Feltöltés dátuma: 2020.01.26.

KiDS – a több tudásért, elfogadásért

Magyarországon jelenleg több mint 750 ezer embert érint a cukorbetegség, az 1-es típus körülbelül 50 ezer főt, közülük mintegy 3600 a gyermek. Szomorú adat, hogy egyre több fiatalt érint a 2-es típusú diabétesz is, amely helyes életmóddal elkerülhető lenne. A megelőzés és a kezelés szempontjából kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és az ideális testsúly elérése, megtartása.
Hazánkban sok óvodába és iskolába jár diabétesszel együtt élő gyerek, ezért össztársadalmi felelősségünk az egészségértés, a megelőzés és a szolidaritás iskolai fejlesztésének biztosítása.

Illusztráció.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 6–14 éves iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára hozta létre KiDS néven általános iskolai diabéteszoktatási programját. A kezdeményezés két fő célt szolgál.

Egyfelől segít abban, hogy az iskolások (és az őket körülvevő felnőttek) jobban megértsék a cukorbetegséget, így elfogadóbbak, megértőbbek legyenek az 1-es típusú diabétesszel élő társaikkal szemben. Ha az érintett gyermek integráció helyett diszkriminációval szembesül, az testi és lelki egészségét is veszélyeztetheti, az önbizalma csorbulhat és végül a kezelést is elhanyagolhatja.

A KiDS célja továbbá, hogy hozzájáruljon a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. A 2-es típusú diabétesz az esetek 70 százalékában megelőzhető, ha az egyén egészséges életmódot folytat. A programban ezért kiemelten hangsúlyos szerepet kapnak a fiatalok egészséges táplálkozásával, valamint a sporttal kapcsolatos ismeretek is.

Tematikus napok játékosan

Illusztráció.

A KiDS magyarországi létrejöttének főtámogatója a Sanofi-Aventis Zrt., a gyakorlati megvalósításában pedig az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vállal oroszlánrészt. A program lényege az ötletgazdák szándéka szerint az egészségértés erősítése az IDF által létrehozott oktatási anyagok segítségével. A magyarországi megvalósítók ennél messzebbre mentek, mivel az ismeretek átadását az egyszerű iskolai felvilágosítás mellett interaktív feladatok és játékok is segítik. A tematikus napok bevezető előadásból és ötállomásos játékból állnak, ennek során fedezik fel a 9–11 éves iskolások – játékos, interaktív, de szakszerű módon – a cukorbetegséget, és ismerik meg diabéteszes kortársaik mindennapjait, szokásait.

Az állomások között van ugróiskola, puzzle-kirakás, élelmiszerismereti feladat, eszközbemutató, és közösen meg kell rajzolniuk egy molinót. Dietetikusi segítséggel kiszámolhatják, hogy az élelmiszerek csomagolásán olvasható feliratok szerint pontosan mennyi cukrot visznek be a szervezetükbe egy üveg kólával vagy egy szelet csokival. Visszatérően népszerű elem a diabétesszel élők által használt eszközök megismerése, kézbevétele.

Hazai tapasztalatok

Illusztráció.

A program hazai bevezetése 2018-ban kísérleti szakasszal, öt iskolában indult 500 gyerek, több mint 100 szülő és közel 200 pedagógus részvételével.

2019-ben a program folytatódott, és további öt általános iskolába jutott el a KiDS: Maglódra, Veresegyházra, Vecsésre, valamint a főváros IV. és V. kerületébe. Ezeken a tematikus napokon és a felnőttek részére tartott képzéseken idén közel 600 gyerek, 100 szülő és több mint 300 pedagógus vett részt.

A tapasztalatok szerint a gyerekek aktívak és érdeklődően állnak a cukorbetegség témájához. A KiDS erőssége, hogy testközelből mutat be egy ügyet a kicsiknek, ez pedig hozzájárul a tudásanyag rögzüléséhez. Ismét bebizonyosodott, hogy a diákok figyelmét könnyebb interaktív oktatási segédanyagokkal megteremteni és fenntartani.

Illusztráció.

A szülők és pedagógusok rendhagyó szülői és tantestületi üléseken, képzéseken vettek részt, valamint bekapcsolódtak az egyes helyszíneken rendezett vércukormérésekbe is. Az eddigi visszajelzések és észrevételek alapján a felnőttek is hasznosnak, hiánypótlónak tartják a programot.

Az előadások anyagát a Nemzetközi Diabétesz Szövetség állította össze, míg az oktatási anyag hazai orvosszakmai adaptációját a Magyar Diabetes Társaság segítette. A program szakmai támogatásához nagyban hozzájárult az Oktatási Hivatal, amely a programszervezők és az iskolarendszer összekötését végezte. A lebonyolításban kulcsszerep hárult a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületére.

A KiDS célja, hogy a cukorbeteg-edukációt országos szintre emelje. Nem söpörhetjük szőnyeg alá a tényt, hogy számos gyermek diszkrimináció áldozata cukorbetegsége miatt. Fontos továbbá, hogy a pedagógusok képesek legyenek gyorsan és megfelelően reagálni. A program lényeges eleme az egészséges táplálkozás és a sportos életmód elősegítése is.

Megjelent a diabetes junior2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!