Szerző: Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

Laboratóriumi vizsgálatok

Mit kell tudni a laboratóriumi beavatkozásokról? Hogyan készüljünk fel a laborvizsgálatokra cukorbetegen? Feltétlenül éhgyomorra kell mennünk? Ha igen, akkor hogyan tudjuk ezt megoldani? Be kell adnunk ilyenkor is az inzulint a szokott időben akkor is, ha nem ehetünk a vérvétel előtt? Igényel-e a laboratóriumi vizsgálat egyéb előkészítést és odafigyelést cukorbetegen, mint általában?

Illusztráció

Legelőször szeretnék egy tévhitet eloszlatni, ugyanis nem mindegyik laboratóriumi vizsgálatra szükséges éhgyomorra menni. A vérvétel során számos paramétert vizsgálhatunk, és csak akkor kell minimum 12 órának eltelnie az utolsó étkezést követően, ha vércukorszintet, koleszterint és vérzsírokat, hasnyálmirigyenzimeket (lipáz, amiláz), vas- és kalciumszintet vagy ionokat vizsgálunk.

Nem kell koplalni

Egyéb esetekben, mint például vérkép, HbA1c-szint, CRP-szint, veseműködés (karbamid, kreatinin) és májfunkció (bilirubin, SGOT, SGPT, GGT) vizsgálatánál, egyes hormonok és speciális ellenanyagok meghatározásánál nincs jelentősége a koplalásnak. Természetesen itt is érdemes tartózkodnunk a szélsőségektől, például az alkoholfogyasztástól. Kiemelten fontos ez egyes májvizsgálatok (SGOT, SGPT, GGT), a vércukor és a koleszterin vizsgálata esetében. Az alkohol lebontása ugyanis a májban történik, ezért a fenti vizsgálatok eredményeire befolyással lehet.

A vércukor vizsgálata mindenképpen éhgyomorra és a felébredés után mielőbb meg kell, hogy történjen. Gondoljunk bele, ha például a páciens 5 órakor kel fel, utána tempósan gyalogol, kocog, vagy sokáig utazik a laborba, és a vérvétel párórás aktivitás után történik, az eredmények nem a valós, reggeli éhgyomri állapotot ­tükrözhetik.

Gyógyszerek, testmozgás, víz mennyisége

Mindenképpen beszéljük meg a beutaló orvossal, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket bevehetjük-e a vérvétel előtt! Például ne vegyük be a pajzsmirigy-hormon meghatározása előtt a pajzsmirigy-gyógyszert és D-vitamin-szint mérésekor a D-vitamint. A vas- és kalciumszint mérése előtt pedig hagyjuk ki 2-3 napig a vas és a kalcium szedését.

Fontos továbbá, hogy a vérvétel előtti napon kerüljük a fizikai megerőltetést, mert befolyásolhatja a fehérvérsejt, karbamid, kreatinin, SGOT, SGPT, CK, összfehérje, albumin és egyes hormonok szintjét.

Érdemes meginni egy pohár vizet (nem cukrozva és nem szénsavasat) még előző este lefekvés előtt, és egy másikat a laboratóriumba indulás előtt. Egy kicsit felhígítja, ezért könnyebb lesz levenni a vért. Ezt a metódust azoknak érdemes alkalmazni, akiktől nehéz vért venni, és a lázas betegeknek, mert láz esetén az erős izzadás vizet von el a szervezettől, ezért vérünk némileg sűrűbbé válik. Természetesen ennél nagyobb mennyiségű víz fogyasztása nem megengedett, mert ebben az esetben túlhígulás történik, és vérünk minden egyes milliliterjében csökken az összetevők aránya. Ez befolyással lehet a vizsgálati eredményekre.

Egyes hormonvizsgálatok csak bizonyos napokon vagy csak bizonyos napszakban végezhetők, ezt is érdemes egyeztetni a kezelőorvossal (egyes női nemi hormonokat csak a ciklus 3. vagy 21. napján lehet vizsgálni).

Vérvétel diabétesz esetén

A fentiek alapján láthatjuk, hogy viszonylag kevés esetben van szükség éhgyomorra végezni a laboratóriumi beavatkozásokat, így speciális előkészítésre sincs mindig szükség. Jó esetben a diabetológiai szakrendelés saját vagy kórházi laboratóriumában, ismerős asszisztensek által, a megszokott környezetben történik a vérvétel a gondozás során, ahova értelemszerűen egyébként sem éhgyomorra kell mennünk. Amennyiben mégis éhgyomri vérvételre van szükség – ez általában évente egyszer, a nagylabor vizsgálat esetén javasolt –, mindenképpen egyeztessünk a kezelőorvossal, hiszen különböző kezelés esetén más és más módon lehet megoldani és biztosítani az éhomi vérvételt. Erre néhány példa:

Tablettás kezelés vagy napi 2 kétszer előkevert inzulin adása mellett érdemes viszonylag korai időpontot kérni a vizsgálatra. Vigyük magunkkal a gyógyszereinket, inzulinunkat, és a vérvétel után közvetlenül vegyük be, illetve adjuk be, majd a megfelelő várakozási idő után együk meg a – szintén előre elkészített és magunkkal vitt – reggelit.

24 órás bázisinzulinanalóg- vagy inzulinpumpa-kezelés mellett hasonlóan kell eljárni, de nem szükséges korai időpontot kérni, vérvétel után azonnal inzulint adni és étkezni, hiszen ilyen esetben az étkezési inzulinok beadási időpontja szabadabban változtatható.

Természetesen mindig szóljunk előre a laboratóriumban – amikor beszedik a beutalókat –, hogy inzulinnal kezelt cukorbetegek vagyunk.

Vizeletgyűjtés

Előfordulhat, hogy a 24 óra alatt ürítetett vizeletből meghatározott paraméterek (például mikroalbumin) vizsgálatára van szükség, amihez vizeletet kell gyűjteni.

A vizeletminta gyűjtésének menete: első nap a reggeli vizeletet még ne ürítse a tartályba, de ezt követően a vizeletét másnap reggelig egy nagyobb méretű edénybe (például ismert űrtartalmú befőttesüvegbe) kell gyűjtenie. A mintát tárolja hűtőszekrényben vagy hűvös helyen.

A laboratóriumba nem szükséges a teljes vizeletmennyiséget bevinnie. Óvatosan keverje össze a gyűjtőedény tartalmát (hogy a leülepedett vizelet összeelegyedjen), ebből egy kémcsőnyi mintát kell bevinni a laborba. Írja rá a gyűjtött vizelet teljes mennyiségét (ezért jó, ha előre ismert a gyűjtőedény térfogata, mert egyébként mérőpohárral le kell mérni), a nevét, a gyűjtés dátumát és időtartamát.

A cikk tartalma előadásként elhangzott a 2019. október 5-ei Szurikáta Családi Napon, valamint elektronikus formában megjelent a www.szurikatalapitvany.hu weboldalon.

szerzo

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Gyermekgyógyász és gyermekdiabetológus. 1994—2006 között a Budai Gyermekkórház Csecsemő- és Gyermekosztályán, valamint Diabetológia Szakrendelésén dolgozott. Jelenleg házi gyermekorvosként tevékenykedik. Kuratóriumi tagja a Juvenilis-Diab-Help Alapítványnak, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért orvos szakértője. Gyermekkora óta ő maga és Fruzsi lánya is 1-es típusú diabéteszesek.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!