Tudnivalók és történetek

A cukorbetegségről

Illusztráció
Nem látszott, hogy beteg lenne

Diabéteszesek zánkán

Nem látszott, hogy beteg lenne

Szerző: Herth Viktória

Az augusztus eleji, zánkai családi hétvégének nem kegyelmezett az időjárás. Pénteken zuhogott az eső. Szombaton délelőtt remek strandidő volt, de ebéd után úgy besötétedett az ég, mintha összehúztak volna egy vastag függönyt, igazi nyári zápor söpört végig a táboron. Tető alá szorultam, ott tébláboltam, amikor megakadt a szemem két bátor fiatalemberen. Amikor kicsit enyhült a vízözön, nekiiramodtak a lépcsősornak, hogy a párszáz méterre lévő szálláshelyükre fussanak. Szüleik nem voltak ennyire bátrak, velem együtt várták az eső csendesedését. (Happy end lett a vége, a felhő elment, a nap felragyogott, s innentől hamisítatlan nyári hétvégében volt részük a táborozóknak.) Szóba elegyedtünk.

 Tovább

Segítség a diabéteszes gyermekeknek

Jelentős támogatásokat kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik a kormány új intézkedéscsomagjával. A jogszabály lapzártánk után jelent meg, de a lényeges információkról már korábban tájékoztatást adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

 Tovább

Székesfehérvár

Legyenek önállóak!

Egyesületünk szervezésében 1990 óta (!) minden évben 10 napot nyaralunk Balatonszabadiban, a Székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktatókórház Üdülőjében. Idén az Erzsébet Alapítvány támogatásával táborunkba 8–17 éves korú cukorbeteg gyermekek jöttek, két turnusban. Az első öt napban a nagyobbakkal (10–17 évesek) indult a tábor, akiket a kisebbek (8–14 évesek) váltottak.

 Tovább

Vízilabda: diabéteszes bajnokok

Izgalmas sporteseményre kaptunk meghívást nyár elején: a vízilabda-serdülőbajnokság kétmeccses döntőjét a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI SE) és a Ferencváros vívta egymással. Miért érdekes ez egy betegtájékoztató lapnak? Mert mindkét csapatban játszik diabéteszes, az FTC-ben Gyapjas Brendon (kapus) és Gál Sándor, Sasa; a KSI-ben pedig Keszthelyi Atilla. Így a kétmeccses döntő első percét megelőzően tudni lehetett, hogy mindenképpen lesz diabéteszes a bajnok pólósok között.

 Tovább

Szegediek Zánkán

Barátság, tanulás, játék – és fürdőzés

Az idei évben a Szegeden és környékén élő cukorbeteg gyermekeknek is lehetőségük volt részt venni az Erzsébet-táborban. Közel 80 gyermek utazhatott Zánkára. Célunk az volt, hogy a cukorbetegséggel élő gyermekek is gondtalan, maradandó nyári élményben részesüljenek.

 Tovább
A vércukor-önellenőrzés új dimenziója

Megbízható és pontos

A vércukor-önellenőrzés új dimenziója

Szerző: Dr. Niederland Tamás

A vércukormérés általános megfontolásainak rövid áttekintésére a magyar diabéteszes betegek számára is elérhetővé vált Accu-Check Instant vércukormérő kínált apropót. A vércukormérő tulajdonságain keresztül röviden érintjük a vércukormérés szakmai követelményeit (vércukorcélértékek, vércukormérések száma, vércukormérő eszközök pontossága), illetve a felhasználói oldal felől támasztott igényeket.

 Tovább
Családi tábor Beregdarócon

Családi tábor Beregdarócon

Szeptember végén megszerveztük első családi táborunkat, a beregdaróci Hét Csillag Üdülő- és Konferenciaközpontban, amely szép szálló, nagy kerttel a gyerekeknek és a szülői előadásoknak tökéletesen megfelelő konferenciateremmel.

