Feltöltés dátuma: 2021.12.06.

Gál Sándor

Fejlődési lehetőségként fogtam fel

Illusztráció

2012 nyarán elkaptam egy megfázós, hasmenéses betegséget. Anyával elmentünk a háziorvoshoz, aki azt mondta, igyak kólát. Estére nagyon rosszul lettem, gyenge voltam, alig kaptam levegőt, hiszen akkor már diabéteszes voltam, csak még nem tudtunk róla. Mentő vitt be a kórházba.

Nem szobanövényként szeretnék felnőni

Ekkor én már sportoltam, ezért úgy döntöttünk anyáékkal, hogy a diabétesztől nem áll meg az élet. Nem szobanövényként szeretnék felnőni, folytattam a vízilabdát. A legnagyobb félelmünk az volt, hogyan fogadják a csapattársak és az osztálytársak az állapotomat. Szerencsém volt, mindenki segítőkészen, rendesen viszonyult hozzám.

A diabéteszt kezdetektől fejlődési lehetőségként fogtam fel. Kicsiként elég duci voltam, de alig pár év alatt formába kerültem. Elkezdtem egészségesen táplálkozni, és ez előre vitte az életemet.

Felnőttbajnokságban

Kis csapatban kezdtem el vízilabdázni, nálam több évvel idősebbek között. Felfigyeltek rám az edzők, és 2014-ben az első válogatott összetartásra meghívtak, ahol jól teljesítettem. A Ferencváros edzője pedig meghívott egy próbajátékra, s lassan 7 éve itt játszom. Már a válogatottnak is tagja vagyok.

Legnagyobb eredményem a 2019-es serdülő arany és a 2021 májusában megnyert ifi aranyérem. Idén be tudtam mutatkozni a felnőttbajnokságban, ami hatalmas megtiszteltetés volt számomra, és nagy fejlődési lehetőség. Hat meccset játszottam, két gólt tudtam szerezni, s voltak meccsek, ahol érdemben hozzá tudtam tenni az eredményhez.

Amerikában

A fradis időszakban két alkalommal, 2018-ban és 2019-ben másfél hónapra kimentem játszani egy amerikai csapathoz, egy ottani csapattársaméknál laktam. Ebben a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy az időeltolódás miatt át kellett állítani az inzulin beadásának időpontját.

Az első évben még olyan inzulint használtam, ami mellett hatóránként ennem kellett. Amerikában volt olyan nap, hogy 3-4 meccset játszottunk, tehát szinte lehetetlen volt megoldani az étkezést.

2019-től már új inzulinkezelést alkalmazunk: a 24 órás bázis mellett háromóránként ehetek, de nem kötelező ennem. Ez sokkal rugalmasabb, könnyebb volt megoldanom.

Azt tervezem, hogy ösztöndíjjal Amerikába megyek egyetemre, vízilabdázni. Most érettségiztem, ősszel mehetnék, de az utánpótláscsapatban van még egy évem, azt itthon szeretném lejátszani. Ha a felnőttbajnokságban itthon kapok egy jó ajánlatot, akkor örömmel folytatom itthon a vízilabdázást.

Engem kérdeznek a barátaim

Kisgyerekfejjel nehéz volt, hogy az osztálytársaim, csapattársaim eszik a fánkokat, csokikat, de nekem nem szabad. Ma pedig engem kérdeznek a barátaim, hogyan kellene egészségesebben táplálkozni. A másik nehézség az volt, hogy egyre hosszabbak lettek az edzések, kiegészültek konditermi erősítéssel, át kellett állítanom, hogy mennyi szénhidrátot eszem edzések előtt és mennyi inzulint adok hozzá. Elég sokat bajlódtunk ezzel, de az utóbbi fél évben már sikerült megoldanunk ezt a problémát is, szenzor segítségével. Sajnos szenzort legfeljebb edzéseken használhatok, meccseken nem, mert letéphetik, megsérthetik.

Ha meccs közben behipózok, szólok az edzőmnek, és ő lehoz. A táskámban, a köntösöm zsebében mindig van szőlőcukor, csoki, azt megeszem, s amikor pár perc múlva jól vagyok, visszamegyek játszani.

Diabéteszesen is lehet csinálni

Aki sportolni szeretne, nehogy feladja. Diabéteszesen is lehet csinálni! Én úgy tapasztalom, semmi különbség nincs köztem és egy egészséges sportoló között, csak nekem jobban oda kell figyelnem magamra.

Hallottam arról, hogy egy vízilabdás kisfiút elutasított az edzője, amikor cukorbeteg lett. Nem tudom, én mit csináltam volna ilyen esetben. A sport az életem része, mindenképpen folytattam volna.

Megjelent a diabetes junior2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!