Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Szuri Kata és Szuri Peti kalandos féléve

Szurikáta Foglalkozás – mosolyt ad a szurik mellé!

Orvostanhallgatóként kezdtem foglalkozásokat tartani a Szurikáta Alapítványnál, ma már háziorvos-rezidensként folytatom a koordinátori munkát. Nem szerettem volna elszakadni az alapítványtól, hittem benne, hogy amit teszünk, azzal rengeteg gyereknek segítünk.

Illusztráció

Néhány hete dolgoztam, amikor jött a megerősítés. Az egyik páciensünk a testvéréről mesélt, akiről kiderült, 1-es típusú diabétesze van. Rákérdeztem, milyen tünetek jelentkeztek nála. Felsorolta a klasszikus tüneteket, majd hozzátette: az egyik orvosi rendelőben látott egy plakátot, ami alapján felmerült benne, hogy diabétesz állhat a háttérben. A mi plakátunk volt! Ennek a fiúnak mi segítettünk, hogy elkerülje az életveszélyes állapotot!

Önkéntesek

A diabétesz megváltoztatja a gyermek életmódját óvodájában, iskolájában is. Ugyanúgy használnia kell vércukormérőjét, be kell adni inzulinját, előfordulhat, hogy máskor és mást eszik, mint a társai. Hogyan lehet a gyermekek szintjén átadni információkat, elmagyarázni, miért történik mindez? Hogyan érhetjük el a minél gördülékenyebb visszailleszkedést a diagnózis után? Ebben segít az alapítvány programja, a Szurikáta Foglalkozás, ahol a foglalkozásvezetők meglátogatják a diabéteszes gyermek csoportját, osztályát, és interaktív előadásukkal megválaszolnak minden felmerülő kérdést.

A Szurikáta Foglalkozások 2015-ben indultak orvostanhallgatók vezetésével. Annak érdekében, hogy minden felkérésünknek eleget tegyünk, minden évben újabb önkénteseket keresünk. Idén nagy örömünkre dietetikus hallgatók is bekapcsolódtak a munkába. A toborzás nyár végén kezdődött, eredményeképp három orvostanhallgatóval, Boglárkával, Annamarival, Adával és öt dietetikus hallgatóval, Dalmával, Nikolett-tel, Renátával, Bettinával és Barbarával bővült a csapat, akik rendkívüli lelkesedéssel vállalják a különböző feladatokat. A tapasztalt foglalkozásvezetők, Tina, Fruzsi, Anna, Nóri, Eszter és én külön figyelmet szántunk betanításukra.

Reni így fogalmazott: „Régóta érlelődött már bennem a gondolat, hogy szeretnék önkéntes munkát vállalni egy alapítvány tagjaként. Amikor az egyik egyetemi online csoportban megpillantottam a Szurikáta Alapítvány hirdetését, miszerint dietetikus hallgatókat toboroznak, úgy éreztem, jelentkeznem kell. Bár csak néhány hónapja vagyok az alapítvány tagja, máris rengeteget tanulhattam és fejlődhettem a diabéteszes gyermekek által hallgatóként is, emberileg is. Hálás vagyok, hogy részese lehetek a csodának, amit a Szurikáták képviselnek!”

Felkeltette érdeklődésedet a foglalkozásunk?
Szeretnéd, hogy hozzád is ellátogassunk?
Keress minket a szurikatafoglalkozas@gmail.com címen!

Rendezvényről rendezvényre

Az őszi félévünk rendezvényekkel indult. Szeptemberben az újbudai EgészségPart Családi napon és a 34. SPAR Budapest Maratonon felállított Szurikáta standokhoz jelentkezhettek önkénteseink, ahol a gyermekekkel való játék mellett az érdeklődőket felvilágosították a diabétesz tüneteiről.

Októberben megrendezésre került a Szurikáta Családi Nap, ahol mini Szurikáta Foglalkozásunk nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Ezután kezdtük el teljesíteni óvodai és iskolai felkéréseinket. Az őszi félévben hat iskolába és egy óvodába hívtak meg minket, ahol összesen tizenkét különleges tanórát tartottunk. Foglalkozásvezetőink nem riadtak vissza a vidéki felkérésektől sem. A budapesti intézmények mellett jártak Balassagyarmaton, Győrben és Tatán. Érkezett felkérésünk egy kamasz fiútól, aki diabetológus szeretne lenni, ezért részletekbe menően magyarázta társainak a különböző típusú inzulinokat. Ő a Szurikáta Családi Napon nyerte a foglalkozást, a lehető legjobb helyre került nyereményünk! Meghívtak olyan iskolába is, ahol az érintett gyermeket nem először látogattuk meg foglalkozásvezetőinkkel, így ő már rutinosan mutatta eszközeit osztálytársainak.

Tartottunk egy igazán különleges foglalkozást is. A Semmelweis Egyetem 250. jubileumi éve alkalmából megszervezett Semmelweis Egészség Napokra hívtak meg minket az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikára. Gyermekeknek szánt programunkat ezúttal felnőtteknek adhattuk elő. Az interaktív demonstrációnkat rengeteg kérdés követte a hallgatóságtól.

Tetris-kihívás

Illusztráció

A sok munka mellett szórakozásra is jutott időnk: teljesítettük a Tetris-kihívást. Izgatottan, vidáman rendezgettük felszerelésünket. Mindenki magához vette kedvenc szurikátáját, magunk körül pedig felsorakoztattuk a diabétesz kezeléséhez és az egészséges táplálkozás bemutatásához szükséges eszközöket. Reméljük, legalább akkora örömet vált ki a fotó megtekintése, mint amekkorát az elkészítése okozott nekünk.

A kezdéshez hasonlóan a félévünket rendezvényekkel zártuk. Részt vettünk az I. Hatékony Egészségfejlesztési Konferencián, ahol civil szervezetek körében mutathattuk be tevékenységünket. Végül pedig, kicsit már a karácsonyi időszakra is hangolódva, az önkéntesek körében megünnepeltük a Szurikáta Alapítvány ötödik születésnapját.

Téglásné dr. Varga Csengea Szurikáta Foglalkozás programvezetője

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!