 Tovább
Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Mit kell tudni a laboratóriumi beavatkozásokról? Hogyan készüljünk fel a laborvizsgálatokra cukorbetegen? Feltétlenül éhgyomorra kell mennünk? Ha igen, akkor hogyan tudjuk ezt megoldani? Be kell adnunk ilyenkor is az inzulint a szokott időben akkor is, ha nem ehetünk a vérvétel előtt? Igényel-e a laboratóriumi vizsgálat egyéb előkészítést és odafigyelést cukorbetegen, mint általában?

 Tovább

Székesfehérvár, napközis tábor

Tudomány és kalandozás

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház gyermekdiabétesz-gondozója által követett 1-es típusú diabéteszes gyermekek körében hirdettük meg a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület szervezésében július végén a diabéteszes gyermekek napközis táboroztatását, 10 résztvevővel, diabetológiai szakasszisztens, pszichológus és diabetológus orvos felügyeletével. A tábor bázisa a Szent István Hitoktatási Központ volt, innen indultunk a különböző programokra.

 Tovább
Sportolni kell!

Nem mindegy, hogyan, mikor, mit és mennyit…

Sportolni kell!

Szerző: Dr. Körner Anna

Az 1-es típusú diabétesz kezelésének három alappillére az inzulin, a diéta és a testmozgás. Széles körben elterjedt nézet, hogy a rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta segít a jó anyagcserekontroll elérésében és fenntartásában, az egészség megőrzésben, és javítja az életminőséget.

 Tovább
Őszi kikapcsolódás

Székesfehérvár

Őszi kikapcsolódás

Az idei évben lehetőségünk nyílt arra, hogy a gondozott és egyesületünk diabéteszes gyermekei számára az Erzsébet-program keretében őszi tábort is szervezzünk.

 Tovább
A védőoltások szerepe

A cukorbetegek életminősége

A védőoltások szerepe

Az orvostudomány folyamatos fejlődésének köszönhetően napjainkban a védőoltásokat tekintjük a fertőző betegségekkel szembeni védekezés leghatékonyabb módszerének.

 Tovább

Győr

Számíthatunk egymásra

Minden évben a cukorbetegtábort várom a legjobban, idén sem okozott csalódást. A Komárom melletti kemping meglehetősen gyerekbarát volt a csúszdával és medencével, emellett szép volt és tágas. A kempingen kívül is voltak programok, például gokart és városnézés kisvasúttal.

 Tovább
KiDS – a több tudásért, elfogadásért

KiDS – a több tudásért, elfogadásért

Magyarországon jelenleg több mint 750 ezer embert érint a cukorbetegség, az 1-es típus körülbelül 50 ezer főt, közülük mintegy 3600 a gyermek. Szomorú adat, hogy egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz is, amely helyes életmóddal elkerülhető lenne. A megelőzés és a kezelés szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az ideális testsúly elérése, megtartása.
Hazánkban sok óvodába és iskolába jár diabétesszel együtt élő gyerek, ezért össztársadalmi felelősségünk az egészségértés, a megelőzés és a szolidaritás iskolai fejlesztésének biztosítása.

 Tovább
5 éves a Szurikáta Alapítvány

5 éves a Szurikáta Alapítvány

Talán nincs olyan diabéteszes gyermek, aki nem ismeri Szuri Petit és Szuri Katát, a két szurikáta plüsst, akik a kis diabéteszeseket szimbolizálják, és akik a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezet kabalaállatkái. Ott vannak a Szurikáta Foglalkozásokon, hogy bátorságot adjanak a kis diabéteszeseknek, és csendben viselik a szurikat a pedagógusoktatás során. Ott vannak az Alapítvány szervezte konferenciákon, valamint különböző diabrendezvényeken, egészségnapokon, hogy információt adjanak az érdeklődőknek. Végül ott vannak az óvodákban, iskolákban, orvosi rendelőkben kihelyezett plakátokon is, hogy felhívják a figyelmet az 1-es típusú diabétesz kialakulásának tüneteire. A következőkben bemutatjuk a Szurikáta Alapítvány szerteágazó tevékenységét és eredményeit.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!