült problémamentesen, vidáman, boldogan megélnünk.

Jakabné Jakab Katalin elnök, Cukorbetegek Egri Egyesülete

Mi a gyerkőcömmel – Kriszti 8 éves, 4 éve 1-es típusú diabos – Tiszacsegéről érkeztünk. Most először találkoztunk az egri tábor csapatával, mégis rögtön családias légkörbe csöppentünk. Jó érzés volt, hogy nem kell kellemetlenül érezni magunkat sehol, ha cukormérés vagy inzulinbeadás van, mert nem nézett senki „furán” ránk. Természetes volt, hogy cukrot mér valaki vagy inzulint ad, esetleg megcsippan a telefon magas vagy alacsony cukorértéknél. A szülők egymásra néztek, és tudták, mi miért történik. A gyerekeknél étkezések előtt előkerültek a cukormérők és az inzulinok, nem kellett rejtegetni és dugdosni. A szülők is tudtak sorstársakkal beszélgetni, mindenki tudta, milyen az, amikor a nap 24 órájában kell figyelni a gyerkőcre. Voltak a táborban pár hónapja diagnosztizált és évek óta 1-es típusú diabos gyerekek és évtizedek óta 1-es típusú cukorbeteg felnőttek is, akiktől sok tapasztalatot és ötletet szereztünk.

Volt szakorvosi és szakápolói oktatás a gyerekeknek és kerekasztal-beszélgetés az 1-es típusú veterán felnőtt cukorbetegekkel. Sajnos sok esetben a diabos gyerekek rossz lelkiállapotba kerülnek, kedvtelenek és szomorúak a betegségük miatt, de itt nagyon fel tudtak oldódni, és mi, szülők is reménytelibbnek látjuk a jövőt.

Vásári-Szappanos Krisztina, szülő

Megjelent a diabetes junior2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!