Szerző: Dr. Körner Anna Feltöltés dátuma: 2020.01.25.

Köszöntő

Illusztráció

Kedves diabétesszel élő Gyerekek, Testvérek, Édesanyák, Édesapák, Nagymamák, Nagypapák, Keresztmamák, Keresztpapák, Rokonok, Barátok!

Ismét elröpült egy év, így eljött az ideje, hogy kezetekbe (kezükbe) adjuk a Diabetes Junior legújabb számát, amely immár hagyományosan a Tudomány Kiadó nagyvonalú támogatásával ér el a diabétesszel élő családokhoz. Ma már aligha akad olyan diabétesz által érintett család, amelyik ne tudná, hogy mit ünneplünk január 11-én: ezen a napon kapta meg az első inzulin­injekciót Torontóban a 14 éves Leonard Thompson, akire az inzulin hiányában ugyanaz a végzetes sors várt volna, mint annyi, az inzulin felfedezését meg nem érő társára. Erre a sorsdöntő eseményre emlékezve – dr. Szabó László, a Szombathelyi Markusovszky Kórház gyermekosztályának főorvosa kezdeményezésére – mi itt Magyarországon, évente más-más városban megrendezzük a Gyermekdiabétesz Napot. Különleges megtiszteltetés volt számunkra (az I. sz. Bókay Gyermekklinika munkatársai számára), hogy a Gyermekdiabétesz Napot 2019-ben mi rendezhettük meg a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért szervezettel karöltve. 2019-ben ezen fő esemény mellett számos, a gyermekdiabetológiához kapcsolódó rendezvény volt, amelyek megszervezésében a civil szervezetek oroszlánrészt vállaltak, amiért ezúton is köszönetet mondunk.

A tavalyi év minket érintő legkiemelkedőbb eseménye Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának november 14-én, a diabétesz világnapján tett bejelentése volt. A kormány új intézkedéscsomagjának köszönhetően jelentős támogatást kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik. A társadalombiztosítás befogadja, azaz normatív módon támogatja a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes eszközöknek (inzulinpumpa-tartozékok) jelentősen emelkedik a NEAK-támogatása, felülvizsgálják a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) feltételeit, 500 millió forintos pályázati kerettel fejleszteni fogják a gyermekdiabétesz-centrumokat és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek. Az államtitkár asszony azt is kiemelte, hogy ezek mellett hosszú távú feladatok is vannak, mint például az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek számára minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy biztonságosan részt vehessenek a köznevelésben és a közétkeztetésben, a pedagógusok pedig ehhez megfelelő képzést kapjanak.

2020-ban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztály Gyermekdiabetológiai Gondozója a Gyermekdiabétesz Nap házigazdája. Az előkészületekből látszott, hogy idén is dús és tartalmas programra számíthattunk.

Sikerekben gazdag, nagyon boldog új évet kívánok a gyermekdiabetológiával foglalkozó szakemberek nevében szeretettel,

szerzo

Dr. Körner Anna

A Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!